Οι κάλπες για το Ευρωκοινοβούλιο αναδεικνύουν μεν ένα πολιτικό σκηνικό διαφορετικό από εκείνο του 2014, όταν θριάμβευε ο Ματέο Ρέντσι του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, όμως οι ψηφοφόροι φάνηκαν αρκετά συγκρατημένοι και δεν έδωσαν «λευκή επιταγή» στον Σαλβίνι. Η Λέγκα αναμένεται να συγκεντρώσει 27-31%. Αν επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα, θα είναι πολύ κατώτερο του 40% που φιλοδοξούσε να επιτύχει ο Σαλβίνι (και είχε συγκεντρώσει ο Ρέντσι το 2014). Αυτές οι εκλογές αποτελούσαν για τον Σαλβίνι μια πρόβα τζενεράλε, καθώς ο ίδιος δεν κρύβει ότι προπονείται για τις εθνικές εκλογές. Από το 17% που είχε αποσπάσει στις εθνικές εκλογές του 2018 και 6,2% στις ευρωεκλογές του 2014, η Λέγκα έχει κάνει άλμα, όμως στις δημοσκοπήσεις, πριν από λίγο καιρό, εμφανιζόταν ότι θα κατακτούσε τουλάχιστον το 37% των ψήφων -γεγονός που δείχνει ότι η δυναμική της έπιασε «ταβάνι».
Σφοδρή χιονόπτωση πλήττει τη Σερβία - Χωρίς ρεύμα 10.000 καταναλωτές
Το Κίνημα Πέντε Αστέρων κατακτά την τρίτη θέση με 18-22,5%, πίσω και από το «Δημοκρατικό Κόμμα», που φέρεται να συγκεντρώνει 21-25%. Το άλλοτε ισχυρό κόμμα Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι περιορίζεται στο 10%.
Ο Ματέο Σαλβίνι, που έχει συγκροτήσει ευρωομάδα με τη Μαρίν Λεπέν και άλλα ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης, προσπάθησε με κάθε τρόπο να ηγηθεί ενός ισχυρού λαϊκίστικου αντιευρωπαϊκού κινήματος, αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία όλο το προηγούμενο διάστημα να συγκεντρώσει τους αρχηγούς των δυνάμεων που εκπροσωπούν τον χώρο αυτό: τη Λεπέν του γαλλικού «Εθνικού Συναγερμού», τον Γιεργκ Μόιτεν της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία», τον Γκέερτ Βίλντερς του «Κόμματος Ελευθερίας» της Ολλανδίας κ.ά. Η «Ευρώπη των Εθνών και των Ελευθεριών» που έχουν συγκροτήσει αυτές οι δυνάμεις δεν θα είναι τρίτη δύναμη στο ευρωκοινοβούλιο, όπως ήθελαν, αλλά θα καταλάβει την έκτη θέση.
Η άνοδος του Ματέο Σαλβίνι –ακόμη κι αν δεν είναι αυτή που θα επιθυμούσε ο ίδιος– εξηγείται από το μεταναστευτικό το οποίο ο ηγέτης της Λέγκα έχει θέσει ως διακύβευμα. Η πλήρης αντίθεση του Σαλβίνι με τη μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε. τον έχει φέρει πολύ κοντά με τον Βίκτορ Ορμπαν της Ουγγαρίας. Αν και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί θεωρούν πως μόνη διέξοδος είναι η σκληρή στάση στο μεταναστευτικό, ωστόσο βλέπουν πολύ διαφορετικά τη λύση του ζητήματος: Ο Σαλβίνι ζητεί την προώθηση μεταναστών και προσφύγων σε άλλες χώρες της Ε.Ε., ενώ ο Ορμπαν διαφωνεί με τη θέση αυτή.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου