Όπως αναφέρει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sözcü, ο Γιαλίμ κάνει λόγο για «μέγα σκάνδαλο του Υπουργείου Εξωτερικών», επισημαίνοντας ότι στα σύνορα, τα οποία αναφέρονται στην επιστολή της Τουρκίας προς τον ΟΗΕ, αφέθηκαν επισήμως στην Ελλάδα 92.000 χιλιόμετρα υφαλοκρηπίδας, καθώς και πέντε νησιά που ανήκουν στην Τουρκία.
Ντόναλντ Τραμπ: Ανακοίνωσε τηλεγιατρό, επικεφαλής του CDC και νέο υπουργό Οικονομικών
«Με αυτήν την ρύθμιση ανοίγει ο δρόμος για τις εργασίες της Αμερικανικής Exxon Mobil και της Katar Petroleum που πραγματοποιούν τις έρευνες. Στην επιστολή ως νότιο σύνορο της υφαλοκρηπίδας ορίζεται η μέση γραμμή μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου. Σύμφωνα, όμως, με το Διεθνές Δίκαιο το νότιο σύνορο πρέπει να είναι και αυτή η γραμμή, αλλά και αυτή μεταξύ Τουρκίας – Λιβύης», ανέφερ ο Γιαλίμ.
«Εκεί αναφέρεται ότι το δυτικό τμήμα της υφαλοκρηπίδας, το οποίο βρίσκεται 28 μοίρες ανατολικά, θα καθοριστεί με τα εμπλεκόμενα κράτη. Όμως, με τη ρητορική αυτή, αφήνεται στην Ελλάδα το δικαίωμα της υφαλοκρηπίδας στο γεωγραφικό μήκος των πέντε νησιών: Γαύδος, Γαϊδουρονήσι, Κουφονήσι, Δία και Διονυσάδες», κατέληξε ο πρώην γγ του υπουργείου.