Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους αυτούς βρίσκονται στην Ευρώπη (82 εκατομμύρια) και τη Βόρεια Αμερική (59 εκατομμύρια). Ακολουθούν η βόρεια Αφρική και η δυτική Ασία, με 49 εκατομμύρια μετανάστες η καθεμιά, σύμφωνα με τους συγγραφείς αυτής της έκθεσης που πραγματοποιήθηκε από την υπηρεσία πληθυσμού στο τμήμα οικονομικών και κοινωνικών υποθέσεων του ΟΗΕ.
Σήμερα οι μετανάστες αντιπροσωπεύουν το 3,5% του πληθυσμού παγκοσμίως, από 2,8% το 2000.
“Τα στοιχεία αυτά είναι ουσιαστικής σημασίας για να κατανοήσουμε τον σημαντικό ρόλο των μεταναστών και των μεταναστεύσεων στην ανάπτυξη των χωρών, τόσο εκείνων απ’ όπου προέρχονται (οι μετανάστες), όσο και των χωρών προορισμού του”, ανέφερε ο Λιου Ζεμίν, υπεύθυνος της υπηρεσίας πληθυσμού του ΟΗΕ.
Η διευκόλυνση της συντεταγμένης και ασφαλούς μετανάστευσης συμβάλει στην επίτευξη των στόχων για τη βιώσιμη ανάπτυξη που έχει θέσει ο ΟΗΕ, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι μισοί από τους 272 εκατομμύρια μετανάστες ζουν σε δέκα χώρες: στην κορυφή της λίστας βρίσκονται οι ΗΠΑ με 51 εκατομμύρια (το 19% του συνόλου). Ακολουθούν η Γερμανία και η Σαουδική Αραβία (13 εκατομμύρια η καθεμία), η Ρωσία (12 εκατομμύρια), η Βρετανία (10 εκατ.), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (9 εκατ.), η Γαλλία, ο Καναδάς, η Αυστραλία (8 εκατ. η καθεμία) και η Ιταλία (6 εκατομμύρια).
Όσον αφορά τις χώρες προέλευσης, προηγείται η Ινδία, καθώς 18 εκατομμύρια πολίτες της ζουν στο εξωτερικό και ακολουθούν το Μεξικό (12 εκατ.), η Κίνα (11 εκατ.), η Ρωσία (10 εκατ.) και η Συρία (8 εκατ.).