“Μια ιθαγενής και ο σύζυγός της σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 15 άλλα μέλη της φυλής Πέμον, από την πόλη Γκραν Σαμπάνα, τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης από την αυτοκινητοπομπή της Εθνοφρουράς” υποστηρίζει η μη κυβερνητική οργάνωση “Καπέ Καπέ”.
Η Γκραν Σαμπάνα βρίσκεται στην πολιτεία Μπολίβαρ, στα σύνορα με τη Βραζιλία. Στην απέναντι πλευρά των συνόρων έχει μεταφερθεί και αποθηκευτεί ανθρωπιστική βοήθεια για τον λαό της Βενεζουέλας.
Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν όταν μέλη αυτής της κοινότητας προσπάθησαν να εμποδίσουν τα στρατιωτικά οχήματα να περάσουν και να φτάσουν στα σύνορα με τη Βραζιλία. Την Πέμπτη ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο διέταξε το κλείσιμο των συνόρων με τη Βραζιλία, αρνούμενος να δεχτεί την ανθρωπιστική βοήθεια που, όπως υποστηρίζει, αποτελεί ένα πρόσχημα για μια στρατιωτική επέμβαση με στόχο την ανατροπή του.
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό κατήγγειλε μέσω του Twitter ότι ο στρατός άνοιξε πυρ εναντίον των Πέμον που “βρίσκονταν στον σταθμό ελέγχου της Εθνοφρουράς”. Ζήτησε επίσης να συλληφθούν οι υπεύθυνοι για την καταστολή και “τη δολοφονία των αδελφών μας Πέμον (…) που στηρίζουν την ανθρωπιστική βοήθεια”.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Washington Post, το αιματηρό περιστατικό σημειώθηκε όταν ομάδα πολιτών μπήκε μπροστά από τους Βενεζουελάνους στρατιώτες προσπαθώντας να διατηρήσει ανοιχτά τα σύνορα, με αποτέλεσμα οι στρατιώτες να ανοίξουν πυρ.
Την είδηση επιβεβαιώνει ο δήμαρχος Εμίλιο Γκονζάλες, ο οποίος αναφέρει ότι τα μέλη της φυλής Pemon συγκρούστηκαν με τους εθνοφύλακες και τον στρατό της Βενεζουέλας που μετέφεραν τανκς στα σύνορα με τη Βραζιλία. Ακόμη, δήλωσε ότι οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ με πλαστικές σφαίρες και έκαναν χρήση δακρυγόνων κατά των πολιτών.
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό κατήγγειλε μέσω του Twitter ότι ο στρατός άνοιξε πυρ εναντίον των Πέμον που “βρίσκονταν στον σταθμό ελέγχου της Εθνοφρουράς”. Ζήτησε επίσης να συλληφθούν οι υπεύθυνοι για την καταστολή και “τη δολοφονία των αδελφών μας Πέμον (…) που στηρίζουν την ανθρωπιστική βοήθεια”.
Με ανάρτηση του στο Twitter o επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουαϊδό καταδίκασε την επίθεση αναφέροντας ότι «το αποτέλεσμα αυτού του εγκλήματος: 12 τραυματίες και ένας νεκρός». Τόνισε δε ότι η επίθεση του στρατού «δεν θα μείνει ατιμώρητη».
1/3
En la comunidad de #Kumarakapay, 2 efectivos disparan ráfagas contra pemones que estaban en el puesto de control de la guardia. Resultado de este crimen: 12 personas heridas y 1 fallecida. Nuestra solidaridad con ellos. No quedará impune. #22FebΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ17/11/2024|22:39Ιράν: Πληροφορίες ότι ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης Αλί Χαμενεΐ έχει πέσει σε κώμα - Ποιος είναι ο διάδοχός του
— Juan Guaidó (@jguaido) February 22, 2019
3/3
Decidan de qué lado están en esta hora definitiva.
A todos los militares: entre hoy y mañana ustedes definirán cómo quieren ser recordados. Ya sabemos que están con el pueblo, ustedes nos lo han dejado muy claro. Mañana podrán demostrarlo.— Juan Guaidó (@jguaido) February 22, 2019
Το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι ηγετικά στελέχη τοπικής κοινότητας στην νότια Βενεζουέλα επιχείρησαν να σταματήσουν μια στρατιωτική οχηματοπομπή που καθοδηγούταν προς τα σύνορα με την Βραζιλία, καθώς πίστευαν ότι οι στρατιώτες επιχειρούσαν να εμποδίσουν την είσοδο ξένης βοήθειας, εκτελώντας τις εντολές Μαδούρο.
Η οχηματοπομπή εισήλθε, ούτως ή άλλως, στο χωριό Κουμαρακαπάϊ, ανοίγοντας πυρ για να ανοίξει το δρόμο, σύμφωνα με τους ηγέτες της κοινότητας Ρίτσαρντ Φερνάντες, και Ρικάρντο Ντελγάδο.
Ο δήμαρχος της Gran Sabana, Εμίλιο Γκονζάλες ταυτοποίησε τη γυναίκα, ονόματι Ζορίνα Ροντρίγκεζ, 42 ετών, που πυροβολήθηκε σήμερα και επιβεβαίωσε το θάνατό της. Σημείωσε δε ότι άλλα 12 άτομα έχουν τραυματιστεί και τους παρέχεται ιατρική περίθαλψη.
#22Feb / Militares Venezolanos mantiene cerrada la frontera Venezuela-Brasil. La gente les grita "Nos están matando de hambre" / #Bolivar Santa Elena de Uairen pic.twitter.com/0z1K600ciQ
— Watcher (@Watcher_Ven) February 22, 2019
Πάνω από 2,7 εκατομμύρια πολίτες της Βενεζουέλας έχουν φύγει από την χώρα
Στο μεταξύ, περίπου 2,7 εκατομμύρια πολίτες της Βενεζουέλας έχουν διαφύγει από τη χώρα τους από την αρχή της πολιτικής και οικονομικής κρίσης και η ροή των αναχωρήσεων δεν μειώνεται, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.
Σε κοινή ανακοίνωσή τους, η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) διευκρίνισαν πως από το σύνολο αυτό, περίπου 2,7 εκατομμύρια Βενεζουελανοί έχουν βρει καταφύγιο στις γειτονικές χώρες, όπως η Κολομβία και το Περού, και οι υπόλοιποι βρήκαν χώρα υποδοχής έξω από τη λατινική Αμερική.
Κατά μέσο όρο, το 2018 περίπου 5.000 άνθρωποι εγκατέλειπαν τη Βενεζουέλα κάθε ημέρα. Βάσει αυτών των αριθμών, ο ΟΗΕ είχε ανακοινώσει τον Δεκέμβριο ότι ανέμενε πως ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν διαφύγει από τη χώρα θα έφθανε στο τέλος της χρονιάς εκείνης τα 5,3 εκατομμύρια. Ο πληθυσμός της Βενεζουέλας είναι 32,2 εκατομμύρια κάτοικοι.
Η Κολομβία φιλοξενεί 1,1 εκατομμύριο Βενεζουελανούς πρόσφυγες και μετανάστες και ακολουθεί το Περού με 506.000 ανθρώπους, η Χιλή με 288.000, ο Ισημερινός με 221.000, η Αργεντινή με 130.000 και η Βραζιλία με 96.000.
«Οι χώρες της περιοχής επέδειξαν εξαιρετική αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες της Βενεζουέλας (…) Όμως αυτοί οι αριθμοί υπογραμμίζουν το βάρος που δέχονται οι κοινότητες υποδοχής και τις διαρκείς ανάγκες υποστήριξης από τη διεθνή κοινότητα», δήλωσε ο Εντουάρντο Στάιν, ειδικός αντιπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας και του ΔΟΜ για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες της Βενεζουέλας.
Η έξοδος των Βενεζουελανών που διαφεύγουν απ’ αυτή την καταστροφική οικονομική κατάσταση θεωρείται από τον ΟΗΕ η πιο μαζική μετακίνηση ανθρώπων στην πρόσφατη ιστορία της λατινικής Αμερικής.
Η Βενεζουέλα διαθέτει τα μεγαλύτερα πετρελαϊκά αποθέματα του κόσμου, όμως ασφυκτιά εξαιτίας μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης και πλήττεται από τις οικονομικές κυρώσεις που της έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ.