“Δύο ρουκέτες Κατιούσα έπεσαν εντός της Πράσινης Ζώνης χωρίς να προκληθούν θύματα. Θα ακολουθήσουν λεπτομέρειες”, υπογράμμισε ο ιρακινός στρατός στην ανακοίνωσή του.
Ιρακινές αστυνομικές πηγές ανέφεραν στο Reuters πως οι ρουκέτες προκάλεσαν φωτιά μέσα στην Πράσινη Ζώνη και τουλάχιστον μία από τις ρουκέτες έπεσε 100 μέτρα μακριά από την αμερικανική πρεσβεία.
Πρόκειται για την τρίτη επίθεση στην ίδια περιοχή μετά τη δολοφονία του Ιρανού διοικητή Κασέμ Σουλεϊμανί σε αμερικανική αεροπορική επιδρομή πριν από πέντε μέρες στην ιρακινή πρωτεύουσα.
BREAKING: Rocket fire into Baghdad’s Green Zone pic.twitter.com/HaPcDaF22Z
— Trey Yingst (@TreyYingst) January 8, 2020
Ρωσία: Η άδεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία για χρησιμοποίηση πυραύλων μπορεί να οδηγήσει στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο
🇮🇶#IRAK #ÚLTIMAHORA | Se activan las sirenas, luego que al menos dos proyectiles impactaran en la llamada Zona Verde, en #Bagdad donde se encuentra la Embajada de Estados Unidos. pic.twitter.com/vCRGL5LL2o
— Diario Critica.Pa (@criticaenlinea) January 8, 2020
Ιράκ προς Ιράν: Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παραβιάζει την κυριαρχία μας
Επικίνδυνα έχουν οξυνθεί οι τόνοι στη Μέση Ανατολή μετά τις ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις. Φανερά ενοχλημένη η Βαγδάτη παρακολουθεί με ανησυχία το έκρυθμο σκηνικό, ενώ απευθύνει έκκληση για αποκλιμάκωση της κρίσης. Η Βαγδάτη ανακοίνωσε, συγκεκριμένα, ότι θα καλέσει για εξηγήσεις τον πρεσβευτή του Ιράν για «παραβίαση της κυριαρχίας» της.
Διαβάστε επίσης: Διάγγελμα Τραμπ: Ισχυρές οικονομικές κυρώσεις στο Ιράν – Έτοιμες οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ
Επικοινωνία Τραμπ και Στόλτενμπεργκ: Συμφώνησαν για «μεγαλύτερη» εμπλοκή στην Μέση Ανατολή
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συζήτησε σήμερα για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και επισήμανε την αξία του ΝΑΤΟ με την ενίσχυση του ρόλου του στην πρόληψη των συγκρούσεων και στη διαφύλαξη της ειρήνης στη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ατλαντικής Συμμαχίας, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ συμφώνησε κατά την τηλεφωνική του συνομιλία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ ότι τα μέλη της Συμμαχίας θα πρέπει να “συνεισφέρουν περισσότερο” στη Μέση Ανατολή, όπως ζητεί ο Αμερικανός πρόεδρος.
Στη συνομιλία αυτή, ο Ντόναλντ Τραμπ “ζήτησε” από τον Στόλτενμπεργκ να υπάρξει μεγαλύτερη εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην περιοχή και οι δύο άνδρες συμφώνησαν “ότι το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να συνεισφέρει περισσότερο στην περιφερειακή ασφάλεια”, τονίζει ο οργανισμός που εδρεύει στις Βρυξέλλες.
Νωρίτερα, ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι θα ζητούσε από το ΝΑΤΟ “να εμπλακεί περισσότερο στη διαδικασία στη Μέση Ανατολή”.
Ροχανί: Η Τεχεράνη απέδειξε ότι «δεν υποχωρεί» μπροστά στις ΗΠΑ
«Αποδείχθηκε ξεκάθαρα ότι δεν υποχωρούμε ενώπιον της Αμερικής», δήλωσε σήμερα, Τετάρτη, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί μετά τα νυχτερινά πλήγματα με ιρανικούς πυραύλους εναντίον ιρακινής βάσης όπου σταθμεύουν Αμερικανοί στρατιώτες και την οποία χρησιμοποιεί η Ουάσινγκτον στο Ιράκ.
Τα πλήγματα αυτά πραγματοποιήθηκαν ως αντίποινα στη δολοφονία την Παρασκευή του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, επικεφαλής των εξωτερικών επιχειρήσεων των Φρουρών της Επανάστασης (του επίλεκτου στρατού της Ισλαμικής Δημοκρατίας), ο οποίος ήταν ο στόχος επίθεσης με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στη Βαγδάτη.
Αν η Αμερική «θέλει να διαπράξει άλλο ένα έγκλημα, πρέπει να γνωρίζει ότι θα λάβει μια ακόμη πιο σκληρή απάντηση», είπε ο Ροχανί στο υπουργικό συμβούλιο, «όμως αν είναι συνετοί, δεν θα κάνουν τίποτα περισσότερο σε αυτό το στάδιο».
«Αν προβούν σε μια ακόμη ενέργεια, ο λαός μας και οι ένοπλες δυνάμεις μας είναι έτοιμες» να αντιδράσουν, είπε ακόμη ο Ροχανί στο διάγγελμα αυτό που αναμεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.
Όμως «όλα αυτά δεν είναι αρκετά», πρόσθεσε: «Η δική μου άποψη είναι πως η κύρια απάντηση στην Αμερική πρέπει να δοθεί από τις χώρες της περιοχής».
«Έκοψαν το χέρι του αγαπητού μας Σουλεϊμανί […] Θα πρέπει να υπάρξει εκδίκηση γι΄αυτόν τραβώντας το χαλί κάτω από τα πόδια της Αμερικής στην περιοχή αυτή», είπε ακόμη ο Ιρανός πρόεδρος επαναλαμβάνοντας την επίσημη ιρανική γραμμή σύμφωνα με την οποία ο θάνατος του Σουλεϊμανί πρέπει να είναι το προοίμιο της εκδίωξης των αμερικανικών στρατευμάτων που έχουν αναπτυχθεί στη Μέση Ανατολή.
«Αν τραβηχτεί το χαλί κάτω από τα πόδια της Αμερικής σε αυτή την περιοχή και το [κακό] χέρι της κοπεί οριστικά [τότε θα έχουμε εδώ] την αληθινή και τελική απάντηση των χωρών της περιοχής προς την Αμερική».