Η επιχείρηση, που κράτησε από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο, είχε ως αποτέλεσμα να ανοίξουν πάνω από 1.000 ποινικές έρευνες, εκ των οποίων «πολλές βρίσκονται σε εξέλιξη», όπως ανακοίνωσε σήμερα η Europol.
«Πάνω από 650 τράπεζες, 17 τραπεζικές ενώσεις και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα συνέβαλαν στην αναφορά 7.520 δόλιων συναλλαγών από μεταφορείς παράνομου χρήματος, αποτρέποντας έτσι τη συνολική απώλεια 12,9 εκατ. ευρώ», σύμφωνα με τη Europol.
Η επιχείρηση, με τη στήριξη της Europol, του ευρωπαϊκού οργανισμού για τη δικαστική συνεργασία Eurojust και της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας (European Banking Federation – EBF), επέτρεψε την ταυτοποίηση 3.833 κομιστών παράνομου χρήματος καθώς και 386 προσώπων επιφορτισμένων με τη στρατολόγηση των ‘money mules’, εκ των οποίων συνελήφθησαν οι 228.
228 arrests and over 3800 money mules identified during the 5th European Money Mule Action carried out by law enforcement authorities from 31 countries, supported by #Europol, @Eurojust and @EBFeu
Read our press release here:https://t.co/SEbX3gNTtt#DontBeAMule pic.twitter.com/at06ajwHv1
— Europol (@Europol) December 4, 2019
Οι κομιστές παράνομου χρήματος συχνά συμμετέχουν στις δραστηριότητες που αφορούν το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος εν αγνοία τους, λαμβάνοντας και μεταφέροντας χρήματα που έχουν αποκτηθεί παρανόμως, εξήγησε η Europol.
Oι άνθρωποι που είναι επιφορτισμένοι με τη στρατολόγηση –και που δραστηριοποιούνται κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης– καταφέρνουν να πείσουν τα θύματά τους «να ανοίξουν τραπεζικούς λογαριασμούς με το πρόσχημα της αποστολής ή της λήψης χρημάτων», σύμφωνα με τη Europol.
Η επιχείρηση έλαβε χώρα σε 31 χώρες, μεταξύ των οποίων στη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ισπανία, την Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία.