«Το σπίτι μας καταρρέει» επανέλαβε πολλές φορές και με τρεμάμενη φωνή η Γκρέτα, μιλώντας στην επιτροπή για το Περιβάλλον του ΕΚ και υποστηρίζοντας ότι πρέπει να «πανικοβληθούν όπως θα πανικοβάλλονταν εάν υπήρχε μια φωτιά, σαν αυτήν που κατέστρεψε χθες την Παναγία των Παρισίων».
Το 2030, είπε, «θα φτάσουμε σε ένα σημείο δίχως επιστροφή για τον πολιτισμό μας», εκτός και αν προηγηθούν σημαντικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης τουλάχιστον κατά 50% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Η 16χρονη μαθήτρια, από την οποία ξεκίνησε το μαθητικό κίνημα για το κλίμα που έβγαλε στους δρόμους εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές σε όλον τον κόσμο, προειδοποίησε για συγκεκριμένα φαινόμενα που δείχνουν την πορεία προς την καταστροφή του πλανήτη, όπως η εξαφάνιση των ειδών, η διάβρωση, η αποψίλωση των δασών και η μόλυνση των ωκεανών.
Όπως είπε, για όλα αυτά δεν είναι καλά ενημερωμένος ο κόσμος επειδή κανείς δεν φρόντισε να τους τα πει. Ανρωτήθηκε, επίσης, γιατί έχουν γίνει τρεις έκτακτες σύνοδοι κορυφής για το Brexit και καμία για το κλίμα. «Ο χρόνος τελειώνει και τίποτα δεν γίνεται. Γιατί καθυστερείτε;», προειδοποίησε η Σουηδή μαθήτρια, σημειώνοντας πως η πιο συχνή απάντηση των πολιτικών είναι ότι δεν μπορούν δράσουν άμεσα γιατί τα «δραστικά» μέτρα προσκρούουν στην αντίσταση των ψηφοφόρων.
Αναφερόμενη στις επερχόμενες ευρωεκλογές, η Γκρέτα Τούνμπεργκ κάλεσε τους Ευρωπαίους πολίτες να ψηφίσουν με γνώμονα την κλιματική αλλαγή. «Πολλοί από μας που μας αφορά το κλίμα, δεν επιτρέπεται να ψηφίσουμε και δεν είμαστε σε θέση να διαμορφώσουμε τις αποφάσεις», είπε και ζήτησε από τους πολίτες να ψηφίσουν εκ μέρους των μαθητών που έχουν βγει στους δρόμους υπερασπιζόμενοι το κλίμα.
«Μπορεί να είμαι μια απλή μαθήτρια, αλλά δεν μπορείτε να αγνοείτε την επιστήμη και όλα αυτά τα παιδιά. Σας ικετεύω μην αποτύχετε σε αυτό», κατέληξε η 16χρονη Γκρέτα.
Ποια είναι η Γκρέτα Έρνμαν Τούνμπεργκ
Η Γκρέτα Έρνμαν Τούνμπεργκ , γεννημένη στις 3 Ιανουαρίου 2003 είναι σουηδή ακτιβίστρια που εργάζεται για να σταματήσει την υπερθέρμανση του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή. Τον Αύγουστο του 2018 έγινε εξέχουσα προσωπικότητα για να ξεκινήσει τη σχολική απεργία για το κλίμα έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο. Τον Νοέμβριο του 2018 μίλησε στο TEDxStockholm, μίλησε στην Διάσκεψη Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή και τον Ιανουάριο του 2019 προσκλήθηκε να μιλήσει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.
Φον ντερ Λάιεν: Ο Πούτιν εκβιάζει την Αυστρία και την Ευρώπη περικόπτοντας τις προμήθειες φυσικού αερίου
Η μητέρα της είναι η σουηδέζα τραγουδίστρια της όπερας Μαλένα Έρνμαν και ο πατέρας της είναι ο ηθοποιός Σβάντε Θάνμπεργκ, από τον μακρινό συγγενή του Σβάντε Αρρένιους. Ο παππούς της είναι ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Όλοφ Θάνμπεργκ.
Τον Δεκέμβριο του 2018 η Τούνμπεργκ περιέγραψε τον εαυτό της ως «διαγνωσμένη με τον σύνδρομο Άσπεργκερ, ψυχαναγκαστική–καταναγκαστική διαταραχή, και επιλεκτική αλαλία». Για να μειώσει το οικογενειακό ανθρακικό αποτύπωμα, επέμενε να γίνει χορτοφάγος και να μην πετάει με αεροπλάνο.
Στις 20 Αυγούστου 2018, η Τούνμπεργκ, η οποία πήγαινε στην 9η τάξη (ισοδύναμο της Γ΄ Γυμνασίου στην Σουηδία), αποφάσισε να μην πηγαίνει στο σχολείο μέχρι τις εκλογές του 2018 στις 9 Σεπτεμβρίου, μετά τον καύσωνα και τις πυρκαγιές στη Σουηδία.
Απαιτούσε από τη κυβέρνηση να προχωρήσει στη των εκπομπών άνθρακα, σύμφωνα με τη Συμφωνία του Παρισιού, και διαμαρτυρήθηκε με το να κάθεται έξω από το Ρίκσνταγκ κάθε μέρα κατά τη διάρκεια των σχολικών ωρών με τη πινακίδα Skolstrejk för klimatet (σχολικές απεργίες για το κλίμα).
Μετά από τις βουλευτικές εκλογές, συνέχισε να απεργεί μόνο τις Παρασκευές, κερδίζοντας την παγκόσμια προσοχή. Αυτή ενέπνευσε μαθητές σχολείων από όλη την υφήλιο να λάβουν μέρος σε μαθητικές απεργίες. Από το Δεκέμβριο του 2018, περισσότεροι από 20.000 μαθητές είχαν πραγματοποιήσει απεργίες σε τουλάχιστον 270 πόλεις. Η Τούνμπεργκ εμπνεύστηκε από τη Πορεία για τη ζωή μας του σχολείου Πάρκλαντ στην Φλόριντα, ως λόγο να αρχίσει την κλιματική απεργία.
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ συμμετείχε στην διαδήλωση για το κλίμα έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. Τον Οκτώβριο του 2018, η Τούνμπεργκ και η οικογένειά της πήγαν με ηλεκτρικό αυτοκίνητο στο Λονδίνο, όπου απηύθηνε τη “Δήλωση της Εξέγερσης” απέναντι από τα κτήρια του Κοινοβουλίου.
Στις 24 Νοεμβρίου 2018 μίλησε στο TEDxStockholm. Μίλησε για την συνειδητοποίηση, όταν ήταν 8 ετών, ότι η κλιματική αλλαγή υπάρχει και αναρωτήθηκε γιατί δεν ήταν θέμα ειδήσεων σε όλα τα κανάλια, σαν να ήταν ένας παγκόσμιος πόλεμος. Είπε ότι δεν πήγε στο σχολείο για να γίνει κλιματικός επιστήμονας, όπως ορισμένοι πρότειναν. Δηλώνοντας σχετικά με το τι θα τη ρωτούσαν τα παιδιά και τα εγγόνια της αν δεν έκανε τα συλλαλητήρια το 2018, όταν υπήρχε ακόμη χρόνος, κατέληξε με το “δεν μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο παίζοντας με τους κανόνες, επειδή οι κανόνες πρέπει να αλλάξουν.”
Στις 23 Ιανουαρίου 2019, η Τούνμπεργκ έφτασε στο Νταβός μετά από 32 ώρες ταξίδι με τρένο,σε αντίθεση με πολλούς συνέδρους, οι οποίοι έφτασαν με ιδιωτικά τζετ, για να συνεχίσει την κλιματική καμπάνια στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.
Στο Νταβός δήλωσε: «Κάποιοι άνθρωποι, κάποιες εταιρείες, φορείς λήψης αποφάσεων, ιδίως, ήξεραν ακριβώς τι ανεκτίμητες αξίες θυσίαζαν για να συνεχίσουν να παράγουν αδιανόητα χρηματικά ποσά. Νομίζω ότι πολλοί από εσάς εδώ σήμερα ανήκουν σε αυτήν την ομάδα των ανθρώπων. Αργότερα μέσα στην εβδομάδα, προειδοποίησε τους παγκόσμιους ηγέτες ότι «Το σπίτι μας έχει πάρει φωτιά», προσθέτοντας: «Θέλω να σας πανικοβάλλω. Θέλω να νιώσω το φόβο που νιώθω κάθε μέρα. Το οφείλουμε στους νέους ανθρώπους, να τους δώσουμε ελπίδα».
Στις 21 Φεβρουαρίου 2019 μίλησε σε ένα συνέδριο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με επικεφαλής τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, όπου απαίτησε από την ΕΕ να συνεχίσει να πληρεί τους στόχους για το κλίμα, δηλαδή ότι θα πρέπει να μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά τουλάχιστον 80% μέχρι το 2030. Αργότερα συμμετείχε σε διαδηλώσεις για το κλίμα στις Βρυξέλλες.
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ ήταν ένας από τους νικητές του διαγωνισμού συγγραφής νέων για το κλίμα της Svenska Dagbladet, τον Μάιο του 2018.
Η Τούνμπεργκ ήταν υποψήφιος για το Παιδικό Βραβείο Κλίματος της εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας Telge Energi για τα παιδιά και νέους που προωθούν την αειφόρο ανάπτυξη, αλλά αρνήθηκε επειδή οι φιναλίστ θα πρέπει να πετάξουν για τη Στοκχόλμη.
Τον Νοέμβριο του 2018, τιμήθηκε με την υποτροφία Φρισχουσέτ για το Νεαρό Μοντέλο Ρόλου της Χρονιάς.
Τον Δεκέμβριο του 2018, το περιοδικό Τάιμ την ονόμασε ως ένας από τους σημαντικότερους έφηβους του 2018.
Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας η Τούνμπεργκ ανακηρύχθηκε η πιο σημαντική γυναίκα της χρονιάς στη Σουηδία το 2019. Η βράβευση βασίστηκε σε μια έρευνα από το ινστιτούτο Inizio για λογαριασμό της εφημερίδας Aftonbladet.
Τρεις Νορβηγοί νομοθέτες την πρότειναν για το Νόμπελ Ειρήνης 2019.
Διαμάχη για συνεργασίες
Αφού οι μαθητικές διαδηλώσεις την έκαναν διάσημη, η Τούνμπεργκ έγινε στόχος προσπαθειών για τη δυσφήμιση της ή να επωφεληθείτ από το υψηλό προφίλ. Στα τέλη του 2018, ο Ίνγκμαρ Ρέντσχογκ, ιδρυτής του μη κερδοσκοπικού ιδρύματος Δεν Έχουμε Χρόνο, προσέλαβε τη Τούνμπεργκ ως απλήρωτος σύμβουλος για τη νεολαία και τη χρησιμοποίησε για δικό του όφελος. Η Τούνμπεργκ δεν έλαβε χρήματα από το ίδρυμα. Ύστερα τερμάτισε την συνεργασία της με το ίδρυμα, δηλώνοντας ότι «δεν είναι μέρος κάποιου οργανισμού… είμαι απολύτως ανεξάρτητη… (και) αυτό που κάνω εντελώς δωρεάν»