«Είναι κοινωνικά αποδεκτό ως κάτι επαγγελματικά απαραίτητο και κατάλληλο», σχολίασε ο Τακούμι Νεμότο προκαλώντας αντιδράσεις από τις γυναίκες που κάνουν λόγο για πρωτοφανή φυλετικό διαχωρισμό και μισογυνισμό.
Η εκστρατεία #kutoo, ένα λογοπαίγνιο με τις λέξεις kutsu (παπούτσι) και kutsuu (πόνος), εμπνευσμένο από το #metoo κατά των σεξουαλικών κακοποιήσεων, ξεκίνησε στο Διαδίκτυο από την ηθοποιό και συγγραφέα Γιούμι Ισικάου, η οποία τον Ιανουάριο σε ανάρτησή της στο twitter διαμαρτυρήθηκε όταν αναγκάστηκε να φορά παπούτσια με ψηλά τακούνια (5-7 εκατοστά) για να βρει δουλειά σε ξενοδοχείο.
Η ανάρτηση έγινε viral -με 100.000 likes και αναδημοσιεύσεις- και την ώθησε να ξεκινήσει διαδικτυακή αίτηση στο Change.org, καλώντας την κυβέρνηση να θεσπίσει νόμο που να απαγορεύει στις εταιρίες να υποχρεώνουν τις γυναίκες να φορούν ψηλά τακούνια στη δουλειά. Επί του παρόντος δεν υπάρχει κανένα νομοθετικό πλαίσιο και οι εταιρίες μπορούν αυθαίρετα να θέτουν όποιο ενδυματολογικό κώδικα επιθυμούν, με τα ψηλοτάκουνα παπούτσια να θεωρούνται απαραίτητο αξεσουάρ για τις γυναίκες.
Μέχρι χθες η αίτηση είχε συγκεντρώσει τουλάχιστον 25.000 υπογραφές, ενώ τη Δευτέρα η Ισικάου κατέθεσε επίσημο αίτημα προς το υπουργείο Εργασίας και το τμήμα Υγείας και Ασφάλειας του υπουργείου. «Καταθέσαμε αίτηση για να ζητήσουμε την υιοθέτηση νομοθεσίας που θα απαγορεύει στους εργοδότες να αναγκάζουν τις γυναίκες να φορούν παπούτσια με ψηλά τακούνια, κάτι που αποτελεί διάκριση και παρενόχληση», τόνισε η Ισικάουα μιλώντας στους δημοσιογράφους αφού συναντήθηκε με αξιωματούχους του υπουργείου. Η ηθοποιός τόνισε πως «μεταξύ των αξιωματούχων του υπουργείου ήταν μία γυναίκα η οποία αντιμετώπισε θετικά το αίτημά μας. Μας είπε ότι είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο αίτημα φτάνει στο υπουργείο», εκτιμώντας ότι «είναι ένα καλό πρώτο βήμα».
Οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού ήρθαν να… γειώσουν τις προσδοκίες των γυναικών που έχουν κουραστεί να φορούν τα ψηλοτάκουνα αν και οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν πως είναι έτοιμες να κλιμακώσουν τις προσπάθειές τους. Η Ισικάουα επεσήμανε πως οι δηλώσεις Νεμότο έφεραν στο φως της δημοσιότητας την υπόθεση και αναμφισβήτητα σημαίνουν την έναρξη ενός παραγωγικού διαλόγου, ενώ κάποιες γυναίκες ίσως το διεκδικήσουν από τα αφεντικά τους. «Φαίνεται πως οι άντρες δεν καταλαβαίνουν ότι το να φοράς ψηλά τακούνια μπορεί να είναι εξαιρετικά επώδυνο και να προκαλέσει τραυματισμούς», δήλωσε η ίδια στο Reuters.
«Το Λος Άντζελες θα αναγεννηθεί από τις στάχτες του» - Τι λέει στον ΕΤ ο μεσίτης του Χόλιγουντ Βαγγέλης Κορασίδης
Η Ισικάουα υποστήριξε πως όλες οι εργαζόμενες μετά τη δουλειά βγάζουν τα ψηλοτάκουνα για να φορέσουν αθλητικά, τονίζοντας τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η πολύωρη χρήση τους, πόνους στη μέση, κράμπες, δυσμορφίες.
«Το ζήτημα εδώ είναι η προσδοκία ή η επιβολή γυναικείου προτύπου στο χώρο εργασίας», λέει ο Σίνο Ναίτο από το ιαπωνικό ινστιτούτο για την Εργατική Πολιτική και Κατάρτιση στη «New York Times». Ο διεθνής Τύπος αναφέρει πως πρόκειται για ακόμη μια υπόθεση όπου διαφαίνεται το βαθιά εδραιωμένο ζήτημα του μισογυνισμού στη χώρα (πέρυσι, ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, Κάντζι Κάτο, δήλωσε ότι οι γυναίκες που παραμένουν ανύπαντρες είναι βάρος για το κράτος).
Τα τελευταία χρόνια, οι γυναίκες στην Ιαπωνία καταγγέλλουν πολύ συχνά πως δεν υπάρχει καμία βελτίωση στην καταπολέμηση του σεξισμού σε φορείς σε όλη τη χώρα. Μάλιστα πέρυσι είχε προκληθεί σάλος όταν αποκαλύφθηκε πως το Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Τόκιο απέκρυπτε τα αποτελέσματα των εξετάσεων γυναικών για να ωφεληθούν οι άνδρες υποψήφιοι.
Τα τελευταία χρόνια αρκετές χώρες -Βρετανία, Καναδάς, Κολομβία, Φιλιππίνες- έχουν προχωρήσει στη θεσμοθέτηση νόμων για την κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης ψηλοτάκουνων στο χώρο εργασίας. Η ηθοποιός Νίκολα Θορπ στη Βρετανία συγκέντρωσε πάνω από 150.000 υπογραφές που υποστήριζαν μια τέτοια προσπάθεια το 2016, όταν πέρασαν τα νομοσχέδια που απαιτούσαν από τις εταιρίες «λογικούς ενδυματολογικούς κώδικες».
Το 2015, ο διευθυντής του Φεστιβάλ των Καννών, Τιερί Φρεμό, απολογήθηκε μετά το σάλο που προξένησε το σχόλιό του ότι θα πρέπει να απαγορευτεί η παρουσία γυναικών που δεν φορούν ψηλοτάκουνα στο κόκκινο χαλί !
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου