Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Λίμνη των σκελετών: Βρέθηκαν και ελληνικοί σκελετοί εκατοντάδων ετών στα Ιμαλάια

Newsroom eleftherostypos.gr

«Ελληνικούς» σκελετούς στα Ιμαλάια, οι οποίοι χρονολογούνται μεταξύ του 17ου και 19ου αιώνα, ανακάλυψε ομάδα ερευνητών και το μυστήριο για την αποκαλούμενη «Λίμνη των Σκελετών» στην υψηλότερη οροσειρά του κόσμου παίρνει άλλες διαστάσεις.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της έρευνας της, η οποία τιτλοφορείται «Αρχαίο DNA (σ.σ. δεν είναι και τόσο αρχαίο με βάση τις χρονολογίες που αποδίδονται στους σκελετούς) από σκελετούς στη λίμνη Roopkund αποκαλύπτει μετανάστες από τη Μεσόγειο στην Ινδία», η ερευνητική ομάδα εξέτασε 38 από αυτούς τους σκελετούς, και ανακάλυψε ότι 14 από αυτούς ανήκουν κατά πάσα πιθανότητα σε κατοίκους των ακτών της ανατολικής Μεσόγειου, ταιριάζοντας γενετικά στους σημερινούς πληθυσμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας και της Κρήτης.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα 13 από τα 14 άτομα από την «ελληνική» ομάδα φαίνεται να συμπίπτουν χρονικά, με αποτέλεσμα η εικασία ότι μπορεί να κινούνταν μαζί να είναι εύλογη. Αντιθέτως, οι νεκροί από τη νότια Ασία μάλλον δεν αποτελούσαν ενιαία ομάδα και πέθαναν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.

Οι σκελετοί χρονολογούνται από την περίοδο μεταξύ του 1.600 και 1.900 μ.Χ., με την παρουσία τους, ωστόσο, στην απομακρυσμένη αυτή περιοχή, να μην μπορεί να εξηγηθεί με σαφήνεια.

Αντιθέτως, το DNA των 23 άλλων σκελετών ταιριάζει γενετικά με τους σημερινούς κατοίκους χωρών της νότιας Ασίας (Ινδία, Πακιστάν, Αφγανιστάν, Νεπάλ, Μπαγκλαντές). Σημειώνεται ότι σε αντίθεση με τους  προηγούμενους  υπολογίζεται ότι ανήκουν σε ανθρώπους που πέθαναν μία χιλιετία νωρίτερα, κάποια στιγμή μεταξύ του 7ου και 10ου αιώνα μ.Χ.

Η παρουσία των εκατοντάδων σκελετών στη μυστηριώδη λίμνη παραμένει ανεξήγητη, με τους ερευνητές να προβαίνουν σε διάφορες εικασίες. Ωστόσο, παρότι αρκετοί επιστήμονες κάνουν λόγο για θύματα επιδημιών, η οστεολογική εξέταση των 38 σκελετών οδήγησε στο συμπέρασμα οι άνθρωποι ήταν υγιείς σε γενικές γραμμές τη στιγμή του θανάτου τους.

Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature

Προτεινόμενα για εσάς

Επτά αγνοούμενοι έπειτα από χιονοστιβάδα στα Ιμαλάια

Ανδρέας Ντίνης

Ιμαλάια: Ελικόπτερο εντόπισε πτώματα ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τους οκτώ αγνοούμενους

Μιχάλης Μάρδας

Έρευνες για τον εντοπισμό 8 ορειβατών που αγνοούνται στα Ιμαλάια

Ανδρέας Ντίνης