Το μεσημέρι της Τρίτης η πυροσβεστική υπηρεσία της του Παρισιού έδωσε στην δημοσιότητα ένα βίντεο περίπου δύο λεπτών το οποίο απεικονίζει τις υπεράνθρωπες προσπάθησες που έγιναν για να θέσουν την μεγάλη πυρκαγιά υπό έλεγχο. Η πυρκαγιά επεκτάθηκε γρήγορα στα ξύλινα υποστηρίγματα της οροφής του ναού, όπου εργάτες πραγματοποιούσαν εργασίες εκτεταμένης ανακαίνισης, καθώς και στο ξύλινο πλαίσιο του βέλους.
Μαζί όμως με τους άνδρες του πυροσβεστικού σώματος μεγάλη βοήθεια ήταν και η «επιστράτευση» του «Κολοσσού» (Colossus). Ενός ρομπότ που συνετέλεσε σημαντικά στις απεγνωσμένες προσπάθειες των γάλλων πυροσβεστών να σβήσουν τη μεγάλη πυρκαγιά
«Όταν οι Γάλλοι πυροσβέστες είδαν το κωδωνοστάσιο της Παναγίας των Παρισίων να είναι έτοιμο να καταρρεύσει, το πρώτο πράγμα που σκέφτηκαν ήταν να επιστρατεύσουν ένα ρομπότ» δήλωσε χαρακτηριστικά στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο Γκαμπριέλ Πλους, εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος στο Παρίσι. «Το ρομπότ θα μπορούσε να μειώσει τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του κυρίως ναού που είχε τυλιχθεί στις φλόγες» σημειώνει.
https://twitter.com/GEPIsecurite/status/1118128223991357440?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1118128223991357440&ref_url=http%3A%2F%2Fwww.skai.gr%2Fnews%2Ftechnology%2Farticle%2F401936%2Fkolossos-to-robot-ton-purosveston-pou-bike-sti-flegomeni-notr-dam-vid1%2F
Συγκίνησε η Τατιάνα Μπλάτνικ με την ανάρτησή της για το Λος Άντζελες
«Το ρομπότ ‘’Colossus’’ κατασκευάζεται από την εταιρεία Shark Robotics, εταιρεία με έδρα τη Λα Ροσέλ. Το ρομπότ βοήθησε τους πυροσβέστες να μείνουν μακριά από τα σημεία που είχαν μεταβληθεί σε «φούρνο» λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.
«Αυτό το χερσαίο drone αντέχει σε περιπτώσεις κατολισθήσεων, διαρροής αερίων ή πολύ υψηλών θερμοκρασιών….Είναι ιδιαίτερα ευέλικτο», επισημαίνει ο Σιρίλ Καμπαρά, συνιδρυτής της Shark Robotics σε συνέντευξή του στο AFP.
O «Koλοσσός», μπορεί να ξεπεράσει εμπόδια ή να ανέβει και να κατέβει κλιμακοστάσια, ωστόσο δεν αντικαθιστά τους πυροσβέστες, οι οποίοι έχουν τον έλεγχό του μέσω τηλεχειριστηρίου.
Όταν ο κίνδυνος ήταν μεγάλος, οι πυροσβέστες ανέπτυξαν το ρομπότ, βάρους μισού τόνου, που ήταν συνδεδεμένο με έναν εύκαμπτο σωλήνα για να εκτοξεύει τεράστιες ποσότητες νερού.