Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ομολόγους της από Ελλάδα, Τουρκία και Βουλγαρία, σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στα ευρωπαϊκά σύνορα με τους μετανάστες, δήλωσε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ.
«Διατηρούμε στενότατη επαφή με τις πληγείσες χώρες, με την Τουρκία, την Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Η κ. Μέρκελ, είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους ηγέτες των χωρών ενώ είμαστε σε συνεχή επαφή με την ηγεσία της ΕΕ, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Ύπατο Εκπρόσωπο για τις Εξωτερικές Υποθέσεις της ΕΕ, Τζοζέπ Μπορέλ», ανέφερε ο Ζάιμπερτ.
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, ανέφερε πως η Ελλάδα έχει την αλληλεγγύη των άλλων ευρωπαϊκών χωρών – και σίγουρα της γερμανικής κυβέρνησης, ενώ η αλληλεγγύη αυτή είναι και πολιτική και πρακτική: «Βιώνουμε αυτή την στιγμή σίγουρα μια κατάσταση η οποία δεν είναι στο πνεύμα της Συμφωνίας. Αλλά δεν έχουμε ακούσει και καταγγελία της Συμφωνίας . Θεωρούμε ότι η Συμφωνία εφαρμόζεται. Και όπου υπάρχει τώρα δυσαρέσκεια από τουρκικής πλευράς, διότι η τουρκική πλευρά νιώθει ένα αυξημένο βάρος, πρέπει να το συζητήσουμε».
Την ίδια ώρα ο Ερντογάν συνεχίζει τον χαβά του. Η Ευρώπη «πρέπει να αναλάβει το βάρος που της αναλογεί», επανέλαβε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στο μεταναστευτικό.
«Αφού ανοίξαμε τις πόρτες (σ.σ. τα σύνορα), πολλαπλασιάστηκαν τα τηλεφωνήματα, μας λένε “κλείστε τις πόρτες”. Τους είπα: Έγινε, τελείωσε. Οι πόρτες πλέον είναι ανοιχτές. Τώρα πρέπει να αναλάβετε το βάρος που σας αναλογεί», συνέχισε, σε ομιλία του στην Άγκυρα.
Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι του πρότειναν να οργανωθεί μια σύνοδος κορυφής με τη συμμετοχή του ίδιου και «τεσσάρων ή πέντε χωρών».
Νεκροί δύο ακόμη όμηροι που είχαν απαχθεί από τη Χαμάς - Βρέθηκαν οι σοροί τους στη Γάζα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάει στον Έβρο την Τρίτη με τον Σαρλ Μισέλ
Το μήνυμα ότι η χώρα έχει σύνορα και κανείς δεν μπορεί να τα περνά παράνομα έστειλε ο πρωθυπουργός μετά την ολοκήρωση της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ και την ανακοίνωση των πέντε μέτρων για την εκτόνωση της μεταναστευτικής κρίσης. Βαρύνουσα σημασία έχει το γεγονός ότι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, την Τρίτη, στον Έβρο θα βρίσκεται και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Μέσω Twitter, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί την Τρίτη στον Έβρο. «Τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Θα τα προστατεύσουμε. Θα επισκεφθώ τα χερσαία σύνορα στον Εβρο με την Τουρκία μαζί με τον Σαρλ Μισέλ την Τρίτη. Και πάλι, μην επιχειρήσετε να εισέλθετε παράνομα στην Ελλάδα – θα γυρίσετε πίσω», ήταν το tweet του πρωθυπουργού για την επίσκεψή του στα σύνορα.
Την επίσκεψή του στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο την προσεχή Τρίτη μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ανακοίνωσε και ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
«Υποστήριξη των ελληνικών προσπαθειών για την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων. Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση στο έδαφος. Θα επισκεφθώ τα ελληνοτουρκικά σύνορα την Τρίτη με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη», αναφέρει στην ανάρτησή του στο twitter o Σαρλ Μισέλ.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε την «κατανόησή» της προς την Τουρκία για τον πόλεμο στη Συρία, τονίζοντας όμως ότι η απόφαση της Άγκυρας να αφήσει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη «δεν μπορεί να είναι» η απάντηση στην κρίση αυτήν.
«Αναγνωρίζω ότι η Τουρκία είναι σε δύσκολη θέση σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Όμως αυτό που βλέπουμε τώρα δεν μπορεί να είναι η απάντηση ή η λύση», είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες.
Εξάλλου, από το Βερολίνο, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ είπε ότι ΕΕ αναμένει από την Τουρκία να τηρήσει τη συμφωνία για τους πρόσφυγες. «Είμαστε πεπεισμένοι για την αξία αυτής της συμφωνίας και αναμένουμε ότι θα γίνει σεβαστή», είπε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, προσθέτοντας ότι κάθε διαφωνία για το θέμα μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών θα πρέπει να επιλυθεί μέσω συζητήσεων μεταξύ εταίρων.