Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μαδρίτη υψώνει τείχος στα AirBnb

Η Μαδρίτη υψώνει τείχος στα AirBnb

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ

Ισχυρό πλήγμα στη «μάστιγα» των ενοικιαζόμενων τουριστικών ακινήτων -των γνωστών Airbnb-, που υποβαθμίζουν το κέντρο των μεγάλων ισπανικών πόλεων και την καθημερινότητα των μόνιμων κατοίκων, ανεβάζοντας ταυτόχρονα κατά 8% ετησίως τις τιμές των ενοικίων, κατάφερε ο Δήμος της Μαδρίτης, θέτοντας ουσιαστικά «εκτός νόμου» το 95% των υπαρχουσών τουριστικών μισθώσεων μέσα από τη θέσπιση αυστηρότατων κριτηρίων λειτουργίας!

Στο μέτρο, που υιοθετήθηκε από την αριστερή δημοτική πλειοψηφία («Μαδρίτη τώρα», της δημάρχου Μανουέλα Καρμένα, και Σοσιαλιστές), αντέδρασε έντονα η κεντροδεξιά μειοψηφία του Λαϊκού Κόμματος και των Ciudadanos, ενώ εκπρόσωποι των ιδιοκτητών και μέλη της πλατφόρμας ενοικίασης Madrid Aloja συγκεντρώθηκαν σε διαμαρτυρία έξω από το δημαρχείο, προαναγγέλλοντας δικαστικές προσφυγές. Στο ίδιο πνεύμα, κύκλοι της Airbnb κατήγγειλαν τη δημοτική απόφαση ως «ασαφή», «άδικη» και «δυσανάλογα περιοριστική», δηλώνοντας ωστόσο πρόθυμοι να συνεργαστούν με την ισπανική κυβέρνηση και τη δημοτική αρχή για να βρεθούν «ξεκάθαρες και λειτουργικές λύσεις». Ωστόσο, ο αρχιτέκτονας των μέτρων, υπεύθυνος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δημοτικού Συμβουλίου, Χοσέ Μανουέλ Κάλβο, επέμεινε στις προτάσεις του, δηλώνοντας αισιόδοξος για την έκβαση της δικαστικής διαμάχης.

Ουσιαστικά οι δημοτικές αρχές της Μαδρίτης ακολούθησαν με καθυστέρηση τους δήμους της Βαρκελώνης, της Βαλένθιας και της Πάλμα ντε Μαγιόρκα στις Βαλεαρίδες Νήσους, που έχουν ήδη ξεκινήσει τη μάχη κατά της «ανεξέλεγκτης τουριστικοποίησης».

Στη διάρκεια της θητείας της η αριστερή δήμαρχος της Βαρκελώνης, Αντα Κολάου (γνωστή για τον αγώνα της κατά των εξώσεων), έβαλε λουκέτο σε περίπου 5.000 ενοικιαζόμενα τουριστικά διαμερίσματα, αρνούμενη να εκδώσει νέες άδειες -όπως άλλωστε και ο προκάτοχός της Χαβιέ Τρίας από το 2014- και κυνηγώντας ανελέητα τις παράνομες μισθώσεις. Πέρυσι, εξάλλου, ο Δήμος της Βαλένθιας όρισε ότι τα τουριστικά ενοικιαζόμενα πρέπει να βρίσκονται σε περιοχές εμπορικών καταστημάτων και γραφείων -δηλαδή μακριά από τις κατοικημένες ζώνες- και να μην καλύπτουν πάνω από το 50% των διαμερισμάτων μιας πολυκατοικίας. Τέλος, στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα με απόφαση της τοπικής κυβέρνησης απαγορεύθηκαν οι τουριστικές μισθώσεις σε όλη την πόλη (!) μετά το όργιο παράνομων μισθώσεων τη διετία 2015-2017, που έφτασαν τις 20.000. Από αυτά, μόνο τα 645 διέθεταν νόμιμη άδεια.

Ακολουθώντας τα βήματα των ομολόγων της στις ισπανικές περιφέρειες, η ανεξάρτητη αριστερή δήμαρχος της Μαδρίτης, Μανουέλα Καρμένα, σε συνεργασία με την παράταξη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο έναν αυστηρότατο κώδικα λειτουργίας των Κατοικιών Τουριστικής Χρήσης (Viviendas de Uso Turistico ή VUT), που ανατρέπει εκ βάθρων το τοπίο στις τουριστικές μισθώσεις.

Ο νέος κανονισμός θέτει χρονικό όριο ενοικίασης στο Airbnb ή παρεμφερείς πλατφόρμες τις 90 ημέρες. Αν κάποιος διαθέσει για μεγαλύτερο διάστημα το διαμέρισμά του σε τουρίστες, θα θεωρηθεί ότι ασκεί εμπορική δραστηριότητα και θα χρειάζεται νέα, ειδική άδεια, με τις αντίστοιχες φορολογικές και γραφειοκρατικές επιβαρύνσεις.

Το βασικότερο, όμως, είναι ότι τα διαμερίσματα εντός οικιστικού ιστού που διατίθενται προς ενοικίαση μέσα από πλατφόρμες βραχυχρόνιας διαμονής θα πρέπει να διαθέτουν ξεχωριστή είσοδο από αυτήν που χρησιμοποιούν οι ένοικοι της πολυκατοικίας. Επιπλέον, το κάθε ακίνητο θα πρέπει να βρίσκεται σε κτίριο με ξεχωριστό ασανσέρ για τους επισκέπτες, καθώς δεν θα επιτρέπεται στους τουρίστες η χρήση του ανελκυστήρα των ενοίκων.

Με βάση αυτά τα δρακόντεια -κατ’ ουσίαν απαγορευτικά- κριτήρια, το 95% των μαδριλένικων VUT θα πρέπει να διακόψουν οριστικά τη λειτουργία τους, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις είναι πολεοδομικά ή οικονομικά ανέφικτο για τους ιδιοκτήτες τους να προχωρήσουν στις απαραίτητες προσαρμογές. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, τουλάχιστον 9.944 εγγεγραμμένα ακίνητα δεν μπορούν να προσαρμοστούν στους νέους κανονισμούς και μόλις 524 θα μπορούσαν να συνεχίσουν νόμιμα τη λειτουργία τους με τις κατάλληλες μετατροπές.

Η «El Pais» επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τον αριθμό των ενοικιαζόμενων τουριστικών διαμερισμάτων στη Μαδρίτη! Η δημοτική παράταξη του Λαϊκού Κόμματος -που καταψήφισε τα μέτρα, για να μην περιοριστεί η ελεύθερη αγορά- τα υπολογίζει σε 10.467, βάσει μητρώων. Οι Σοσιαλιστές τα ανεβάζουν σε 15.000, δεδομένου ότι ως τώρα δεν υπάρχει σαφές νομικό πλαίσιο για τη λειτουργία τους, ενώ οι υπηρεσίες του Δήμου της Μαδρίτης κάνουν λόγο για 10.000-12.000 τουριστικές μισθώσεις, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων υπερβαίνει τις 90 μέρες το χρόνο.

Να σημειωθεί πως η δημοτική αρχή της ισπανικής πρωτεύουσας χώρισε το ιστορικό κέντρο σε τρεις ομόκεντρους δακτυλίους (1, 2 και 3), με επιμέρους διαφοροποιήσεις στα μέτρα για κάθε ζώνη (είσοδοι ανάλογα με την εμπορική χρήση ή όχι του ισογείου κ.λπ.), που δεν αλλάζουν όμως την ουσία των αυστηρών μέτρων.

Ο Χοσέ Μανουέλ Κάλβο υπερασπίστηκε τους περιορισμούς, τονίζοντας πως «η τουριστική μαζικοποίηση δεν φέρνει προστιθέμενη αξία στις πόλεις, αλλά, αντιθέτως, τις υποβαθμίζει». Υπογράμμισε, χαρακτηριστικά, ότι στη συνοικία Σολ αναλογούν πλέον δύο τουρίστες σε κάθε κάτοικο και στην περιοχή Κορτές η αναλογία είναι 1,3 προς 1. Επίσης, η σοσιαλίστρια δημοτική σύμβουλος Μερσέδες Γκονζάλες χαρακτήρισε τα μέτρα απαραίτητα για να μη μετατραπεί το κέντρο της Μαδρίτης σε «τουριστικό θεματικό πάρκο που διέπεται από το νόμο της ζούγκλας», προσθέτοντας ότι η έκρηξη τουριστικών καταλυμάτων ανεβάζει τα ενοίκια 8% ετησίως, πλήττοντας τις λαϊκές τάξεις.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Ισπανία-Κορωνοϊός: Υπό μερικό lockdown η Ίμπιζα λόγω της διασποράς

Ανδρέας Ντίνης

Ισπανία-Κορωνοϊός: Η Μαδρίτη σε «σοβαρό κίνδυνο» εάν δεν ληφθούν αυστηρότερα μέτρα

Ανδρέας Ντίνης

Η ΕΤΑ… ξαναπαίρνει τα όπλα στο ΗΒΟ – Οι αντιδράσεις για το νέο ισπανικό σίριαλ

Δημήτρης Ντόγκας

TUI: Η Ελλάδα ο πιο δημοφιλής προορισμός- Επέκταση της τουριστικής σεζόν

Δημήτρης Ντόγκας

 ΤτΕ: Τα στοιχεία περιγράφουν το ναυάγιο στον τουρισμό

Δημήτρης Ντόγκας

Συναγερμός στην Ευρώπη: Μίνι lockdown στη Μαδρίτη σε «σημείο καμπής» η Βρετανία

Δημήτρης Ντόγκας

Ισπανία-Κορωνοϊός: Μερικό lockdown σε συνοικίες της Μαδρίτης για την αναχαίτιση του ιού

Ανδρέας Ντίνης

ΗΠΑ: Οι «αμαρτωλοί» τουρίστες στα χρόνια του κορωνοϊού

Δημήτρης Ντόγκας

Ισπανία – Πυρκαγιά: Πάνω από 3.000 άνθρωποι εγκαταλείπουν τις εστίες

Ανδρέας Ντίνης