Το πρόσωπο της χρονιάς αναδεικνύει στο τελευταίο του τεύχος για τον Δεκέμβριο και φέτος το περιοδικό Time.
Η νεαρή Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ κοσμεί το εξώφυλλο του περιοδικού που βλέπει στο πρόσωπο της Γκρέτα Τούνμπεργκ τη «δύναμη της νιότης».
Η Τούνμπεργκ αποτελεί ένα από πρόσωπα που έχουν συζητηθεί περισσότερο τη φετινή χρονιά.
.@GretaThunberg is TIME's 2019 Person of the Year #TIMEPOY https://t.co/YZ7U6Up76v pic.twitter.com/SWALBfeGl6
— TIME (@TIME) December 11, 2019
Ποια είναι η Γκρέτα Τούνμπεργκ
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ (Greta Thunberg) είναι μόλις 16 ετών, ωστόσο, έχει καταφέρει όλος ο πλανήτης να μιλάει για εκείνη.
Η ακτιβίστρια με έναν ανατριχιαστικό λόγο στον ΟΗΕ καταδίκασε την ολιγωρία των ηγετών της διεθνούς κοινότητας να λάβουν αποφασιστικά μέτρα στη μάχη εναντίον της κλιματικής αλλαγής και «ταρακούνησε» μικρούς και μεγάλους.
«Όλα είναι λάθος. Δεν έπρεπε να είμαι εδώ, έπρεπε να βρίσκομαι στο σχολείο μου, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού» σημείωσε η 16χρονη, με την φωνή της να σπάει από την ένταση, αλλά πάντα δυνατή.
Βρετανία: Σαρώνει τα πάντα η φονική καταιγίδα Μπερτ - Ένας νεκρός από πτώση δέντρου
«Πώς τολμάτε; Μου κλέψατε τα όνειρά μου και την παιδική ηλικία μου με τα κενά λόγια σας». «Ο κόσμος υποφέρει, πεθαίνει. Ολόκληρα οικοσυστήματα καταρρέουν, βρισκόμαστε στις αρχές ενός μαζικού αφανισμού κι εσείς για το μόνο που μιλάτε είναι για τα χρήματα, για παραμύθια μας αέναης οικονομικής ανάπτυξης; Πώς τολμάτε;» είπε.
Όμως ποια είναι η 16χρονη ακτιβίστρια που εξόργισε ακόμη και τον Ντόναλντ Τραμπ που την ειρωνεύτηκε με ένα tweet (δείτε εδώ περισσότερα).
Η Γκρέτα Έρνμαν Τούνμπεργκ (πλήρες όνομα: Γκρέτα Τιντίν Ελεονόρα Έρνμαν Τούνμπεργκ, γεννήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 2003.
Η μητέρα της είναι η Σουηδέζα τραγουδίστρια της όπερας Μαλένα Έρνμαν και ο πατέρας της είναι ο ηθοποιός Σβάντε Τούνμπεργκ, που πήρε το μικρό του όνομα από τον μακρινό του συγγενή Σβάντε Αρρένιους.
Ο παππούς της είναι ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Όλοφ Τούνμπεργκ. Μάλιστα, η μητέρα της το 2009 είχε συμμετάσχει στη Eurovision, κατακτώντας την 21η θέση ανάμεσα στις 25 χώρες που συμμετείχαν.
Η Σουηδή ακτιβίστρια που εργάζεται με σκοπό τη καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή, έχει χαρακτηριστεί υπόδειγμα του παγκόσμιου ακτιβισμού των νέων και σύμβολο οικολογικής συνείδησης.
Πριν από τέσσερα χρόνια, διαγνώστηκε με μία μορφή αυτισμού, με το σύνδρομο Άσπεργκερ.
Πώς ξεκίνησε η δράση της
Η πρώτη φορά που η Γκρέτα Τούνμπεργκ ενημερώθηκε για την κλιματική αλλαγή ήταν στα 8 της χρόνια, όταν κατά τη διάρκεια μαθήματος, προβλήθηκε ένα ντοκιμαντέρ για την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Εκείνη αν και πάντα σιωπηλή σαν μαθήτρια είχε αποφασίσει ότι κάτι πρέπει να κάνει μιας και πιστεύει ότι ακόμα και ένα άτομο μπορεί να κάνει τη διαφορά.
Η δράση της ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2018, όταν η επίμονα επαναλαμβανόμενη διαμαρτυρία της για το κλίμα έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο στη Στοκχόλμη προσέλκυσε το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης παγκοσμίως.
Τον Νοέμβριο του 2018 μίλησε στο TEDxStockholm, ενώ τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους αποτέλεσε βασικό ομιλητή στη Διάσκεψη Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή και τον Ιανουάριο του 2019 στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.
Η καθιέρωση των #FridaysforFuture
Η 16χρονη Γκρέτα διοργάνωσε για πρώτη φορά τη «Σχολική Απεργία για το Κλίμα» μπροστά από το Σουηδικό Κοινοβούλιο τον περασμένο Αύγουστο.
Η απεργία αυτή ενέπνευσε τους μαθητές από όλο τον κόσμο, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες φοιτητές από τη Γερμανία, την Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία και πολλούς άλλους να συμμετάσχουν στις #FridaysforFuture.
Οι διαδηλώσεις θεωρήθηκαν ως ευκαιρία να καθιερωθεί μια παγκόσμια ημέρα σχολικών απεργιών στις 15 Μαρτίου ενώ κάθε Παρασκευή πολλοί μαθητές διαδηλώνουν για το κλίμα στο πλαίσιο των #FridaysforFuture, το οποίο γίνεται κάθε φορά νούμερο ένα trend στα social media.
«Συνειδητοποίησα ότι κανείς δεν κάνει τίποτα για να αποτρέψει κάτι τέτοιο, οπότε έχω εγώ την υποχρέωση να κάνω κάτι» είχε πει.
Η ίδια είπε στο περιοδικό Rolling Stone ότι η πρώτη γυναίκα που την έμπνευσε ήταν η Ρόζα Παρκς (Rosa Parks), η αμερικανίδα ακτιβίστρια κατά του ρατσισμού.
«Έμαθα ότι ήταν εσωστρεφής και είμαι επίσης εσωστρεφής», είχε πει. Μιλώντας για τη Ρόζα Παρκς. η Γκρέτα εξήγησε πως «ένα άτομο μπορεί να κάνει τόσο μεγάλη διαφορά».
Η Τούνμπεργκ έχει λάβει σημαντικά βραβεία και τιμές για τον ακτιβισμό της. Τον Μάρτιο του 2019, τρία μέλη της Νορβηγικής βουλής και δύο της σουηδικής βουλής την πρότειναν για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.
Τον Μάιο του 2019 έγινε πρωτοσέλιδο του περιοδικού Time με ένα παγκόσμιο μήνυμα – έκκληση σχετικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Τον Αύγουστο του 2019 ανακοίνωσε το εγχείρημα ενός υπερατλαντικού ταξιδιού από το Πλίμουθ στη Νέα Υόρκη με ιστιοφόρο μηδενικών εκπομπών ρύπων.