Τον Απρίλιο, ο Νετανιάχου έμοιαζε να οδεύει σε πέμπτη θητεία, καθώς το κόμμα του, το Λικούντ, κατέλαβε τις 35 από τις 120 έδρες της Κνέσετ, παρά τη σεναριολογία για το ενδεχόμενο να προσαχθεί ενώπιον της δικαιοσύνης για τρεις υποθέσεις διαφθοράς. Ο επικεφαλής της ισραηλινής δεξιάς διαψεύδει τις κατηγορίες σε βάρος του και καταγγέλλει την έρευνα που διενεργείται από τη δικαιοσύνη κάνοντας λόγο για «κυνήγι μαγισσών».
Καζακστάν: Οι δραματικοί διάλογοι του πιλότου με τον πύργο ελέγχου πριν τη συντριβή
Παρά το ότι οι διαπραγματεύσεις με τους δυνητικούς κυβερνητικούς εταίρους του κράτησαν εβδομάδες, είχε διαφανεί η αδυναμία το τελευταίο διάστημα η αδυναμία του Νετανιάχου γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των θρησκευτικών κομμάτων και εκείνων που τάσσονται υπέρ του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους με τα οποία σκόπευε να συνεργαστεί. Και λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα, η Κνέσετ τάχθηκε με 74 ψήφους υπέρ έναντι 45 κατά υπέρ της πρότασης να διαλυθεί ώστε να προκηρυχθούν νέες εκλογές, οι οποίες εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να διεξαχθούν τη 17η Σεπτεμβρίου.
Σοβαρό πλήγμα για τον Νετανιάχου η νέα προσφυγή στις κάλπες
Την πρόταση να διαλυθεί η ισραηλινή εθνική αντιπροσωπεία υπέβαλε το Λικούντ, καθώς προφανώς ο Νετανιάχου προτίμησε να οδηγηθεί η χώρα στις κάλπες για δεύτερη φορά μέσα σε πέντε μήνες παρά να δει τον πρόεδρο της χώρας Ρεουβέν Ρίβλιν να αναθέτει διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε κάποιον άλλο πολιτικό αρχηγό. Πρόκειται για σενάριο χωρίς προηγούμενο στην ιστορία του Ισραήλ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο Νετανιάχου δήλωσε μετά την εξέλιξη πεπεισμένος ότι το κόμμα του θα κερδίσει και τις νέες πρόωρες εκλογές. Υποσχέθηκε να διεξαγάγει μια «σαφή προεκλογική εκστρατεία, η οποία θα μας φέρει τη νίκη», και πρόσθεσε «θα νικήσουμε (…), ο λαός θα νικήσει». Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου θα γίνει ο πρωθυπουργός με την πιο μακρά θητεία στην ιστορία του Ισραήλ μέσα στο καλοκαίρι, καθώς παραμένει στον θώκο σε υπηρεσιακό ρόλο. Ωστόσο η εξέλιξη χαρακτηρίζεται σοβαρό πλήγμα γι’ αυτόν.