«Με τη συνθήκη του Μοντρέ στα Στενά δεν έχουμε κανένα δικαίωμα και τα πλοία περνούν όπως θέλουν. Ομως με το «Κανάλ Ιστανμπουλ» (Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης) θα δημιουργηθούν δικαιώματα όπως συμβαίνει και στη Διώρυγα του Σουέζ», δήλωσε, προσθέτοντας ότι θα προχωρήσει το σχέδιο αυτό – στο οποίο είναι αντίθετη η τουρκική αντιπολίτευση για οικολογικούς λόγους, ενώ τουρκικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν πως ενδέχεται να εξοργίσει τη Ρωσία που τα πλοία της περνούν ελεύθερα από τα Στενά.
Εν τω μεταξύ, σε ομιλία του προς Τούρκους δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του από τη Γενεύη προς τη Μαλαισία, ο Ερντογάν υποστήριξε πως η Τουρκία είχε ξεκινήσει επί εποχής Καντάφι τις πρώτες προσπάθειες καθορισμού ζώνης θαλάσσιων περιοχών ευθύνης. «Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο υπουργός Εξωτερικών λένε πως το μνημόνιο με τη Λιβύη είναι παράνομο. Εμείς υπολογίσαμε και μετρήσαμε κάθε βήμα πριν το κάνουμε. Αλλωστε η πορεία αυτή δεν ξεκίνησε τώρα, έχει παρελθόν από την εποχή του Καντάφι το 2009. Κάναμε κινήσεις αλλά δεν έζησε ο Καντάφι. Ομως η προεργασία αυτή είναι στα αρχεία μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος, αναφερόμενος σε χάρτες που είχε κάνει η Αγκυρα. Πρόσθεσε ότι η Τουρκία θέλει την επιτάχυνση της συνεργασίας με το καθεστώς Σάρατς και τόνισε πως η τουρκική κυβέρνηση είναι έτοιμη για στρατιωτική και αμυντική συνεργασία μέχρι και στο ζήτημα των δικαιωμάτων στις θάλασσες.
Σε συνέχεια αυτών των δηλώσεων, ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ ανακοίνωσε πως η Τουρκία μετά την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών με τη Λιβύη, τους πρώτους μήνες του 2020, θα ξεκινήσει έρευνες και γεωτρήσεις στις περιοχές που έχουν καθορίσει με την Τρίπολη, χωρίς να διευκρινίζει τα σημεία των ερευνών – πάντως οι συντεταγμένες τις συμφωνίας αφορούν τις περιοχές νότια του Καστελλόριζου, ανατολικά και νότια της Κρήτης.
O Ερντογάν αναφέρθηκε στην πρόσκληση που έχει απευθύνει η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ στην Τουρκία για το ζήτημα της Λιβύης. Οπως είπε, η Γερμανίδα καγκελάριος του ζήτησε να μετάσχει στη Διαδικασία του Βερολίνου, αφού η ίδια συνομίλησε και με τον Ρώσο πρόεδρο. Ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ότι και εκείνος έχει μιλήσει με τον πρόεδρο Πούτιν –μάλιστα είπε ότι σύντομα θα μεταβεί στη Μόσχα τουρκική αντιπροσωπεία για συνομιλίες σχετικά με τη Λιβύη– και υπογράμμισε ότι στη «Διαδικασία του Βερολίνου» θα ήταν καλό να παραβρεθούν η Αλγερία, η Τυνησία και το Κατάρ.
«Η Αγκυρα δεν πρέπει να παρέμβει στρατιωτικά στη Λιβύη», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο κατά την επίσκεψή του στην Τρίπολη, το Τομπρούκ και τη Βεγγάζη. Ο Ντι Μάιο είπε ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν πρέπει να επιτρέψει την είσοδο Τούρκων στρατιωτών. Η ιταλική κυβέρνηση θα ορίσει ειδικό απεσταλμένο για τη Λιβύη.
Tο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας με οργισμένη απάντηση αντέδρασε στην έγκριση του προϋπολογισμού του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ στο Κογκρέσο που προβλέπει εμπάργκο όπλων στην Τουρκία και άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο.
«Το Κογκρέσο επιμένει να μη σέβεται τις αποφάσεις που λαμβάνει η Τουρκία ως κυρίαρχο κράτος και υιοθετεί παράλογη και εχθρική στάση, με τον άδικο αποκλεισμό μας από το πρόγραμμα του F-35, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία έχει εκπληρώσει όλες της τις υποχρεώσεις της, ενώ επιμένει στην υποβολή κυρώσεων για την αγορά των S-400 με αναφορές στον αγωγό Turkish Stream.
Οι προσπάθειες για την άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο, προς όφελος της ελληνοκυπριακής διοίκησης (Κυπριακή Δημοκρατία), δεν θα έχουν άλλο αποτέλεσμα εκτός από το να εμποδίσουν τις προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης… Κανείς να μην αμφιβάλλει ότι η Τουρκία θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα κατά αυτών των πρωτοβουλιών που είναι εναντίον της», αναφέρει η ανακοίνωση.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου