Tο όλο θέμα άλλαξε επίπεδο, βγαίνοντας από τα σύνορα του Βελγίου, όταν στην αρχή της εβδομάδας το Κοινοβούλιο της Βαλονίας αποφάσισε να μην επικυρώσει τη συμφωνία Ε.Ε.-Καναδά ζητώντας ρητές διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται (η συμφωνία αυτή) να πλήξει την κυριαρχία των κρατών-μελών να νομοθετούν ελεύθερα.
Οπως δήλωσε ο τοπικός πρωθυπουργός του γαλλόφωνου Βελγίου (μια από τις τέσσερις οντότητες του ομοσπονδιακού κράτους) Πολ Μανιέτ, η συμφωνία που η Κομισιόν διαπραγματεύτηκε με τον Καναδά περιέχει πολλές ανησυχητικές διατάξεις, οι οποίες θα πρέπει να αποσαφηνιστούν.
Στη συμφωνία υπάρχει μια ρήτρα, η οποία επιτρέπει σε οποιαδήποτε πολυεθνική εταιρία να προσφεύγει σε διαιτησία και να διεκδικεί αποζημιώσεις, εάν θεωρεί ότι η νομοθεσία που ψήφισε ένα εθνικό κοινοβούλιο στον κοινωνικό τομέα, στο περιβάλλον ή αλλού της δημιουργεί οικονομική ζημιά.
Η καναδική οικονομία μπορεί να μην είναι μεγάλη σε σχέση με τις άλλες υπερδυνάμεις (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα), ωστόσο, η συμφωνία δημιουργεί σύμφωνα με τους Βέλγους πολύ μεγάλο πρόβλημα, λόγω της μεγάλης παρουσίας αμερικανικών πολυεθνικών, που έχουν μεταφέρει την έδρα τους στη χώρα αυτή και θα μπορούσαν από την πίσω πόρτα να διεκδικούν αποζημιώσεις από τους Ευρωπαίους, όταν κρίνουν πως θίγονται τα συμφέροντά τους.
Επιπλέον, μια άλλη ένσταση των γαλλόφωνων Βέλγων αφορά τον αγροτικό τομέα, όπου έχει δοθεί στον Καναδά το δικαίωμα να ενεργοποιεί μια ρήτρα διασφάλισης σε περίπτωση μαζικών εισαγωγών γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων από την Ε.Ε., οι οποίες διαταράσσουν την ομαλή λειτουργία της αγοράς. Ο κ. Μανιέτ ζητά επίσης η πρόβλεψη της ρήτρας να είναι αμοιβαία και να μπορούν να την επικαλούνται και οι Ευρωπαίοι, όταν υπάρχει πρόβλημα με τις εισαγωγές από τον Καναδά.
Καναδικό τελεσίγραφο
Το πρόβλημα που δημιουργείται έχει να κάνει με το γεγονός ότι η Κομισιόν και τα κράτη-μέλη είχαν προετοιμαστεί για την υπογραφή του κειμένου της συμφωνίας στις 27 Οκτωβρίου. Μάλιστα, θα έρχονταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, ο οποίος ζήτησε από τους Ευρωπαίους να του απαντήσουν μέχρι αύριο Παρασκευή εάν τα έχουν βρει μεταξύ τους, διαφορετικά θα ακυρώσει το ταξίδι του στις Βρυξέλλες.
Χριστουγεννιάτικα μηνύματα σε διαφορετικό ύφος από Μπάιντεν και Τραμπ
Η Κομισιόν έδωσε προχθές δύο μέρες διορία στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Βελγίου να βρει λύση, ωστόσο, χθες ο κ. Μανιέτ την απέρριψε με το επιχείρημα ότι πρόκειται για μείζον πρόβλημα το οποίο δεν μπορεί να επιλυθεί μέσα σε λίγες μέρες με φραστικές διαβεβαιώσεις, αλλά χρειάζεται να γίνουν κανονικές παρεμβάσεις.
Τα περιθώρια του Βέλγου ομοσπονδιακού πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ να συμφωνήσει στη Σύνοδο Κορυφής, είναι συνταγματικά ανύπαρκτα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ δύσκολο να «ξεμπλοκάρει» η κατάσταση στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής. Η εμπλοκή αυτή φέρνει σε δεύτερο πλάνο τα άλλα θέματα της διήμερης συνεδρίασης.
Προσφυγικό και Brexit
Ειδικότερα, σε σχέση με το προσφυγικό οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα εξετάσουν την κατάσταση κυρίως από την πλευρά της Λιβύης και της Ιταλίας, όπου η μεγάλη μάζα των εισερχόμενων είναι οικονομικοί μετανάστες. Για τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας η Κομισιόν θα εκφράσει την ικανοποίησή της για τα αποτελέσματα της συμφωνίας (από 150.000 τον Σεπτέμβριο του 2015 οι εισερχόμενοι στην Ελλάδα μειώθηκαν σε 3.300 τον ίδιο μήνα του 2016), ωστόσο, τα δύσκολα είναι μπροστά σε σχέση με την Αγκυρα, η οποία ζητάει την κατάργηση της βίζας εισόδου στην Ε.Ε. για τους υπηκόους της τον Δεκέμβριο.
Για το Brexit, η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους ηγέτες σε σχέση με την πορεία προετοιμασίας της χώρας της πριν από την ενεργοποίηση του άρθρου 50 για τις επίσημες διαπραγματεύσεις εξόδου από την Ε.Ε.
Βρυξέλλες, ανταπόκριση Νίκος Μπέλλος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου