«Η διεθνής κοινότητα γίνεται καθημερινά μάρτυρας των δεινών των μεταναστών και των προσφύγων στη Λιβύη, όπου είναι ολοένα περισσότερο εκτεθειμένοι σε άμεσο κίνδυνο, καθώς η βία συνεχίζει να αποσταθεροποιεί τη χώρα», τονίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους τα μέλη του Φόρουμ Διεθνών ΜΚΟ για τη Λιβύη.
Στις οργανώσεις αυτές συγκαταλέγονται η First Aid International, το Δανικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, η International Rescue Committee, το Mercy Corps και η Terre des hommes.
«Οι πολιτικές για τη μετανάστευση της ΕΕ και των κρατών μελών της, ειδικά η υποστήριξη στη λιβυκή ακτοφυλακή, συμβάλλει εμμέσως στην επαναπροώθηση μεταναστών και προσφύγων που διακινδυνεύουν τη ζωή τους κατά τον διάπλου της Μεσογείου» πίσω στη Λιβύη όπου καταλήγουν «φυλακισμένοι (…) με σχεδόν μηδενικές πιθανότητες να ασκήσουν το δικαίωμά τους να ζητήσουν άσυλο» ή να εξασφαλίσουν «διεθνή προστασία», στηλιτεύουν οι ΜΚΟ.
«Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, υφίστανται αυθαίρετες κρατήσεις επ’ αόριστον στη Λιβύη» και οι συνθήκες του εγκλεισμού είναι «φρικιαστικές», επιμένουν οι οργανώσεις. «Η έλλειψη πρόσβασης σε πόσιμο νερό, τροφή και ιατρικές υπηρεσίες δεν σταματά να επεκτείνεται», θυμίζουν.
Βρετανία: Σαρώνει τα πάντα η φονική καταιγίδα Μπερτ - Ένας νεκρός από πτώση δέντρου
«Ζωές κινδυνεύουν» στη Λιβύη, συνεχίζουν οι ΜΚΟ, για τις οποίες «οι ευρωπαϊκές πολιτικές συμβάλλουν στην επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης και της κρίσης ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Λιβύη» ενώ οδηγούν «έμμεσα στην επιστροφή των μεταναστών και των προσφύγων σε κέντρα κράτησης».
Το Φόρουμ προτρέπει να «ακουστούν οι φωνές» των «ευρωπαίων πολιτών και της κοινωνίας των πολιτών» στο θέμα αυτό. Ζητεί από τις ΕΕ και τις κυβερνήσεις των κρατών μελών να δώσουν προτεραιότητα «σε πολιτικές που προστατεύουν τις ζωές και την αξιοπρέπεια των προσφύγων και των μεταναστών» και να επιτρέψουν «την κατεπείγουσα ανθρωπιστική απομάκρυνση των εγκλείστων σε κέντρα κράτησης προς ασφαλείς τοποθεσίες εκτός Λιβύης».
Το 2017, η Ιταλία έκλεισε συμφωνία με τις αρχές της Λιβύης, η οποία αργότερα επικυρώθηκε από την ΕΕ, για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό της λιβυκής ακτοφυλακής. Η πιο αμφιλεγόμενη πτυχή της συμφωνίας, την οποία ανέλαβαν να εφαρμόσουν ιδίως λιβυκές παραστρατιωτικές ομάδες, είναι αυτή που επέτρεψε τη δραστική μείωση των αναχωρήσεων προσφύγων και μεταναστών με πλεούμενα προς τις ακτές χωρών της Ευρώπης μετά τον Ιούλιο του 2017.
Υπηρεσίες του ΟΗΕ και ανθρωπιστικές οργανώσεις υπενθυμίζουν συχνά ότι εναντιώνονται στην επαναπροώθηση όσων μεταναστών και προσφύγων διασώζονται ή αναχαιτίζονται στη θάλασσα πίσω στην επικράτεια της Λιβύης, όπου οδηγούνται σε κέντρα κράτησης ή βρίσκονται στο έλεος των παραστρατιωτικών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ