Η αποχώρηση έπειτα από 47 χρόνια θα γίνει σήμερα τα μεσάνυχτα, 31η Ιανουαρίου 2020 (ώρα Κεντρικής Ευρώπης), ενώ από εκείνη τη στιγμή και μετά, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα είναι πλέον κράτος-μέλος της Ε.Ε., αλλά θα θεωρείται τρίτη χώρα.
Η συμφωνία διασφαλίζει την εύτακτη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ενωση, δεδομένου ότι καλύπτει τα δικαιώματα των πολιτών, τον δημοσιονομικό διακανονισμό, τη μεταβατική περίοδο, τα πρωτόκολλα για την Ιρλανδία/Βόρεια Ιρλανδία, την Κύπρο (βρετανικές στρατιωτικές βάσεις) και το Γιβραλτάρ, τη διακυβέρνηση και άλλα ζητήματα που άπτονται του Βrexit.
Η έναρξη ισχύος της συμφωνίας αποχώρησης σηματοδοτεί και την έναρξη μεταβατικής περιόδου έως την 31η Δεκεμβρίου 2020. Αυτή η μεταβατική περίοδος, που προβλέπεται στη συμφωνία αποχώρησης, έχει ως στόχο να παράσχει περισσότερο χρόνο στους πολίτες και στις επιχειρήσεις προκειμένου να προσαρμοστούν.
Στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, η οποία μπορεί να ανανεωθεί μέχρι 2 έτη (εάν το θέλουν και οι δύο πλευρές), το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να εφαρμόζει το κοινοτικό δίκαιο, θα έχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά, αλλά δεν θα εκπροσωπείται πλέον στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε., ούτε φυσικά στη λήψη των αποφάσεων.
Διαβάστε επίσης: 9 ερωτήματα για τη… ζωή μετά το «διαζύγιο» με την Ε.Ε.
Ταυτόχρονα, Λονδίνο και Βρυξέλλες θα ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό των μελλοντικών τους σχέσεων με στόχο να τις ολοκληρώσουν πριν από το τέλος του έτους. Στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι στο χρονικό διάστημα που απομένει, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2020, είναι δύσκολο να ολοκληρωθεί μια συμφωνία και τάσσονται υπέρ μιας παράτασης, ωστόσο προς το παρόν ο Βρετανός πρωθυπουργός επιμένει ότι η χώρα του δεν θα ζητήσει παράταση της μεταβατικής περιόδου.
Σφοδρή χιονόπτωση πλήττει τη Σερβία - Χωρίς ρεύμα 10.000 καταναλωτές
Σχετικά με τη μορφή που θα έχει η μελλοντική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ενωση, οι Βρετανοί έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν θέλουν να έχουν πρόσβαση στην ενιαία αγορά, διότι αυτό προϋποθέτει πολλές δεσμεύσεις, όπως η ελεύθερη διακίνηση και εγκατάσταση των Ευρωπαίων πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Διαβάστε επίσης: Τζονσον: Ιστορική ευκαιρία για τη Μεγάλη Βρετανία
Δεν θέλουν ούτε και την Τελωνειακή Ενωση, διότι αυτό δεν θα τους επέτρεπε να συνάπτουν εμπορικές συμφωνίες με άλλες τρίτες χώρες χωρίς τη συγκατάθεση της Ε.Ε. Δεν απομένει λοιπόν παρά η υπογραφή μια προωθημένης εμπορικής συμφωνίας όπως αυτή που υπέγραψε η Ενωση με τον Καναδά, η οποία μπορεί να επιτρέπει τη διακίνηση προϊόντων χωρίς δασμούς, ωστόσο έχει και πολλούς περιορισμούς, κυρίως στην παροχή υπηρεσιών.
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης στο δημοψήφισμα που έγινε στις 23 Ιουνίου 2016, ενώ στις 17 Οκτωβρίου 2019 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία αποχώρησης, όπως συμφωνήθηκε από τους διαπραγματευτές των δύο πλευρών. Ενέκρινε επίσης την αναθεωρημένη πολιτική διακήρυξη σχετικά με το πλαίσιο της μελλοντικής σχέσης.