Την Κυριακή ανασύρθηκε ακόμα μια βαλίτσα από τα θολά νερά και όπως έδειξε η αυτοψία από το μέγεθος των οστών φαίνεται να περιείχε τη σορό της 8χρονης Έλενας, κόρης της 36χρονης Λίβιας από τη Ρουμανία.
Τα στοιχεία που είχε συλλέξει το sonar, που από το Σάββατο άρχισε να σαρώνει τον βυθό της Κόκκινης Λίμνης, έδειχναν πως κάτι υπήρχε, χωρίς όμως να είναι σαφές αν επρόκειτο για μία από τις βαλίτσες που είχε πετάξει στο νερό ο «Ορέστης» για να εξαφανίσει τα ίχνη των εγκλημάτων του. Η ρομποτική κάμερα επιβεβαίωσε το εύρημα και αμέσως μετά οργανώθηκε η κάθοδος δύτη στο νερό για να σηκώσει τη βαριά αποσκευή μιας ζωής χαμένης πρόωρα. Όταν η βαλίτσα ανασύρθηκε και μεταφέρθηκε στην όχθη, όλοι κρατούσαν την ανάσα τους, ξέροντας το περιεχόμενό της. Το ερώτημα ήταν εάν επρόκειτο για την 8χρονη Έλενα από τη Ρουμανία ή για την 28χρονη Μαρικάρ από τις Φιλιππίνες.
Όταν ανοίχθηκε η βαλίτσα υπήρχε ένας σωρός από λάσπες, κόκαλα και σάρκες σε προχωρημένη σήψη και λωρίδες από τα ρούχα της Έλενας. Αρχικώς θεωρήθηκε παρακινδυνευμένο να πει κάποιος ότι επρόκειτο για σορό παιδιού, αλλά το μέγεθος των οστών δεν άφησε πολλές αμφιβολίες. Αυτοψία έκαναν οι ιατροδικαστές Σοφοκλής Σοφοκλέους και Νικόλας Χαραλάμπους. Σήμερα αναμένεται να γίνει νεκροτομή σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν τα αίτια του θανάτου.
Παράλληλα θα γίνει σύγκριση του γενετικού υλικού της πρώτης σορού που βρέθηκε στη Κόκκινη Λίμνη με αυτήν που βρέθηκε χθες, ώστε να ταυτοποιηθεί και επιστημονικά με DNA ότι πρόκειται για μάνα και κόρη. Επισήμως η ταυτότητα θα γίνει γνωστή με DNA από εν ζωή συγγενείς ή από γενετικό υλικό που υπάρχει σε ρούχα των θυμάτων.
Μητέρα και κόρη είχαν δολοφονηθεί από τον Νίκο Μεταξά τον Οκτώβριο του 2016. Ο αδίστακτος δολοφόνος τοποθέτησε τα πτώματά τους σε βαλίτσες και προσπάθησε να τα εξαφανίσει για πάντα στα θολά νερά της Κόκκινης Λίμνης. Η Πυροσβεστική και οι ιδιώτες που συμμετέχουν στις έρευνες αναζητούν ακόμα τα πτώματα της 6χρονης Σιέρα και της 28χρονης Μαρικάρ.
Η Αστυνομία ανέφερε πως εναντίον του υπήρξε και καταγγελία για βιασμό που διέπραξε το 2017. Το θύμα κατήγγειλε ότι την ώρα του βιασμού την βιντεοσκοπούσε, ενώ για το συμβάν είχε ενημερωθεί και η πρώην σύζυγος του 35χρονου ίλαρχου.
Από τους φόνους που έχει ομολογήσει, λείπουν ακόμα δύο σοροί. Η μία είναι της 6χρονης Σιέρα που είπε πως πέταξε στη Λίμνη Μεμί και η άλλη της 28χρονης Μαρικάρ που κατά τον ίλαρχο βρίσκεται στη Κόκκινη Λίμνη. Πιθανότατα η Μαρικάρ να μην είχε τοποθετηθεί σε βαλίτσα και γι’ αυτό η Πυροσβεστική μαζί με τους ιδιώτες που διενεργούν την έρευνα εξετάζουν κάθε στοιχείο που δημιουργεί υποψίες. Όπως δήλωσε ο διευθυντής της Πυροσβεστικής Μάρκος Τράγκολας, ο οποίος βρίσκεται από την πρώτη ημέρα στα σημεία των ερευνών, σε περίπτωση που οι έρευνες με το sonar δεν φέρουν αποτέλεσμα, θα χρησιμοποιηθούν και άλλα μέσα με εξειδικευμένο εξοπλισμό ώστε να ερευνηθεί και το υπέδαφος κάτω από την επιφάνεια του βυθού. Οι έρευνες αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα.
Με τι ποινή μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος ο «Ορέστης»
Ο 35χρονος ομολόγησε, μέχρι στιγμής, επτά εγκλήματα και με βάση τα σημερινά γεγονότα ενδέχεται να καταδικαστεί σε διά βίου φυλάκιση.
Το offsite.com.cy αναφέρει, όμως, πως είναι πρώιμο στάδιο για συμπεράσματα, όπως ειπώθηκε από δικηγόρους, αφού πολλά μπορούν να ανατραπούν, ενώ οι έρευνες της Αστυνομίας είναι ακόμη σε εξέλιξη.
Ισραήλ: Δύο φωτοβολίδες έπεσαν μπροστά από το σπίτι του Μπενιαμίν Νετανιάχου στη Καισάρεια
Τι σημαίνει όμως το ισόβια και διά βίου φυλάκιση
Αρκετοί μπορεί να θεωρούν ότι πρόκειται για διαφορετικές ποινές ωστόσο στην ουσία δεν διαφέρουν σε κάτι, αφού οι περισσότεροι νομίζουν ότι ο καταδικασθέντες θα βρίσκεται μέχρι το θάνατο του στη φυλακή.
Το 2008 ισοβίτης στις Κεντρικές Φυλακές ήταν η αφορμή για αλλαγή της νομοθεσίας για την ποινή της ισόβιας κάθειρξης και τη διά βίου φυλάκιση.
Κέρδισε προσφυγή στο ΕΔΑΔ με αίτημα τον καθορισμό των ισοβίων, που τότε σήμαιναν φυλάκιση μέχρι το θάνατο.
Με το αίτημα του έγινε η αφορμή να τροποποιηθεί η νομοθεσία, ώστε στα δώδεκα χρόνια οι κατάδικοι να έχουν δικαίωμα υποβολής αιτήματος αποφυλάκισης.
Συγκεκριμένα ισοβίτες έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης αποφυλάκισης όταν έχουν 1 καταδίκη σε ισόβια όταν συμπληρώσουν 12 χρόνια όσοι έχουν πέραν του ενός ισοβίων 2 ισόβια και άνω όταν εκτίσουν 25 χρόνια φυλάκισης.
Η μεγαλύτερη ποινή στην Κύπρο
Η μεγαλύτερη ποινή που επιβλήθηκε ποτέ από Δικαστήριο στην Κυπριακή Δημοκρατία είναι για την υπόθεση του πενταπλού φόνου στην Αγία Νάπα, τον Ιούνιο του 2012.
Συγκεκριμένα, το δικαστήριο επέβαλε στους δυο κατηγορούμενους πέντε φορές ισόβια με τις ποινές να είναι διαδοχικές.
Με βάση την ποιο πάνω ποινή οι δυο καταδικασθέντες, έχουν το δικαίωμα για αίτηση αποφυλάκισης στα 25 χρόνια.
Η θανατική ποινή στην Κύπρο
Η θανατική ποινή για φόνο καταργήθηκε στην Κύπρο στις 15 Δεκεμβρίου 1983. Καταργήθηκε για όλα τα εγκλήματα, στις 19 Απριλίου 2002 και έχει αντικατασταθεί με ισόβια κάθειρξη.
Οι τελευταίες εκτελέσεις πραγματοποιήθηκαν στις 13 Ιουνίου 1962. Τρεις άνδρες, ο Χαμπής Ζαχαριά, ο Μιχαήλ Ηλιτικός και ο Λάζαρης Δημητρίου, κρεμάστηκαν για φόνο στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας.