Σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές, η διαδικασία εκκένωσης θα ολοκληρωθεί στο τέλος της εβδομάδας και βασικός στόχος είναι η ενημέρωση προσφύγων και μεταναστών, ώστε να αποδεχθούν εθελοντικά την μετακίνησή τους σε μικρότερα κέντρα υποδοχής στην Γαλλία.
Το πλάνο εκκένωσης
Δίπλα στον καταυλισμό, η γαλλική κυβέρνηση έχει νοικιάσει ένα υπόστεγο 3.000 τ.μ., στο οποίο οι πρόσφυγες θα στοιχηθούν σε τέσσερις σειρές: ανήλικοι, ενήλικοι, οικογένειες και άτομα με ειδικές ανάγκες.
Αυτό που θα τους προταθεί είναι η μετακίνησή τους με πούλμαν σε κάποιο από τα 460 κέντρα υποδοχής στην γαλλική επαρχία.
Μοζαμβίκη: Τουλάχιστον 21 νεκροί σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις το τελευταίο 24ωρο
Οσον αφορά τους ανηλίκους που οι γονείς τους βρίσκονται στην Αγγλία, οι οποίοι υπολογίζονται να είναι περίπου 1.300, υπάρχει μέριμνα να παραμείνουν σε κέντρο προσωρινής υποδοχής στο Καλαί, μέχρι να πεισθεί η Βρετανία να τους δεχθεί.
Την όλη διαδικασία θα επιτηρούν περίπου 1.200 αστυνομικοί που έχουν μετακινηθεί στην περιοχή. Οι γαλλικές αρχές φοβούνται τυχόν επεισόδια που μπορεί ξεσπάσουν με πρόσφυγες να μην θέλουν να μετακινηθούν, καθώς θεωρούν πως έτσι θα απομακρυνθούν από το όνειρό εισόδου στην Βρετανία.
Τα ξημερώματα της Δευτέρας, άγνωστοι επιτέθηκαν με πέτρες σε αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με τη χρήση δακρυγόνων.
Ο επικεφαλής της ΜΚΟ Auberge des Migrants, Κριστιάν Σαλομέ, δήλωσε στην εφημερίδα Journal de Dimanche πως περίπου 2.000 πρόσφυγες δεν θέλουν να φύγουν από το Καλαί, με πολλούς από αυτούς να προσπαθούν να διαφύγουν στα περίχωρα.