Η επόμενη μέρα ασφαλώς και θα είναι δύσκολη για τις κυβερνήσεις, που καλούνται να λάβουν υπόψη τις επιθυμίες των πολιτών, οι οποίοι ξεπερνώντας κάθε πρόβλεψη πήγαν μαζικά στις κάλπες στις περισσότερες χώρες- μέλη και κυρίως στις μεγάλες όπως η Γαλλία και η Γερμανία, όπου η συμμετοχή έφθασε στο 54%, το υψηλότερο 35ετίας! Η συμμετοχή στις χώρες της Ε.Ε. έφθασε το 51%.
Το πρώτο πολιτικό συμπέρασμα των ευρωεκλογών είναι ότι για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες οι δύο μεγαλύτερες πολιτικές «οικογένειες» της Ευρώπης, οι Kεντροδεξιοί του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και οι Σοσιαλιστές, δεν θα έχουν οι δύο μαζί την πλειοψηφία των εδρών της νέας ολομέλειας της Ευρωβουλής. Οι δύο μαζί έχασαν περίπου 85 έδρες, περίπου 45 το ΕΛΚ και 40 οι Σοσιαλιστές.
Τα δύο κόμματα επειδή είναι φιλοευρωπαϊκά συνεργάζονταν μεταξύ τους τόσο στην εκλογή του προέδρου του σώματος όσο και στα σημαντικά θέματα. Τώρα θα χρειάζονται ευρύτερες συνεργασίες με άλλα φιλοευρωπαϊκά κόμματα, όπως οι Φιλελεύθεροι ή Πράσινοι, ωστόσο οι δυσκολίες θα είναι περισσότερες.
Τα ακραία λαϊκιστικά και ακροδεξιά κόμματα εμφανίζονται ανεβασμένα σε όλες τις χώρες, κυρίως στην Ιταλία, στη Γαλλία, στη Γερμανία και στο ολλανδόφωνο Βέλγιο, ωστόσο η άνοδός τους αφενός ήταν αναμενόμενη και αφετέρου δεν ήταν τέτοια που να δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα στη λειτουργία της επόμενης Ευρωβουλής.
Η έκπληξη αυτών των εκλογών ήρθε από τους Πράσινους οικολόγους. Οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση της δύναμής τους, αλλά αυτή ξεπέρασε τις προσδοκίες, κυρίως μεταξύ των νέων, όπου η ευαισθητοποίηση για την κλιματική αλλαγή είναι πολύ μεγάλη. Οι πράσινοι είναι από χθες δεύτερο κόμμα στη Γερμανία, τρίτο στη Γαλλία, πρώτο στο γαλλόφωνο Βέλγιο, ενώ σημαντική άνοδος καταγράφηκε και σε όλα τα κράτη-μέλη.
Πάντως, στις Βρυξέλλες χθες το βράδυ δεν έκρυβαν την ανησυχία τους για το αποτέλεσμα των εκλογών κυρίως στη Γερμανία και κατά δεύτερο λόγο στη Γαλλία. Οι δύο αυτές χώρες είναι καίριας σημασίας για την πορεία της Ε.Ε., χωρίς την ώθηση του γαλλογερμανικού άξονα δεν μπορεί να αποφασιστεί τίποτα.
Στη Γερμανία, οι Χριστιανοδημοκράτες της Ανγκελα Μέρκελ και οι συνέταιροί τους Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας μπορεί να παραμένουν πρώτο κόμμα της χώρας, αλλά με τα ποσοστά τους σε ιστορικά χαμηλά. Με άλλα λόγια, η γερμανική κυβέρνηση είναι πλέον πολύ… αδύναμη στη Γερμανία και ακόμη πιο αδύναμη η καγκελάριος Μέρκελ, που βρίσκεται και στη… δύση της καριέρας της.
Στη Γαλλία, αν και η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν κέρδισε τις εκλογές, με μικρή διαφορά από τον Εμανουέλ Μακρόν, του οποίου η φθορά τους τελευταίους μήνες ήταν μεγάλη (λόγω του κινήματος των Κίτρινων Γιλέκων). Πάντως, ο Μακρόν παραμένει κυρίαρχη πολιτική δύναμη του δημοκρατικού τόξου, δεδομένου ότι καταποντίστηκαν όλα τα άλλα παραδοσιακά κόμματα.
Αύριο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες, προκειμένου να εξετάσουν το νέο πολιτικό τοπίο σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το 2019 ολοκληρώνεται η θητεία των προέδρων κορυφαίων θεσμικών οργάνων. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα ληφθεί υπόψη στις συζητήσεις των ηγετών για την επιλογή των νέων προέδρων της Κομισιόν (διάδοχος Γιούνκερ) και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (διάδοχος Τουσκ). Μια πρώτη συζήτηση για τους νέους προέδρους θα ξεκινήσει αύριο, ενώ οι επίσημες αποφάσεις θα ληφθούν στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 20-21 Ιουνίου.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου