Από τα πυρά του άνδρα, πέθαναν 20 άνθρωποι ενώ ακόμα 26 τραυματίστηκαν, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται κρίσιμη κατάσταση. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο οπλοφόρος, λευκός, 21 ετών, είχε συντάξει ένα «μανιφέστο» το οποίο καθιστά σαφές ότι επρόκειτο για «έγκλημα μίσους».
Στις ΗΠΑ, ο συγκεκριμένος προσδιορισμός αναφέρεται σε εγκλήματα με θύματα πρόσωπα τα οποία στοχοθετούνται εξαιτίας χαρακτηριστικών όπως η φυλή, το θρήσκευμα, ή ο σεξουαλικός προσανατολισμός τους. ΗΠΑ: Οι πιο πολύνεκρες επιθέσεις ενόπλων των τελευταίων ετών
Λίγες ώρες αργότερα δέκα άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και αυτός που θεωρείται ότι ήταν ο δράστης, σκοτώθηκαν σε περιστατικό με πυροβολισμούς στην πόλη Ντέιτον του Οχάιο ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 30, από τον κύκλο του αίματος.
To φαινόμενο Mass Shooting
Tα δύο τελευταία αιματοκυλίσματα στις ΗΠΑ, αναδεικνύουν την «επιδημία» που έχει ξεσπάσει στη χώρα με τη χρήση όπλων για ψύλλου πήδημα αλλά και με την αναπτυσσόμενη «λευκή τρομοκρατία», δηλαδή νέοι που ασπάζονται την ακροδεξιά και ρατσιστική ιδεολογία και προβαίνουν στα λεγόμενα mass shootings.
Το μακελειό του Ελ Πάσο είναι το 249ο mass shooting που καταγράφεται από την αρχή της χρονιάς, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Gun Violence Archives. Ο όρος mass shooting αναφέρεται σε επιθέσεις με τη χρήση πυροβόλων όπλων και τέσσερα ή περισσότερα θύματα.
Σύμφωνα με το Al jazeera μόνο την περασμένη χρονιά ( 2018) στις ΗΠΑ σκοτώθηκαν περίπου 1200 από όπλα. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) δείχνουν ότι η βία από όπλα αυξάνεται. Το CDC κατέγραψε 39.773 θανάτους από πυροβόλα όπλα το 2017 σε ολόκληρη τη χώρα, αύξηση πάνω από 1.000 από τον προηγούμενο χρόνο. Ο αριθμός είναι ο μεγαλύτερος στην 50ετή βάση δεδομένων του CDC.
Σχεδόν 24.000 από τους θανάτους από πυροβόλα όπλα το 2017 ήταν αυτοκτονίες, ενώ περίπου 14.500 ήταν ανθρωποκτονίες .
H κουλτούρα οπλοκατοχής των ΗΠΑ
Σε λιγότερο από ένα 24ωρο οι ΗΠΑ βίωσαν δύο ένοπλες επιθέσεις με πολλά θύματα, που επαναφέρουν στο προσκήνιο το ζήτημα του ελέγχου της οπλοκατοχής. Το BBC παρουσιάζει σε πέντε γραφήματα την κουλτούρα των όπλων, που κυριαρχεί στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.
Ποια είναι η στάση των πολιτών;
Ρωσία: Η άδεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία για χρησιμοποίηση πυραύλων μπορεί να οδηγήσει στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο
Οι νέοι ηλικίας 18- 29 ετών είναι εκείνοι, που υποστηρίζουν περισσότερο την ανάγκη για έλεγχο των όπλων, πιστεύοντας ότι υπερισχύει του δικαιώματος της οπλοκατοχής. Αυτό τουλάχιστον έδειξε έρευνα του Pew, που είχε διενεργηθεί το 2016 ύστερα από επίθεση σε κλαμπ στο Ορλάντο. Ωστόσο στο γενικό πληθυσμό έχουμε ελαφρά κάμψη της στήριξης των περιορισμών στην οπλοκατοχή από το 2000 και έπειτα.
Πόσοι έχουν στην κατοχή τους όπλα;
Περίπου το 40% των Αμερικανών δηλώνουν ότι υπάρχει όπλο στο σπίτι τους. Σύμφωνα με το Pew περισσότερο από το 1/3 των πολιτών ηλικίας άνω των 50 ετών έχουν στην κατοχή τους όπλο, ενώ στους νέους άνω των 21 ετών το ποσοστό είναι 28%. Τα ποσοστά είναι υψηλότερα μεταξύ των λευκών ανδρών. Περίπου 390 εκατομμύρια Αμερικανοί υπολογίζεται ότι έχουν στην κατοχή τους πιστόλι ή άλλο πυροβόλο όπλο. Η δράση του πανίσχυρου λόμπι έχει συμβάλλει τα μέγιστα σε αυτό.
Η σύγκριση με τις άλλες χώρες
Ο αριθμός των ανθρωποκτονιών με πυροβόλο όπλο είναι ο υψηλότερος στον ανεπτυγμένο κόσμο. Εάν εξαιρεθεί το 13% των ανθρωποκτονιών για τις οποίες το FBI δεν έχει εξακριβώσει το φονικό όπλο, το ποσοστό ανέρχεται στο 73%. Το ποσοστό της οπλοκατοχής είναι επίσης ένα από τα υψηλότερα παγκοσμίως. Στην Ευρώπη τα υψηλότερα ποσοστά οπλοκατοχής καταγράφονται σε Ελβετία και Φινλανδία.
Οι θάνατοι από πυροβολισμούς
Σχεδόν 100 περιστατικά μαζικών ανθρωποκτονιών (περιστατικά με τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς), στα οποία ένας ή περισσότεροι δράστες άνοιξαν πυρ αδιακρίτως, έχουν λάβει χώρα στις ΗΠΑ από το 1982. Δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτά εγκλήματα, όπως ένοπλες ληστείες ή βία συμμοριών. Αρκετά υψηλός είναι και ο αριθμός αυτοκτονιών με πιστόλι.
Πόσο στοιχίζει ένα όπλο;
Όσοι ζουν σε χώρες, όπου η οπλοκατοχή δεν είναι διαδεδομένη, θα εκπλαγούν μάλλον να μάθουν ότι πρόκειται για μία σχετικά φθηνή αγορά. Σε αρκετές περισσότερες ένα όπλο είναι φθηνότερο από ένα λαπτοπ.
Οι πιο πολύνεκρες επιθέσεις των τελευταίων ετών
Λας Βέγκας: 58 νεκροί
Την 1η Οκτωβρίου 2017, ο Στίβεν Πάντοκ, 64 ετών, ευκατάστατος λογιστής, ανοίγει πυρ από τον 32ο όροφο του ξενοδοχείου Μανταλέι Μπέι εναντίον του τεράστιου πλήθους απέναντί του -του κοινού σε συναυλία μουσικής κάντρι στο Λας Βέγκας (Νεβάδα, δυτικά)- σκοτώνει 58 ανθρώπους και τραυματίζει άλλους σχεδόν 500.
Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) σπεύδει να αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, τη φονικότερη του είδους στην ιστορία των ΗΠΑ, αλλά η αμερικανική αστυνομία διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να τεκμηριώνει οποιαδήποτε σχέση του Πάντοκ, ο οποίος αυτοκτόνησε μετά το μακελειό, με την τζιχαντιστική οργάνωση.
Γκέι κλαμπ στο Ορλάντο: 49 νεκροί
Τη 12η Ιουνίου 2016, ο Αμερικανός αφγανικής καταγωγής Όμαρ Ματίν σκοτώνει 49 ανθρώπους και τραυματίζει άλλους πενήντα μέσα σε γκέι κλαμπ στο Ορλάντο (Φλόριντα, νοτιοανατολικά) διαπράττοντας τη μέχρι τότε χειρότερη επίθεση στις ΗΠΑ έπειτα από εκείνες της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Έπειτα από τρεις ώρες διαπραγματεύσεων, ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας παίρνουν το πράσινο φως να εξαπολύσουν έφοδο και σκοτώνουν τον δράστη. Το ΙΚ, στο οποίο ο Ματίν είχε ορκιστεί πίστη, αναλαμβάνει την ευθύνη.
Virginia Tech: 32 νεκροί
Τη 16η Απριλίου 2007, 23χρονος φοιτητής κορεατικής καταγωγής δολοφονεί 32 ανθρώπους πριν αυτοκτονήσει μέσα στην πανεπιστημιούπολη του Βιρτζίνια Τεκ στο Μπλάκσμπεργκ (Βιρτζίνια, ανατολικά).
Πρωτοβάθμιο σχολείο στη Σάντι Χουκ: 26 νεκροί
Τη 14η Δεκεμβρίου 2012, ο νεαρός Άνταμ Λάνζα δολοφονεί 26 ανθρώπους, ανάμεσά τους 20 παιδιά του πρωτοβάθμιου σχολείου Σάντι Χουκ, στο Νιούταουν (Κονέτικατ, βορειοανατολικά), πριν αυτοκτονήσει.
Εκκλησία στη Σάδερλαντ: 26 νεκροί
Την Κυριακή 5η Νοεμβρίου 2017, ένοπλος δολοφονεί 26 ανθρώπους, ανάμεσά τους μια έγκυο και πολλά μικρά παιδιά, μέσα σε εκκλησία στην μικρή πόλη Σάδερλαντ του Τέξας εν μέσω λειτουργίας, και τραυματίζει άλλους 20. Η αστυνομία βρίσκει λίγο αργότερα το πτώμα του μέσα στο αυτοκίνητό του.
Εστιατόριο στην Κιλίν: 22 νεκροί
Τη 16η Οκτωβρίου 1991, ένοπλος δολοφονεί 22 ανθρώπους μέσα σε εστιατόριο στην πόλη Κιλίν (Τέξας) και τραυματίζει άλλους περίπου είκοσι, πριν αυτοκτονήσει.
Γυμνάσιο στην Πάρκλαντ: 17 νεκροί
Τη 14η Φεβρουαρίου 2018, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, ο 19χρονος Νίκολας Κρουζ ανοίγει πυρ σε λύκειο στην Πάρκλαντ, στο νοτιοανατολικό τμήμα της Φλόριντας, και σκοτώνει 17 ανθρώπους πριν παραδοθεί σε αστυνομικούς.
Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο Σαν Μπερναρντίνο: 14 νεκροί
Τη 2α Δεκεμβρίου 2015, ένα ζευγάρι ριζοσπαστικοποιημένων ισλαμιστών πακιστανικής καταγωγής ανοίγει πυρ κατά τη διάρκεια χριστουγεννιάτικης γιορτής στο Σαν Μπερναρντίνο (Καλιφόρνια, δυτικά), σκοτώνει 12 ανθρώπους και τραυματίζει άλλους 22.
Φορτ Χουντ: 13 νεκροί
Την 5η Νοεμβρίου 2009, στρατιωτικός ψυχίατρος παλαιστινιακής καταγωγής διαπράττει την πιο πολύνεκρη επίθεση μέσα σε στρατιωτική βάση των ΗΠΑ, σκοτώνοντας 13 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 32 στο Φορτ Χουντ (Τέξας), πριν οι αρχές τον τραυματίσουν και τον συλλάβουν.
Κέντρο υποδοχής μεταναστών στο Μπίνγκχαμτον: 13 νεκροί
Την 3η Απριλίου 2009, ένοπλος με καταγωγή από το Βιετνάμ σκοτώνει 13 ανθρώπους σε κέντρο υποδοχής μεταναστών στο Μπίνγκχαμτον (Πολιτεία της Νέας Υόρκης, βορειοανατολικά).
Κολουμπάιν: 13 νεκροί
Την 20ή Απριλίου 1999 στο Λίτλτον (Κολοράντο, δυτικά) δυο μαθητές λυκείου ανοίγουν πυρ μέσα στο λύκειο Κολουμπάιν, σκοτώνοντας 12 συμμαθητές τους και τραυματίζοντας άλλους 24 ανθρώπους. Οι δυο δράστες αυτοκτονούν στον τόπο του μακελειού.
https://youtu.be/a4K8YE1ZatU
Ορόρα, Θάουζαντ Όουκς, Βιρτζίνια Μπιτς, Ουάσινγκτον: 12 νεκροί
Την 20ή Ιουλίου 2012, βαριά οπλισμένος νεαρός διακόπτει τη μεταμεσονύχτια πρεμιέρα ταινίας της σειράς Batman σε κινηματογραφική αίθουσα στην Ορόρα (Κολοράντο, δυτικά) κι ανοίγει πυρ εναντίον των θεατών· σκοτώνει 12 ανθρώπους και τραυματίζει άλλους 70. Ο δράστης, ο Τζέιμς Χολμς, καταδικάστηκε τον Αύγουστο του 2015 να εκτίσει ισόβια κάθειρξη.
Την 7η Νοεμβρίου 2018, ο Ίαν Λονγκ, πρώην στρατιωτικός, γνωστός στην αστυνομία διότι έπασχε από προβλήματα ψυχικής υγείας, ανοίγει πυρ μέσα σε μπαρ γεμάτο κόσμο στο Θάουζαντ Όουκς, κοντά στο Λος Άντζελες, σκοτώνει 12 ανθρώπους, ανάμεσά τους έναν αστυνομικό που προσπάθησε να επέμβει και να σταματήσει, και αυτοκτονεί.
Την 31η Μαΐου 2019, δημοτικός υπάλληλος στη Βιρτζίνια Μπιτς (Βιρτζίνια), βαριά οπλισμένος, ανοίγει πυρ εναντίον συναδέλφων του και σκοτώνει 12 ανθρώπους. Πέφτει και ο ίδιος νεκρός έπειτα από «μακρά και σφοδρή» ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς.
Την 16η Σεπτεμβρίου 2013, εργαζόμενος σε εταιρεία που είχε σύμβαση με το υπουργείο Άμυνας ανοίγει πυρ μέσα σε γραφεία του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στην Ουάσινγκτον και σκοτώνει 12 ανθρώπους, πριν πέσει και ο ίδιος νεκρός από πυρά αστυνομικών.
Συναγωγή στο Πίτσμπεργκ: 11 νεκροί
Την 27η Οκτωβρίου 2019, ένδεκα άνθρωποι πέφτουν νεκροί από τις σφαίρες 46χρονου αντισημίτη που σπέρνει τον τρόμο μέσα στη συναγωγή «Δέντρο της Ζωής» στο Πίτσμπεργκ.
Σε βάρος του δράστη, του Ρόμπερτ Μπάουερς, ασκείται δίωξη με 29 κατηγορίες, ορισμένες από τις οποίες επισύρουν την εσχάτη των ποινών.
Λύκειο στη Σάντα Φε: 10 νεκροί
Τη 18η Μαΐου 2018, ο 17χρονος Δημήτριος Παγουρτζής σκοτώνει δύο ενήλικους και οκτώ συμμαθητές του ανοίγοντας πυρ μέσα στο λύκειο όπου φοιτά στη Σάντα Φε, στο Τέξας, με ένα τουφέκι κι ένα πιστόλι, όπλα που κατείχε νόμιμα ο πατέρας του. Του ασκείται δίωξη για φόνους κατά συρροή και από πρόθεση.