Νωρίτερα, η υπουργός Υγείας, Ογκέρτα Μαναστιρλίου, είχε δηλώσει ότι από τους τραυματίες οι 21 παραμένουν για νοσηλεία χωρίς να κινδυνεύει η ζωή τους.
Ο υπουργός Άμυνας Ολτα Χάτσκακα, σύμφωνα με τον αλβανικό τύπο, ανακοίνωσε πως 7 κτίρια υπέστησαν ζημίες στα Τίρανα και το Δυρράχιο και περίπου 130 σπίτια έχουν ρωγμές και ζημιές σε διάφορες περιοχές της πρωτεύουσας, στο Δυρράχιο, στο Φιέρι και στο Ελμπασάν.
Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε πως σε ορισμένα σχολεία υπάρχουν ρωγμές αλλά τα μαθήματα θα συνεχισθούν κανονικά την Δευτέρα
Από τις σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν κατολισθήσεις και στο οδικό δίκτυο Καβάγια – Δυρράχιο χωρίς να υπάρχουν πληροφορίες για εγκλωβισμένους. Επίσης υπάρχουν αρκετά προβλήματα στο δίκτυο της ηλεκτροδότησης πολλών περιοχών μεταξύ αυτών και της πρωτεύουσας. της Αλβανίας τα Τίρανα.
Ζημιές σε κτίρια από τις σεισμικές δονήσεις, στους δρόμους παραμένουν οι κάτοικοι
Σκηνές πανικού εκτυλίχθηκαν σε πολλές πόλεις της Αλβανίας, κυρίως στα Τίρανα, μετά τις σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν το απόγευμα.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, κάποια σπίτια και άλλα κτίρια έχουν υποστεί ζημιές, αλλά δεν έχουν καταρρεύσει. Λίγο νωρίτερα, τοπικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για 10 κτίρια που κατέρρευσαν σε ένα χωριό κοντά στην πρωτεύουσα.
Ο σεισμός έγινε αισθητός σε μια ακτίνα τουλάχιστον 250 χλιομέτρων και ήταν “ο ισχυρότερος των τελευταίων 20-30 ετών στην Αλβανία”, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας.
Στα Τίρανα και στο Δυρράχιο πολλά κτίρια εμφανίσαν ρωγμές. Στα σουπερμάρκετ, τα προϊόντα έπεσαν από τα ράφια και σκόρπισαν στο πάτωμα. Ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου είπε ότι είδε σταθμευμένα αυτοκίνητα που είχαν υποστεί ζημιές, καθώς έπεσαν επάνω τους τούβλα από την πρόσοψη ενός κτιρίου.
Στο πανεπιστήμιο, ζημιές έχει υποστεί το κτίριο που στεγάζει το τμήμα Γεωλογίας.
Μέχρι αργά το απόγευμα, οι κάτοικοι των Τιράνων παρέμεναν στους δρόμους. “Φοβάμαι να επιστρέψω στο σπίτι μου γιατί μετά από έναν τόσο ισχυρό σεισμό μπορεί να ακολουθήσουν κι άλλοι”, είπε μια 50χρονη γυναίκα, η Ντρίτα Λότζα.
Συμπαράσταση ΥΠΕΞ στην Αλβανία για τον σεισμό
Τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών, με μία ανάρτηση στο λογαριασμό του στο twitter, στο λαό και την κυβέρνηση της Αλβανίας που δοκιμάζονται από τον σεισμό που έπληξε τη χώρα.
Παράλληλα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, έχει εκφράσει την ετοιμότητα της ελληνικής πλευράς να συνδράμει τις αλβανικές αρχές στην αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού.
Το χρονικό των δύο σεισμών
Η πρώτη σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στις 17:04 ώρα Ελλάδος και είχε μέγεθος 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με τη μέτρηση του Ευρωμεσογειακού Ινστιτούτου. Η δόνηση είχε επίκεντρο περιοχή σε απόσταση ενός χιλιομέτρου δυτικά από το Δυρράχιο και το εστιακό της βάθος ήταν 10 χιλιόμετρα.
Έντεκα λεπτά μετά ένας δεύτερος σεισμός (πιθανότατα μετασεισμός) μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε και πάλι την χώρα.
Και οι δύο σεισμικές δονήσεις έγιναν αισθητές σε πολλές περιοχές της Αλβανία αλλά και της Ελλάδας και κυρίως στην γειτονική Κέρκυρα.
Την ίδια στιγμή σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης στο χωριό Helmes κατέρρευσαν αρκετά σπίτια και δύο άτομα τραυματίστηκαν σοβαρά.
Μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη χώρα, ο εκπρόσωπος του προέδρου, Tedi Blushi, ανέφερε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ίλιρ Μέτα λυπάται για τον σεισμό που έχει κλονίσει τη χώρα μας και ελπίζει να μην υπάρχουν ζημιές. Ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος παρακολουθεί στενά την κατάσταση.
Ο ισχυρότερος σεισμός εδώ και 30 χρόνια
Το Υπουργείο Άμυνας της Αλβανίας παρείχε επίσημες πληροφορίες για τους ισχυρούς σεισμούς που έπληξαν τη χώρα. Αναφερόμενος στο Ινστιτούτο Υδάτων και Περιβαλλοντικής Ενέργειας, το Υπουργείο Άμυνας δηλώνει ότι ο σεισμός ήταν 5,8 μεγέθους στην κλίμακα Ρίχτερ. Το επίκεντρο ήταν 30 χλμ. Βόρεια του Δυρραχίου. Στην ακτή κοντά στο ακρωτήριο Rodon. Σύμφωνα με το Υπουργείο Ανάπτυξης, αυτός είναι ο ισχυρότερος σεισμός τα τελευταία 20-30 χρόνια.
Τρόμος στους κατοίκους
Οι εικόνες και οι μαρτυρίες των ανθρώπων που ένιωσαν τον ισχυρότατο σεισμό είναι συγκλονιστικές. Όπως αναφέρουν στο Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο οι πολίτες: «Ήταν πολύ τρομακτικό! Όχι μόνο η γη έτρεμε, αλλά οι τοίχοι ακούγονταν σαν να «σπάνε» και κομμάτια τους έπεφταν στο πάτωμα. Άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους. Είμαστε ακόμη έξω. Είναι η πρώτη φορά που τρόμαξα τόσο πολύ στην ζωή μου από έναν σεισμό».
Οι κάτοικοι των περιοχών που έγινε πολύ αισθητός ο σεισμός έχουν βγει έξω από τα σπίτια τους και έχουν συγκεντρωθεί σε ανοιχτούς χώρους.
Επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Αλβανίας
«Ο σεισμός που έπληξε σήμερα στις 16.05 λεπτά ήταν μεγέθους 5.8 στην κλίμακα Ρίχτερ, με ένταση 7 έως 8 σεισμών στο επίκεντρο. Το επίκεντρο ήταν στην Αδριατική Θάλασσα, 30 χιλιόμετρα βόρεια του Δυρραχίου. Το πιο σημαντικό, δεν υπήρξε απώλεια ζωής.
Από την άλλη πλευρά, ο σεισμός έχει προκαλέσει υλικές ζημιές, ιδίως στο Δυρράχιο και τα Τίρανα, αλλά ευτυχώς, τα περισσότερα από αυτά είναι ρωγμές σε τοίχους, αν και τις επόμενες ημέρες η σοβαρότητα αυτών των ζημιών θα επαληθευθεί από ομάδες εμπειρογνωμόνων. στο έδαφος.
Ειδικότερα, στην περιοχή των Τιράνων μέχρι στιγμής οι εκθέσεις δείχνουν:
Ζημιές, κυρίως σε 46 κατοικίες και 3 κτίρια στο Farka, στην περιοχή Astir, στο Dajti, στη διοικητική μονάδα 2 και 6, καθώς και στην Peza, Kashar, Zallherr και Hill Saw,
Στις πόλεις Durres, Shijak και Durres, αναφέρθηκαν ζημιές σε 4 κτήρια και 42 κατοικίες, κυρίως παλαιές.
7 οικίες υπέστησαν ζημιές στο δήμο Librazhd.
Στην περιοχή Debar, ο δήμος Klos, η διοικητική μονάδα Xibër καταστράφηκαν 4 σπίτια, ένα εκ των οποίων καταστράφηκε ολοκληρωτικά.
Υπάρχει μια κατεστραμμένη κατοικία στο δήμο Berat.
Στην περιοχή Lezha, στην πόλη υπάρχουν μικρές ζημιές σε 4 κατοικίες.
Στην περιοχή Fier, υπήρχαν 4 ελαφρώς κατεστραμμένες κατοικίες στο Δήμο Lushnje και στη διοικητική μονάδα του Fier Shegan, αλλά αυτό που είναι σημαντικό επιβεβαιώθηκε πρόσφατα ότι δεν υπάρχει ζημιά στα πετρελαιοπηγές.
Δεν σημειώθηκε καμία ζημιά στο δήμο Korça.
Κάθε επικεφαλής της αλβανικής κυβέρνησης, οι Ένοπλες Δυνάμεις, το Υπουργείο Υγείας, που έχει αναπτύξει ενισχυμένο ιατρικό προσωπικό σε νοσοκομεία και ετοιμότητα έκτακτης ανάγκης, νομούς και δήμους, μέσω των ομάδων έκτακτης ανάγκης τους, των αστυνομικών υπηρεσιών, είναι υπεύθυνοι για το έργο. βοηθούν τους πολίτες όπου και αν υπάρχει η ανάγκη.
Ήμουν διαρκώς σε επαφή με τον Πρωθυπουργό που βρισκόταν στη Φρανκφούρτη στο δρόμο προς τη Νέα Υόρκη για να παρακολουθήσει τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, αλλά αποφάσισε να να διακόψει το ταξίδι για επιστροφή στην Αλβανία σήμερα.
Και σήμερα στις 11.30 μ.μ. ο πρωθυπουργός κάλεσε μια κυβερνητική συνάντηση για να συντονίσει το έργο όλων των τοπικών και κεντρικών δομών για να αντιμετωπίσει πλήρως τον σεισμό 24 ώρες την ημέρα.
Παράλληλα, θα ήθελα να επαναλάβω ότι οι ομάδες αξιολόγησης ζημιών δημιουργούνται επίσης σε κάθε ένα από τους δήμους που έχουν πληγεί από τους σεισμούς.
Θα ήθελα επίσης να τονίσω ότι κατά τη διάρκεια αυτών των ωρών έχουμε λάβει μηνύματα αλληλεγγύης και βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους διεθνείς εταίρους μας που έχουν εκφράσει την προθυμία να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων του σεισμού.
Γνωρίζω ότι πολλοί πολίτες έχουν βιώσει στιγμές άγχους και φόβου. Αλλά θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι κάνουμε τα πάντα για να αντιμετωπίσουμε. Πρόκειται για γεγονότα που δεν μπορούν να προβλεφθούν ούτε να προληφθούν. Αλλά αυτό που μπορούμε και κάνουμε είναι να προσεγγίσουμε τους πολίτες όπου και αν χρειάζονται βοήθεια.
Οι ένοπλες δυνάμεις, η κρατική αστυνομία, το ιατρικό προσωπικό, το προσωπικό έκτακτης ανάγκης, οι νομαρχίες, οι δήμοι, οι ομάδες αξιολόγησης και κάθε κεντρικό και τοπικό κρατικό όργανο της Αλβανίας είναι καθήκον 24 ώρες την ημέρα για να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση».