Η ομιλία της στην πρόσφατη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα (COP25) στην Μαδρίτη μαγνήτισε τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας, που όμως εστίασε στο «φαινόμενο Τούνμπεργκ» και την επιρροή που ασκεί στους νέους. Η Λισιπρίγια ήταν η νεαρότερη ομιλήτρια στην εκδήλωση και θεωρείται η μικρότερη ακτιβίστρια στον κόσμο, κάτι σαν «μαθήτρια» της Σουηδέζας «πρώτης διδάξασας».
Η οχτάχρονη σήμερα Ινδή Λισιπρίγια από τη Μανιπούρ χαρακτηρίζεται συχνά ως η «Ινδή Γκρέτα Τούνμπεργκ», μια σύγκριση που η ίδια απορρίπτει, υποστηρίζοντας πως με αυτό τον τρόπο τα μέσα ενημέρωσης δεν λένε την ιστορία της, αλλά την ακυρώνουν. «Αγαπητά μίντια, σταματήστε να με αποκαλείτε “Γκρέτα της Ινδίας”. Δεν είμαι ακτιβίστρια για να μοιάζω με την Γκρέτα Τούνμπεργκ. Ναι, αποτελεί έμπνευση και έχει μεγάλη επιρροή. Μοιραζόμαστε κοινό στόχο, αλλά έχω τη δική μου ταυτότητα και ιστορία. Ξεκίνησα το δικό μου κίνημα τον Ιούλιο του 2018, προτού αρχίσει η Γκρέτα», έγραψε σε ανάρτησή της στο Twitter. Μάλιστα, ο πατέρας της επεσήμανε πως η ομιλία της ενώπιον ηγετών σε συνέδριο των Ηνωμένων Εθνών στη Μογγολία έγινε τον Ιούλιο του 2018, ένα μήνα προτού η Τούνμπεργκ κάνει την πρώτη της καθιστική διαμαρτυρία έξω από το Κοινοβούλιο της Σουηδίας.
«Από τότε ξεκίνησα τη δική μου δράση που λέγεται “Παιδικό Κίνημα” και στόχο έχει να κινητοποιήσει τους ηγέτες όλου του κόσμου να αναλάβουν δράση», έχει δηλώσει η Λισιπρίγια. Πάντως, οι κινητοποιήσεις της αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες, αφού δεν μπορεί να εξασφαλίσει την κατάλληλη χρηματοδότηση για να παρευρίσκεται σε διεθνείς εκδηλώσεις, ενώ έχει σταματήσει και το σχολείο σε μια πολύ ευαίσθητη ηλικία, όπως παραδέχεται.
Συγκίνησε η Τατιάνα Μπλάτνικ με την ανάρτησή της για το Λος Άντζελες
Στις 7 Φεβρουαρίου ολοκλήρωσε ένα χρόνο καθιστικών διαδηλώσεων μπροστά από το Κοινοβούλιο της Ινδίας στο Νέο Δελχί (πόλη που υποφέρει αφάνταστα από την ατμοσφαιρική ρύπανση) ζητώντας την αλλαγή του νόμου για την κλιματική αλλαγή. Σε επετειακή ανάρτησή της επεσήμανε τις δυσκολίες που αντιμετώπισε τον τελευταίο χρόνο. «Η αστυνομία και οι δυνάμεις ασφαλείας με απείλησαν ότι θα με συλλάβουν αν δεν φύγω από το σημείο. Δεν το έκανα. Τους είπα: “Συλλάβετέ με αν μπορείτε”».
Τους τελευταίους μήνες ολοένα περισσότερα νεαρά πρόσωπα ξεπηδούν στο προσκήνιο του αγώνα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο η Τούνμπεργκ παραμένει η πιο αναγνωρίσιμη φιγούρα ανάμεσά τους.
Δεν αποτέλεσε έκπληξη η ανακοίνωση του BBC Studios ότι θα γυρίσει μια τηλεοπτική σειρά-ντοκιμαντέρ, αφιερωμένη στη νεαρή Σουηδέζα, που έχει διχάσει πολλούς με την ασυμβίβαστη, αλλά και άκρως επιθετική συμπεριφορά της. Στη σειρά θα καταγράφεται η «διεθνής σταυροφορία» υπέρ του περιβάλλοντος της 17χρονης Γκρέτα, παρουσιάζοντας τις συναντήσεις της με επιφανείς επιστήμονες και πολιτικούς ηγέτες, αλλά και το «δύσκολο ταξίδι της προς την ενηλικίωση».
Από την έντυπη έκδοση