Δεύτερο είναι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα που μείωσε αρκετά το ποσοστό του σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές του Οκτωβρίου 2017, ενώ τεράστιες ήταν οι απώλειες για το τρίτο Κόμμα των Ελευθέρων, το οποίο βρισκόταν σε κυβέρνηση συνασπισμού με το Λαϊκό Κόμμα μέχρι τον περασμένο Μάιο, όταν η κυβέρνησή τους διαλύθηκε εξαιτίας της “Υπόθεσης Ίμπιζα”.
Σύμφωνα με αυτές τις πρώτες εκτιμήσεις, το Λαϊκό Κόμμα αυξάνει το ποσοστό του κατά 5,7 μονάδες στο 37,2% έναντι του 31,5% στις τελευταίες εκλογές, οι Σοσιαλδημοκράτες περιορίζονται σε ποσοστό 21,8 % (26,9% το 2017), ενώ το Κόμμα των Ελευθέρων είχε μία πτώση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες στο 16% έναντι του 26% το 2017 και βρίσκεται στην τρίτη θέση.
Τηλεφώνημα Σολτς - Πούτιν για την Ουκρανία: Τι είπαν καγκελαρία και Κρεμλίνο
Στην τέταρτη θέση, οι Πράσινοι όχι μόνον εξασφαλίζουν την εκ νέου είσοδό τους στη Βουλή (που δεν είχαν πετύχει το 2017 καθώς είχαν βρεθεί κάτω του ορίου του 4%), αλλά αποσπούν ποσοστό 14,3%, αυξημένο κατά 10,5 μονάδες.
Βελτιωμένο κατά 2,1 μονάδες στο 7,5% είναι το ποσοστό για το θεωρούμενο νεοφιλελεύθερο κόμμα ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία), ενώ εκτός Βουλής, με ποσοστό 1,9% φαίνεται να παραμένει το κόμμα “Τώρα” (πρώην “Λίτσα Πιλτς”) που είχε πρωτοεμφανιστεί στις τελευταίες εκλογές και με ποσοστό τότε 4,4% εκπροσωπούνταν στην απερχόμενη Βουλή.
Εκτός Βουλής παραμένουν τα άλλα δύο υποψήφια κόμματα αριστερής απόκλισης, “Αριστερή Πλατφόρμα” που συγκεντρώνει ποσοστό 1% και “Αλλαγή” με ποσοστό 0,4%.
Σύμφωνα με την πρώτη πρόβλεψη και τις πρώτες καταμετρημένες ψήφους, το Λαϊκό Κόμμα πρόκειται να διαθέτει στην μελλοντική Βουλή 71 έδρες, μία αύξηση κατά εννέα έδρες σε σχέση με την προηγούμενη Βουλή, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα μειώνει τη δύναμη του κατά 11 έδρες σε 41 έδρες, οι Ελεύθεροι περιορίζονται πλέον σε 30 έδρες (μείον 21 έδρες), ενώ με 27 έδρες εισέρχονται στη Βουλή εκ νέου οι Πράσινοι και το ΝΕΟΣ με 14 έδρες κατά 4 περισσότερες.