Το νέο νομοσχέδιο που έχει σκοπό να περιορίσει τη μεταφορά των υπερσύγχρονων πολεμικών αεροσκαφών τύπου F-35 εισηγήθηκε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζέιμς Λάνκφορντ σε συνεργασία με τον επίσης Ρεπουμπλικανό Θομ Τίλις, την Δημοκρατική Ζιν Σαχίν και τον Κρις Φαν Χόλλεν.
«Κανένα κεφάλαιο δεν μπορεί να καταβληθεί ή να δαπανηθεί» για την μεταφορά του στόλου των F-35 στην Τουρκία ή της πνευματικής ιδιοκτησίας και τεχνικών δεδομένων που σχετίζονται με την λειτουργία και την συντήρηση αυτών μέχρι να παραδοθεί γραπτή εγγύηση στο Κογκρέσο, που βεβειαώνει ότι η Τουρκία «δεν σχεδιάζει ή προτίθεται» να συνεχίσει την διαδικασία αγοράς ρωσικών πυραύλων S-400.
Ο νομοθέτης ισχυρίζεται ότι η αγορά των ρώσικων υπερόπλων από την Τουρκία θα «διακινδύνευε την ακεραιότητα» του ΝΑΤΟ και θα «επέφερε δραματικές συνέπειες στην αμυντική συνεργασία» μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Άγκυρας.
«Το ενδεχόμενο η Ρωσία να αποκτήσει πρόσβαση σε αεροσκάφη και τεχνολογία νατοϊκής χώρας, δηλαδή της Τουρκίας, είναι σοβαρό ζήτημα εθνικής και διεθνούς ασφαλείας», ισχυρίστηκε η Σαχίν.
Σφοδρή χιονόπτωση πλήττει τη Σερβία - Χωρίς ρεύμα 10.000 καταναλωτές
Το πεντάγωνο πιέζει διαρκώς την Άγκυρα να εγκαταλείψει το σχέδιο αγοράς των συγκεκριμένων πυραύλων απειλώντας μάλιστα με κυρώσεις υπό τον νόμο CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act) που ψηφίστηκε από το Κογκρέσο το 2017.
Μέχρι στιγμής όλες οι προσπάθειες εκβιασμού της Τουρκίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πέσει στο κενό με την Άγκυρα να επιμένει πως η συμφωνία με τη Ρωσία έχει σφραγιστεί και ότι είναι πλέον μη ανακλητή, με σκοπό να διαφοροποιήσει το οπλοστάσιο της από αυτό τον ΗΠΑ, αλλά και του ΝΑΤΟ.
Στην πιο πρόσφατη του προσπάθεια να αποθαρρύνει την Τουρκία το πεντάγωνο προειδοποίησε πως θα ανακαλέσει όχι μόνον τη μεταφορά των F-35, αλλά και αυτή των πυραυλικών συστημάτων Patriot.
Η Τουρκία έχει απομακρύνει τις απαιτήσεις των ΗΠΑ για τη διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ, με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αναφέρει νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η Ουάσιγκτον εκβιάζει την Άγκυρα επειδή δεν θέλει να γίνει ανεξάρτητος περιφερειακός παράγοντας.
Με πληροφορίες από το RT