Η Σάνα-Μιρέλα Μάριν, η οποία κέρδισε την εσωκομματική μάχη ηγεσίας στο Κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών, ύστερα από την παραίτηση του προκατόχου της Αντι Ρίνε, έχει στρέψει την προσοχή όλης της Ευρώπης στο πρόσωπό της. Αυτό φάνηκε και στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στις Βρυξέλλες, στη διάρκεια της οποίας, η Μάριν έκλεψε τα βλέμματα αρκετών Ευρωπαίων ηγετών. Φυσικά, δεν έχουν όλοι την ίδια άποψη, καθώς υπάρχουν και ορισμένοι που βλέπουν με σκεπτικισμό τη Σάνα Μάριν, όπως ο ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικών της Εσθονίας, ο οποίος έσταξε «χολή» με ένα σοβινιστικό και κακεντρεχές σχόλιο. Ο Μαρτ Χέλμε είπε ότι «μια πωλήτρια έγινε πρωθυπουργός, όπως κι άλλοι αμόρφωτοι άνθρωποι έγιναν υπουργοί». Το σχόλιο προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στην πατρίδα του Χέλμε και σε όλη τη Ευρώπη και ο ίδιος αναγκάστηκε να ανασκευάσει και να ζητήσει συγγνώμη.
Η νέα πρωθυπουργός της Φινλανδίας δεν είναι αμόρφωτη ούτε χθεσινή στην πολιτική ζωή της χώρας της, ενώ εκπροσωπεί τις νεότερες γενιές ανθρώπων της Δύσης, που έχουν μια ευρύτερη οπτική γωνία στα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα. Μεγάλωσε σε μια οικογένεια «ουράνιου τόξου», όπως ονομάζονται οι οικογένειες από ομόφυλα ζευγάρια. Την ανέθρεψαν δύο γυναίκες, καθώς η μητέρα της εγκατέλειψε τον αλκοολικό σύζυγο και από τότε ζει με τη σύντροφό της. Η Σάνα Μάριν δεχόταν αρκετές προσβολές στο σχολείο για την οικογενειακή της κατάσταση, αλλά προχώρησε στις σπουδές της και αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Τάμπερε με μεταπτυχιακό στη Δημόσια Διοίκηση.
Μοζαμβίκη: Τουλάχιστον 21 νεκροί σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις το τελευταίο 24ωρο
Η Μάριν, η οποία είναι μητέρα μιας κόρης, έχει θέσει πολλούς στόχους για τη χώρα της: την εξάλειψη των διακρίσεων σε βάρος γυναικών και ευπαθών κοινωνικών ομάδων, τη μείωση της ανεργίας (από το 6,7%), την πράσινη ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας και τον έλεγχο των μεταναστευτικών ρευμάτων.
Προκλήσεις
Ανέλαβε τον πρωθυπουργικό θώκο σε μια δύσκολη στιγμή για την κεντροαριστερή κυβέρνηση και ιδίως για το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα. Η κυβερνητική κρίση που έφερε στην εξουσία τη Μάριν προκλήθηκε όταν το Κεντρώο Κόμμα απέσυρε την υποστήριξή του από τον Αντι Ρίνε κατηγορώντας τον για κακή αντιμετώπιση της απεργίας των ταχυδρομικών υπαλλήλων της υπηρεσίας Posti που ανήκει στο Δημόσιο, καθώς και των εργαζομένων της Finnair, του εθνικού αερομεταφορέα της χώρας. Εκτός από τις απεργίες, πρέπει να διαχειριστεί τη συνεχή πτώση των ποσοστών του κόμματός της, που ενδέχεται να δημιουργήσουν μεγαλύτερες πιέσεις στον κυβερνητικό συνασπισμό. Τόσο οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Κεντρώοι όσο και άλλα κόμματα στη Φινλανδία είδαν τα ποσοστά τους να συρρικνώνονται στις πρόσφατες εκλογές και αντιθέτως να ενισχύεται το ακροδεξιό «Κόμμα των Φινλανδών». Μετά την παραίτηση του Ρίνε, οι Κεντρώοι ανακοίνωσαν ότι θα στηρίξουν την κυβέρνηση υπό τη Μάριν, καθώς καμία από τις πολιτικές δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου στη χώρα δεν ήθελε εκλογές, λόγω του φόβου της ανόδου των «Φινλανδών» (στις εκλογές του Απριλίου κέρδισαν τη δεύτερη θέση, μετά τους Σοσιαλδημοκράτες, με ελάχιστη διαφορά μιας ποσοστιαίας μονάδας!).
Από την έντυπη έκδοση