Δικαστήριο της Μόσχας καταδίκασε τον Ιλντάρ Ντάντιν, 34 ετών, σε τρία χρόνια φυλάκιση τον Δεκέμβριο του 2015 για μια σειρά εκδηλώσεων διαμαρτυρίας στις οποίες είχε προβεί μόνος του. Η ποινή του μειώθηκε σε δυόμισι χρόνια φυλάκιση όταν εκδικάστηκε η έφεσή του.
Ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία χαρακτηρίζουν τον Ντάντιν, επικριτή του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και των πολιτικών της κυβέρνησής του, πολιτικό κρατούμενο. Οι αρχές απαντούν ότι ο Ντάντιν παρέβη μια διάταξη του ποινικού κώδικα που θεσπίστηκε έπειτα από μεγάλες αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις και ποινικοποιεί την παραβίαση των κανόνων για τη διοργάνωση εκδηλώσεων διαμαρτυρίας εάν επαναληφθεί μέσα σε 180 ημέρες.
Σε επιστολή του προς τη σύζυγό του από τη φυλακή IK-7 στο Πετροζαβόντσκ της βορειοδυτικής Ρωσίας όπου κρατείται, η οποία δημοσιεύθηκε από μέσα ενημέρωσης της αντιπολίτευσης, ο Ντάντιν τονίζει πως υπέστη ξυλοδαρμούς, ακόμη και από 10 δεσμοφύλακες που τον κλωτσούσαν ταυτόχρονα.
Επίσης ανέφερε ότι τον κρέμασαν σαν κομμάτι κρέας, με τα χέρια του δεμένα με χειροπέδες πισθάγκωνα, ότι τον ανάγκασαν να γδυθεί, τον απείλησαν να τον βιάσουν, και ότι ο διευθυντής της φυλακής τον προειδοποίησε πως εάν διαμαρτυρηθεί, θα τον βρουν νεκρό.
«Συχνοί ξυλοδαρμοί, εκφοβισμοί, ταπεινώσεις, προσβολές, αφόρητες συνθήκες κράτησης?αυτά συμβαίνουν και σε άλλους κρατούμενους», τονίζεται στην επιστολή.
Σύμφωνα με τον Ντάντιν, εάν συνεχίσει να τυγχάνει αυτής της μεταχείρισης, «είναι απίθανο να επιβιώσει για πάνω από μία εβδομάδα».
Η Αναστασία Ζόταβα, η σύζυγός του, ανέφερε σε αναρτήσεις της σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης πως ήξερε πως κάτι πάει στραβά όταν οι αρχές δεν της επέτρεψαν να μιλήσει με τον άνδρα της στο τηλέφωνο, ή να τον επισκεφθεί.
Ο Βαλερί Μαξιμένκα, υποδιευθυντής της υπηρεσίας σωφρονιστικών καταστημάτων, δήλωσε ωστόσο στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax ότι κατά τη διάρκεια μιας ιατρικής εξέτασης στην οποία υπεβλήθη δεν διαπιστώθηκε ότι ο Ντάντιν έφερε τραύματα και ότι ο ίδιος ο κρατούμενος το επιβεβαίωσε σε δήλωσή του η οποία μαγνητοσκοπήθηκε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, διεξάγεται έρευνα για τις καταγγελίες του κρατούμενου.
Μια εκπρόσωπος της υπηρεσίας σωφρονιστικών καταστημάτων δεν απάντησε όταν της υπεβλήθη το αίτημα να σχολιάσει εάν ο Ντάντιν ανακάλεσε τους ισχυρισμούς του.
Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, δήλωσε στους δημοσιογράφους ερωτηθείς σχετικά πως ο Πούτιν θα ενημερωθεί για την επιστολή του Ντάντιν.
«Πρόκειται για μια υπόθεση που απαιτεί την στενότερη προσοχή των αρμοδίων αρχών, σε αυτή την περίπτωση της υπηρεσίας σωφρονιστικών καταστημάτων», ανέφερε ο Πεσκόφ.
Ο Ντάντιν ανέφερε στη σύζυγό του πως φοβάται πως θα τον δολοφονήσουν για να σωπάσει.
«Σε περίπτωση ξαφνικού θανάτου μου, μπορεί να σου πουν ότι αυτοκτόνησα, ότι έπαθα ατύχημα, ότι με πυροβόλησαν καθώς προσπαθούσα να αποδράσω, ή ότι πέθανα σε συμπλοκή με κάποιον άλλον κρατούμενο», της έγραψε. Αλλά ό,τι κι αν πουν «θα είναι ψέμα», συμπλήρωσε.
Ο πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων Ιγκόρ Καλιάπιν δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι έχει ζητήσει από τις αρχές άδεια να επισκεφθεί τον Ντάντιν. «Είμαι έτοιμος να πάω εκεί αμέσως», πρόσθεσε ο Καλιάπιν, μέλος ενός συμβουλευτικού οργάνου του Κρεμλίνου για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε να απελευθερωθεί «αμέσως και χωρίς όρους» ο Ντάντιν μετά τις «σοκαριστικές» καταγγελίες του, που προστίθενται σε άλλες «αξιόπιστες καταγγελίες και κακομεταχείριση στο ρωσικό σωφρονιστικό σύστημα», οι οποίες κατά τη ΜΚΟ «έχουν σκοπό να καταπνίξουν κάθε είδους αντιπολίτευση».