Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Spiegel: Η προσφυγική κρίση επιστρέφει αθόρυβα στην Ευρώπη

«Ασφυξία» στη Λέσβο: Πάνω από 700 αφίξεις μεταναστών σε δυόμιση μέρες

Newsroom eleftherostypos.gr

Στην νέα όξυνση της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη και κυρίως στα ελληνικά νησιά αναφέρεται εκτενές ρεπορτάζ του περιοδικού Der Spiegel, το οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει: «Αν δει κανείς τα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία ή τα νησιά του Αιγαίου, πρέπει να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η προσφυγική κρίση επιστρέφει αθόρυβα στην Ευρώπη. Η μεταναστευτική πίεση αυξήθηκε αισθητά από την αρχή του χρόνου.»

Όπως παρατηρεί το ρεπορτάζ σε άλλο σημείο «η συμφωνία με την Τουρκία δεν λειτούργησε ποτέ, όπως ήλπιζαν. Ο αριθμός των προσφύγων βέβαια μειώθηκε, αλλά κυρίως λόγω των αυστηρότερων ελέγχων της τουρκικής συνοριοφυλακής που εμπόδιζε τους πρόσφυγες να ταξιδέψουν το χειμώνα. Στην Τουρκία δεν επαναπροωθήθηκε σχεδόν κανένας. Σε περισσότερα από τρία χρόνια οι ελληνικές αρχές έστειλαν στην Τουρκία μόνο 1.892 ανθρώπους, ενώ πολλοί επέστρεψαν οικειοθελώς.

Σύμφωνα με το Spiegel, «οι ελπίδες του Βερολίνου εναπόκεινται στη νέα συντηρητική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Υπάρχει προς αυτόν η εμπιστοσύνη ότι θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Το Spiegel αποκαλεί σε άλλο σημείο «εκρηκτική» την κατάσταση στη Λέσβο ενώ εστιάζει και στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα του Spiegel «Έλληνες αστυνομικοί και μέλη της Frontex «κάθε μήνα σταματούν σχεδόν χίλιους πρόσφυγες που προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας – εμφανώς περισσότεροι σε σχέση με το παρελθόν. Πολλοί περισσότεροι ωστόσο καταφέρνουν να διαφύγουν απαρατήρητοι από τα σύνορα, τα οποία φυλάσσονται μόνο από έναν διάτρητο φράχτη. Στο Βερολίνο υπάρχει φόβος ότι ξανά μέσω της Βαλκανικής Οδού θα μπορούσαν να φτάσουν εμφανώς περισσότεροι πρόσφυγες στη Γερμανία».

Πηγή: DW 

Προτεινόμενα για εσάς

Έρευνα Ε.Ε.: Μοναξιά για 3 στους 10 Ελληνες – Πρόκληση η αντιμετώπιση της νέας μάστιγας

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Στη δίνη του κορονοϊού η Ευρώπη: Ξεπέρασαν τις 50 εκατ. οι μολύνσεις – «Σαρώνει» η μετάλλαξη Δέλτα

Κορονοϊός: Πολλαπλασιάζονται τα μέτρα στην Ευρώπη – Ο φόβος των μεταλλάξεων και οι αντιδράσεις

Ευρώπη: Αύξηση παρουσιάζουν οι γυναικοκτονίες μετά την άρση των lockdwon

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορονοϊός: Στην κεντρική Ευρώπη οι περισσότεροι θάνατοι αναλογικά με τον πληθυσμό τους

Κορωνοϊός: Η Ευρώπη επανέρχεται στην κανονικότητα – Ο οδικός χάρτης των χωρών

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αποκλειστικό: Ο Ε.Τ. φέρνει στο φως δύο αμερικανικές μελέτες των ΗΠΑ για την Τουρκία – Γιατί θεωρείται προβληματική αλλά… απαραίτητη

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Εμβολιασμοί: Οι επιδόσεις στη μάχη των εμβολίων στην ΕΕ [πίνακας]

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Ανάλυση Stratfor: Η Ευρώπη επιταχύνει τους εμβολιασμούς

Ελεύθερος Τύπος Newsroom