Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αν και υποστήριξε (ΑΝΤ1) πως οι αποφάσεις για τον τρόπο αντιμετώπισης του ζητήματος θα ληφθούν μόλις ξεκαθαριστεί η τελική πορεία του πλοίου, άφησε να εννοηθεί πως η ελληνική κυβέρνηση θα συνταχθεί με τη γραμμή των ΗΠΑ. «Δεν θα θέλαμε να διευκολύνουμε τη μεταφορά αυτού του πετρελαίου προς τη Συρία σε καμία περίπτωση», τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης.
Αναφερόμενος στην πιθανότητα το δεξαμενόπλοιο να καταλήξει στο λιμάνι της Καλαμάτας, όπως φαίνεται από την πορεία που καταγράφεται στον ιστότοπο Traffic Marine, δήλωσε πως αυτό δεν θα μπορεί να γίνει πρώτα από όλα για τεχνικούς λόγους: «Αν έρθει, είναι ένα πλοίο πάνω από 130 χιλιάδες τόνους, ένα πολύ μεγάλο πλοίο. Δεν μπορεί να δέσει σε κανένα ελληνικό λιμάνι. Μπορεί να μπει σε ελληνικά ύδατα ή και να αγκυροβολήσει κάπου. Σε αυτή την περίπτωση θα τα δούμε όταν συμβούν, αν συμβούν». Οπως δήλωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει και καμία επικοινωνία με την ιρανική κυβέρνηση.
Είχε προηγηθεί το νέο αυστηρό μήνυμα του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ο οποίος ξεκαθάρισε πως όποια κυβέρνηση, στην ευρύτερη περιοχή, βοηθήσει το ιρανικό τάνκερ θα υποστεί κυρώσεις. «Εχουμε καταστήσει σαφές ότι όποιος το αγγίξει, όποιος το υποστηρίξει, όποιος επιτρέψει στο πλοίο να ελλιμενιστεί, κινδυνεύει να υποστεί κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αν αυτό το πλοίο κατευθυνθεί ξανά στη Συρία, θα αναλάβουμε κάθε δράση που μπορούμε, όπως προβλέπουν οι κυρώσεις, για να το αποτρέψουμε αυτό», διεμήνυσε ο κ. Πομπέο.
Την ίδια στιγμή, η Τεχεράνη ανεβάζει τους τόνους και προειδοποιεί ότι μπορεί να δράσει και εκείνη «απρόβλεπτα», όπως η Ουάσιγκτον. Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, χαρακτήρισε «πράξη οικονομικής τρομοκρατίας» από την πλευρά των ΗΠΑ την ενέργειά τους να εκδώσουν ένταλμα για το συγκεκριμένο πλοίο και τονίζει ότι «το Διεθνές Δίκαιο θα πρέπει να γίνεται σεβαστό από όλους». Η κυβέρνηση του Ιράν αρνείται ότι παραβιάζει τις διεθνείς κυρώσεις σε βάρος της Συρίας και έχει ζητήσει να μην υπάρξει καμία παρεμπόδιση ή επέμβαση στο τάνκερ «Adrian Darya 1».
Αίσθηση προκαλεί πάντως το γεγονός ότι, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters, το ιρανικό πρακτορείο Ειδήσεων ΙLNA μετέδωσε χθες ότι το πετρελαιοφόρο πράγματι το έχουν νοικιάσει οι λεγόμενοι «Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης», (όπως δηλαδή έχουν κατηγορήσει οι ΗΠΑ), για να το διορθώσει όμως λίγη ώρα αργότερα, αναφέροντας ότι «έχει ναυλωθεί από ιρανική ναυτιλιακή εταιρία». Οι αμερικανικές αρχές υποστηρίζουν ότι το πλοίο ελέγχεται από τους «Φρουρούς της Επανάστασης», τους οποίους χαρακτηρίζουν τρομοκρατική οργάνωση, και ότι σκοπεύει να μεταφέρει πετρέλαιο στη Συρία. Το πλοίο μεταφέρει πετρέλαιο αξίας περίπου 130 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο μέχρι στιγμής η Τεχεράνη δεν έχει κάνει γνωστό πού θα καταλήξει, ενώ μυστήριο εξακολουθεί να καλύπτει και την τελική του πορεία.
Αντιδράσεις στην Ελλάδα
Το θρίλερ με το ιρανικό δεξαμενόπλοιο εξελίσσεται σε δοκιμασία για σκληρά νεύρα και για την ελληνική διπλωματία, καθώς σε περίπτωση που τελικά υποβληθεί αίτημα ελλιμενισμού σε ελληνικό λιμάνι, η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε λεπτούς χειρισμούς για την αντιμετώπιση του ζητήματος. «Το προβληματικό τάνκερ της Αθήνας» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος του γερμανικού περιοδικού «Spiegel», το οποίο υποστηρίζει ότι «η υπόθεση μπορεί να εξελιχθεί στην πρώτη, μετά την αλλαγή εξουσίας τον Ιούλιο, διπλωματική κρίση» στη χώρα μας. Το BBC υποστηρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση «μαζεύεται» μετά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ και αναφέρει ότι η χώρα μας αρνήθηκε βοήθεια στο ιρανικό πλοίο. «Εκτιμώ ότι οι Ιρανοί δεν θα ήταν τόσο κουτοί να προσεγγίσουν σε ένα λιμάνι σαν της Καλαμάτας που δεν έχει υποδομές για να βγάλουν πετρέλαιο», δήλωσε (ΣΚΑΪ) ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και διεθνολόγος Αγγελος Συρίγος, ο οποίος εκτίμησε πως το ιρανικό τάνκερ θα παραμείνει σε διεθνή ύδατα.
Γύρω από το θέμα ερίζουν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Δεν παίζουμε με τα θέματα εξωτερικής πολιτικής», τόνισε (ΟΡΕΝ) ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας, ο οποίος πρόσθεσε με νόημα πως «είναι ένα ζήτημα που αφορά την ελληνική κυβέρνηση, που φαντάζομαι έχει ένα σχέδιο, αλλά δεν μας το έχει παρουσιάσει ακόμη». Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης υπογράμμισε, πάντως, πως τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας «πρέπει να λύνονται με βάση τους όρους συμμετοχής μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ». Πυρά κατά των ΗΠΑ εξαπολύει το ΚΚΕ, το οποίο σε ανακοίνωσή του καλεί την ελληνική κυβέρνηση «να απορρίψει τις αμερικανικές προειδοποιήσεις και να αποκλείσει κάθε συμμετοχή ελληνικού πλοίου ή αεροσκάφους στη λεγόμενη πολυεθνική δύναμη που στήνουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους για την προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στον Περσικό Κόλπο και τα πολεμικά σχέδια κατά του Ιράν». Αιχμηρή είναι η ανακοίνωση και της Ελληνικής Λύσης, που κάνει λόγο για «δυο μέτρα και δυο σταθμά» των Αμερικανών, καθώς, όπως υποστηρίζει, «την ώρα που αυτοί κυνηγούν ένα τάνκερ, τέσσερα πλοία «πειρατικά» της Τουρκίας λειτουργούν ως «τρομοκράτες» στην Ανατολική Μεσόγειο».
Από την έντυπη έκδοση