Αυτό προκύπτει από τη χθεσινή συζήτηση στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε., όπου επιβεβαιώθηκαν οι ενδείξεις των τελευταίων ημερών, ότι δηλαδή η Ε.Ε. δεν είναι έτοιμη, εξαιτίας των αντιρρήσεων αρκετών χωρών-μελών, να αποφασίσει τώρα την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις δύο γειτονικές χώρες.
Το επίσημο επιχείρημα για την αναβολή ήταν πως η γερμανική κυβέρνηση, επειδή δεν πρόλαβε να συζητηθεί το θέμα στην ομοσπονδιακή Βουλή, δεν είχε την εξουσιοδότηση να συναινέσει στη λήψη απόφασης στο Συμβούλιο της Ε.Ε. Φυσικά, πρόκειται για πρόσχημα και όχι για επιχείρημα, δεδομένου ότι όλοι γνώριζαν τα χρονικά περιθώρια που υπήρχαν. Η ουσία είναι πως, πολιτικά, αρκετές χώρες του Βορρά και η Γαλλία δεν ήθελαν να λάβουν τώρα απόφαση.
Το Ιράν άφησε ελεύθερη τη φοιτήτρια-σύμβολο που έβγαλε τη χιτζάμπ και έμεινε με τα εσώρουχα
Το ανησυχητικό για τις δύο υποψήφιες χώρες είναι ότι δεν υπάρχει καμία δέσμευση για λήψη θετικής απόφασης τον Οκτώβριο, παρά τις αισιόδοξες δηλώσεις που έκαναν χθες στο Λουξεμβούργο ο επίτροπος διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν και η ρουμανική προεδρία.
Από Οκτώβριο
Στα συμπεράσματα της χθεσινής συνεδρίασης αναφέρεται ότι «λόγω του περιορισμένου χρόνου και της σημασίας του θέματος, το Συμβούλιο θα επανέλθει στο ζήτημα αυτό με στόχο την επίτευξη σαφούς και ουσιαστικής απόφασης το συντομότερο και όχι αργότερα από τον Οκτώβριο του 2019».
Οι ανατολικές χώρες ζητούσαν να υπάρχει μια πολύ ισχυρή διατύπωση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων τον Οκτώβριο, δηλαδή να υπάρξει δέσμευση για την έκβαση από τώρα. Ωστόσο, μια άλλη ομάδα χωρών με επικεφαλής την Ολλανδία, τη Δανία, τη Γαλλία και φυσικά τη Γερμανία, δεν αρνήθηκε την ανάληψη μιας ισχυρής διατύπωσης που θα δέσμευε από τώρα τα κράτη-μέλη.
Η Ολλανδία, που έχει τη σκληρότερη στάση, κυρίως κατά της Αλβανίας, υποστήριξε στη διάρκεια των συζητήσεων ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην αξιοπιστία της διαδικασίας και πως θα πρέπει να λαμβάνει αποφάσεις διεύρυνσης επί τη βάσει γεωπολιτικών κριτηρίων, αλλά με βάση αν πληρούνται οι προϋποθέσεις.
Σχετικά με την επόμενη μέρα, μετά τη χθεσινή εξέλιξη το όλο θέμα δεν αναμένεται να απασχολήσει πλέον τους Ευρωπαίους ηγέτες, που θα συνεδριάσουν στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και Παρασκευή.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου