Επτά από αυτές τις υποθέσεις σχετίζονταν με “ύποπτη ακροδεξιά τρομοκρατία”, εξήγησε ο υποδιοικητής Νιλ Μπάσου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην πόλη Χερζλίγια του Ισραήλ, με θέμα τη διεθνή τρομοκρατία, σύμφωνα με το κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα η Σκότλαντ Γιαρντ.
Ο Μπάσου σημείωσε ότι καθίσταται ευκολότερο να διαπραχθούν επιθέσεις και δυσκολότερο να προληφθούν. Έπλεξε ταυτόχρονα το εγκώμιο του “Prevent”, ενός βρετανικού προγράμματος αντιμετωπίσης της τρομοκρατίας, στο οποίο εμπλέκονται πολλές κρατικές υπηρεσίες – μεταξύ άλλων και οι υπηρεσίες πρόνοιας– με στόχο να εντοπίζονται και να αποτρέπονται οι άνθρωποι που ενδεχομένως είναι πιο εύκολο να στρατολογηθούν από βίαιους εξτρεμιστές.
ΗΠΑ: 22χρονη διανομέας μαχαίρωσε 14 φορές έγκυο γιατί της έδωσε φιλοδώρημα 2 δολάρια
Το Prevent είναι σχεδιασμένο για να σπάσει τον κύκλο της εξτρεμιστικής βίας, ενδυναμώνοντας τις κοινότητες και τα άτομα, να τα κάνει πιο ανθεκτικά σε αυτούς που θέλουν να τα ριζοσπαστικοποιήσουν και να εντοπίζει εκείνες τις ευπαθείς ομάδες στις οποίες στοχεύουν και τις οποίες χειραγωγούν οι στρατολογητές”, είπε. “Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι για κάποιο χρονικό διάστημα πριν από τις επιθέσεις των μοναχικών λύκων, κάποιο πρόσωπο του στενού περιβάλλοντός τους γνώριζε την ιδεολογία τους και τις βίαιες προθέσεις τους. Οι περισσότεροι επέλεξαν να μην το καταγγείλουν” στις αρχές, σημείωσε.
Οι πιθανές απειλές που ανησυχούν περισσότερο τους Βρετανούς αστυνομικούς περιλαμβάνουν τους μαχητές που επιστρέφουν από το εξωτερικό, τους μοναχικούς λύκους, τους ανθρώπους με ψυχιατρικά προβλήματα και την “εντεινόμενη απειλή” της ακροδεξιάς τρομοκρατίας.
Αναφερόμενος στις επιθέσεις στα τεμένη της Νέας Ζηλανδίας, τον περασμένο Μάρτιο, με δράστη έναν Αυστραλό ακροδεξιό, ο Μπάσου είπε ότι η ακροδεξιά τρομοκρατία, που κάποτε θεωρείτο “τοπική απειλή”, έχει πλέον εξελιχθεί σε “παγκόσμιο φαινόμενο, τόσο ικανό στη χρήση των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης όσο και το Ισλαμικό Κράτος”. “Το Κράιστσερτς (στη Νέα Ζηλανδία) είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα. Επτά από τις 22 επιθέσεις που αποτρέψαμε από τον Μάρτιο του 2017 σχετίζονται με ύποπτη ακροδεξιά τρομοκρατία”, πρόσθεσε.
Ο Μπάσου τόνισε πάντως ότι θα μπορούσε επίσης να αφηγηθεί τις ιστορίες 400 ανθρώπων από την Αγγλία και την Ουαλία οι οποίοι, “την ίδια χρονιά που δεχτήκαμε τις περισσότερες επιθέσεις”, εκείνοι έλαβαν βοήθεια από το πρόγραμμα Prevent και το γεγονός αυτό άλλαξε τη ζωή τους.