Το δεύτερο μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων περιστατικό όπου η Γερμανίδα καγκελάριος εμφανίστηκε να τρέμει σε δημόσια τελετή και μάλιστα σε κλιματιζόμενο χώρο, σκόρπισε κύματα ανησυχίας εντός και εκτός Γερμανίας, δίνοντας τροφή σε λογής σενάρια για το τι μπορεί να συμβαίνει.
Την πρώτη φορά στις 18 Ιουνίου, όταν την έπιασε τρέμουλο στη διάρκεια της επίσημης υποδοχής του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υπό έντονη ηλιοφάνεια στο προαύλιο της Καγκελαρίας, η Μέρκελ είχε αποδώσει τα συμπτώματα σε αφυδάτωση.
https://www.youtube.com/watch?v=Y_EYZLJoDdc
Αλλά χθες, δεν δόθηκε καμία επίσημη εξήγηση για το λόγο που έκανε την Μέρκελ να τρέμει γύρω στις 08:36 ώρα Βερολίνου, την ώρα που στο βήμα ήταν ο πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, παρά τις διαβεβαιώσεις του εκπροσώπου της ότι «είναι καλά»…
Την ανησυχία εντείνει το γεγονός ότι η Μέρκελ έχει ξαναπάθει κάτι ανάλογο και τον Ιούνιο του 2017 στην επίσημη επίσκεψή της στο Μεξικό κατά την υποδοχή από τον τότε πρόεδρο της χώρας Ενρίκε Πένια Νιέτο στην πρωτεύουσα, όπου φαίνεται ότι την επηρέασε εκτός των άλλων και το μεγάλο υψόμετρο -άνω των 2.000 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας.
Πόσο άρρωστη είναι η Μέρκελ;
Αλλά σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση, συμφωνούν ειδικοί ανά την Ευρώπη, που εκτιμούν ότι προφανώς η Μέρκελ αντιμετωπίζει κάτι παραπάνω από ένα τυχαίο περιστατικό αφυδάτωσης, μάλλον μια ασθένεια που δεν κατέστη εφικτό να ρυθμιστεί το προηγούμενο διάστημα.
Άσμα αλ Άσαντ: Η σύζυγος του Μπασάρ Αλ Άσαντ καταθέτει αίτηση διαζυγίου
Υπερθυρεοειδισμός
Σύμφωνα με την Βρετανίδα γενική παθολόγο, δρα Σάρα Μπρούερ το τρέμουλο της Μέρκελ μπορεί να οφείλεται σε υπερθυρεοειδισμό, μια διαταραχή υπερλειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα, που έχει δέκα φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανιστεί σε γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες, προκαλείται από πολλές ασθένειες, όπως επίσης και διάφορα φάρμακα με πιο συχνή και σημαντικότερη αιτία τη νόσο Graves («διάχυτη τοξική βρογχοκήλη») η οποία οφείλεται σε αυτοάνοση διαταραχή.
Παρενέργειες φαρμάκων
Μια άλλη αιτία που μπορεί να προκαλεί το τρέμουλο της Μέρκελ, μπορεί να οφείλεται σε ανεπιθύμητη παρενέργεια κάποιου φαρμάκου. Σύμφωνα με την Εθνική Ιατρική Βιβλιοθήκη των ΗΠΑ 17 διαφορετικές φαρμακευτικές ουσιές μπορούν να προκαλέσουν τέτοιο τρόμο, ανάμεσά τους η καφεϊνη, τα αντιβιοτικά, τα αντικαταθλιπτικά καθώς και το αλκοόλ και η νικοτίνη.
Υπογλυκαιμία
Το ανεξέλεγκτο τρέμουλο σαν κι αυτό της Μέρκελ μπορεί να αποτελεί επίσης ένδειξη υπογλυκαιμίας -μείωση της τιμής σακχάρου του αίματος κάτω του φυσιολογικού, κάτω από 50 mg/dl ή 60 mg/dl- μια σοβαρή επιπλοκή που συχνά αντιμετωπίζουν οι διαβητικοί.
Ιδιοπαθής τρόμος
O ιδιοπαθής τρόμος – γνωστός και ως καλοήθης ιδιοπαθής τρόμος , οικογενής τρόμος ή κληρονομικός τρόμος- είναι η πιο συχνή κινητική διαταραχή με τους ασθενείς να βιώνουν μη ελεγχόμενο τρόμο στα χέρια, το κεφάλι, τη φωνή τους ή σε άλλα μέρη του σώματος. Η κατάσταση συνήθως αρχίζει στην ενήλικο ζωή και μπορεί να επιδεινώνεται σταδιακά με την ηλικία. Ο τρόμος είναι τυπικά πιο εμφανής με τα χέρια σε πρόταση ή κατά τις λεπτές κινήσεις όπως όταν ο ασθενής κρατάει ένα ποτήρι, ένα κουτάλι ή όταν γράφει. Ο τρόμος συνήθως σταματάει όταν τα χέρια είναι τελείως χαλαρά, όπως συμβαίνει όταν τα έχει στην αγκαλιά του. Το στρες συνήθως χειροτερεύει παροδικά τον τρόμο.
Ορθοστατικός τρόμος
Για τον καθηγητή, Πίτερ Γκάραρντ του Πανεπιστημίου St. George του Λονδίνου, που είδε το βίντεο με το τρέμουλο της 64χρονης Μέρκελ, τα συμπτώματά της συνάδουν με εκείνα ασθενούς που πάσχει από μια σπάνια νευρολογική διαταραχή, τον ορθοστατικό τρόμο, που πλήττει συνήθως άτομα που διανύουν την έκτη δεκαετία της ζωής τους. Οι ασθενείς εμφανίζουν συνήθως συναισθήματα αστάθειας ή ανισορροπίας, και επειδή ο τρόμος έχει τόσο υψηλή συχνότητα, μπορεί να μην είναι ορατός με γυμνό μάτι, αλλά να γίνει αισθητός αγγίζοντας τους μηρούς ή μπορεί να ανιχνευθεί από έναν γιατρό που εξετάζει τους μύες με ένα στηθοσκόπιο. Σε ορισμένες περιπτώσεις ο τρόμος μπορεί να γίνει πιο έντονος με την πάροδο του χρόνου.
Λοίμωξη
Ο Βρετανός παθολόγος Μάικ Φιτζπάτρικ υποστήριξε στην εφημερίδα The Telegraph ότι πιθανώς η Μέρκελ να υποφέρει από κάποια λοίμωξη. Όπως εξηγεί, ο τρόμος είναι συχνό σύμπτωμα όταν ο οργανισμός προσπαθεί να αντιμετωπίσει μία λοίμωξη και ανεβάζει θερμοκρασία για να σκοτώσει βακτήρια ή ιούς. «Το τρέμουλο διαρκεί λίγα λεπτά και μόλις ανέβει η θερμοκρασία σταματά», λέει.
Με την άποψή του συμφωνεί και ο Γερμανός καθηγητής Κρίστοφ Σπεχτ. Όπως είπε στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL: «η Ανγκελα Μέρκελ έχει τρόμο, που ίσως οφείλεται σε λοίμωξη, η οποία συχνά είναι η αιτία μιας άλλης νόσου, όπως για παράδειγμα, μιας νεφρικής νόσου ή ακόμη και σηψαιμίας (μόλυνση από candida), κάτι όμως που αποκλείω αφού η Μέρκελ μπορούσε να σταθεί όρθια. Δεν αποκλείεται να υπέστη και υπογλυκαιμία, κάτι που θα μπορούσε να παραπέμψει σε διαταραχή γλυκόζης ή και σε διαβήτη.». Άλλοι γιατροί, ωστόσο, σημειώνουν ότι αν η Μέρκελ είχε προσβληθεί από λοίμωξη, το πρόβλημα θα είχε αντιμετωπιστεί ως τώρα.
«Σίγουρα όχι Πάρκινσον ή αφυδάτωση…»
Εκείνο στο οποίο συμφωνούν οι ειδικοί είναι ότι η Μέρκελ σίγουρα δεν πάσχει από Πάρκινσον. Όπως είπε στη Daily Mail Ο Λέι Σάντερ, νευρολόγος του University College του Λονδίνου, το τρέμουλο της γερμανίδας καγκελαρίου σίγουρα δεν ήταν σημάδι της νόσου Πάρκινσον -κατάσταση που συχνά συνδέεται με τρέμουλο.
Ούτε όμως και αφυδάτωση μπορεί να προκάλεσε αυτό το τρέμουλο. Όπως εξηγεί ο Πολ Τζάρμαν, νευρολόγος επίσης του University College του Λονδίνου «Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι δεν οφειλόταν σε αφυδάτωση. Το Βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν περιλαμβάνει τον τρόμο στα γνωστά συμπτώματα αφυδάτωσης, όταν το σώμα χάνει περισσότερα υγρά απ’ όσα προσλαμβάνει».