Φυσικά, το πρώτο μούδιασμα ίσως ήταν αναμενόμενο -αν και άλλες χώρες είχαν προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο- καθώς ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ, που θα αναλάβει την 20ή Ιανουαρίου, δεν έχει δώσει σημεία γραφής για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, τη θέση της Ουάσιγκτον για την ελληνική οικονομία, το Κυπριακό, το Σκοπιανό.
ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΕΛΛΑΔΑ – ΧΡΕΟΣ
Στην πρώτη συνάντηση του νεοεκλεγέντος Τραμπ με τον Μπαράκ Ομπάμα έγινε αναφορά στην Ελλάδα, αλλά μάλλον επιδερμικά, λόγω της προγραμματισμένης επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου στην Αθήνα. Με δεδομένη τη θερμή συνομιλία που είχε ο Τραμπ με τον Ταγίπ Ερντογάν, λίγες ώρες μετά την εκλογή του, η Ελλάδα ίσως θα πρέπει να προσπαθήσει αρκετά για να μπει στις πρώτες θέσεις της ατζέντας του νέου Αμερικανού προέδρου. Οπως έγραφε χαρακτηριστικά η ομογενειακή ιστοσελίδα Greekreporter.com, «μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σαφή δείγματα από τον Τραμπ ότι θέλει να αναμιχθεί στα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας, του Κυπριακού ή των ελληνοτουρκικών εντάσεων».
Η διαδικτυακή εφημερίδα μεταφέρει την άποψη του ομογενή συμβούλου του Τραμπ επί ελληνοαμερικανικών θεμάτων, κ. Χρήστου Μαραφάτσου, ο οποίος ανέφερε ότι πολλοί ομογενείς στηρίζουν τον Τραμπ ακριβώς γι’ αυτό: ότι δεν δίνει υποσχέσεις, προτιμά να πράττει!». Ο κ. Μαραφάτσος δηλώνει πεπεισμένος ότι ο Τραμπ θα κρατήσει φιλελληνική θέση στο ζήτημα του χρέους και θα πιέσει το ΔΝΤ και την Ε.Ε. να προσφέρουν ανακούφιση στην Ελλάδα. «Νοιάζεται για την Ελλάδα», τόνισε ο ίδιος προεκλογικά, προσθέτοντας ότι, σε αντίθεση, «η Κλίντον απλώς προσφέρει τη συμπάθειά της».
Μοζαμβίκη: Τουλάχιστον 21 νεκροί σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις το τελευταίο 24ωρο
Ολα αυτά, βέβαια, ήταν προεκλογικά. Αν κρίνει κανείς από τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, ούτε το ελληνικό χρέος τον απασχολεί ούτε οι πιέσεις του ΔΝΤ. «Δεν έχουμε καμιά δουλειά με την Ελλάδα. Ας ασχοληθεί η Γερμανία με αυτό, που το ξέρει καλύτερα, ή η Ρωσία…» είχε πει το καλοκαίρι, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα είναι χαμένη υπόθεση και το πρόβλημα είναι ότι παρέμεινε στο ευρώ! Οι πιο πολλές αναφορές του στην Ελλάδα ήταν όταν ήθελε να ειρωνευτεί τους Δημοκρατικούς για το σχέδιό τους σχετικά με το αμερικανικό χρέος: «Ας αντιγράψουμε την Ελλάδα!» είχε σχολιάσει ειρωνικά. Αυτά σε αντίθεση με τη γραμμή του προέδρου Ομπάμα, ο οποίος είχε αναμιχθεί πολλές φορές στο ζήτημα.
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου είχε ζητήσει την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας. Εξάλλου, οικονομικοί αναλυτές θεωρούν πως ο Τραμπ πιστεύει πως πρέπει να μπει φρένο στη χρηματοδότηση του ΔΝΤ.
Το ερώτημα δεν είναι μόνο τι στάση θα κρατήσει η νέα διακυβέρνηση Τραμπ ως προς το ελληνικό χρέος αλλά και ποια θα είναι η επαφή του Λευκού Οίκου με το Βερολίνο, καθώς δεν έχει δείξει μεγάλη διάθεση για στενές επαφές με τη γερμανική καγκελαρία ούτε με τις Βρυξέλλες. Οσο και αν απέχει η προεκλογική εκστρατεία από την εφαρμογή της πολιτικής, η δήλωση «καλά θα έκανε να διαλυθεί η Ε.Ε.», ίσως είναι κάτι περισσότερο από ρητορεία της στιγμής. Ο Τραμπ, άλλωστε, εκτός των άλλων, διαφωνεί ριζικά με την πολιτική Βρυξελλών-Βερολίνου για το μεταναστευτικό.
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ο Τραμπ είχε ταχθεί εναντίον της στήριξης από διεθνείς συμμαχίες και συμφωνίες. Η ενόχληση στο δυτικό κόσμο από τις δηλώσεις εναντίον του ΝΑΤΟ, είχε προκαλέσει χαμόγελα στη Μόσχα. Αν συνεχίσει να υποστηρίζει αυτές τις απόψεις και αν αποκτήσει ιδιαίτερες σχέσεις με τη Αγκυρα, αυτά θα είναι κακά μαντάτα για το Κυπριακό. Μόνη ελπίδα, οι ομογενείς της Βουλής των Αντιπροσώπων, που κατά παράδοση, κάνουν ό,τι μπορούν για να «μπλοκάρουν» φιλοτουρκικά ψηφίσματα και να αλλάξουν το κλίμα μέσα από τα λόμπι του Καπιτωλίου.
ΑΛΙΚΗ ΚΟΤΖΙΑ
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής