Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Βόλφγκανγκ Σομπότκα, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να προκαταβάλλεται η απόφαση της ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων, η οποία εξετάζει τις προτάσεις ως προς το μέλλον του σπιτιού του Χίτλερ, όπως για παράδειγμα μία μετατροπή του σε μουσείο ή την κατεδάφισή του.
Υπέρ της διατήρησης του κτιρίου τάσσεται η αποκαλούμενη “Πρωτοβουλία Διατηρητέων Μνημείων”, όπως και η Διεθνής Επιτροπή Διατήρησης Μνημείων. Επίσης κατά της κατεδάφισης φέρεται να τοποθετούνται τόσο ο Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν, όσο και ο αντικαγκελάριος και αρχηγός του συγκυβερνώντος -με τους Σοσιαλδημοκράτες- συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Ράινχολντ Μιτερλένερ.
Ο γνωστός Αυστριακός πολιτικός επιστήμονας Αντρέας Μάισλινγκερ, του οποίου τα σχέδια και οι προτάσεις για τη μετατροπή του κτιρίου σε ένα “Σπίτι της ευθύνης” βρίσκουν πολλούς υποστηρικτές στην Αυστρία και στο εξωτερικό, εκφράζει φόβους πως μία κατεδάφιση θα προξενούσε αντίθετα αποτελέσματα, χωρίς να συμβάλει σε μία απομυθοποίηση του.
Για το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών -το οποίο από το 1972 νοικιάζει το σπίτι από την ιδιοκτήτριά του και μέχρι το 2011 ήταν εγκατεστημένο εκεί ένα Εργαστήρι για Ατομα με Ειδικές Ανάγκες- ύψιστο μέλημα είναι να αποτραπεί να γίνει αυτό το οίκημα τόπος προσκυνήματος ή μνημείο που θα επισκέπτονται νεοναζιστές.
Ρωσία: Η άδεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία για χρησιμοποίηση πυραύλων μπορεί να οδηγήσει στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο
Οπως επισημαίνει επανειλημμένα ο υπουργός Εσωτερικών, για να προληφθεί μία τέτοια εξέλιξη πρέπει να προχωρήσει η απαλλοτρίωση του σπιτιού (σ.σ. για την οποία αναμένεται γνωμοδότηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων προς ψήφιση σχετικού νόμου από την αυστριακή Βουλή) , διότι, όπως τονίζει ο ίδιος, έχουν αποτύχει όλες οι έως τώρα προσπάθειες συνεννόησης με την ιδιοκτήτρια, ως προς τη δυνατότητες χρήσης και πώλησης του σπιτιού.
Το δικαίωμα ιδιοκτησίας θα μεταβιβαστεί τώρα στη Αυστριακή Δημοκρατία μέσω κατάσχεσης, για την οποία στον ομοσπονδιακό νόμο που θα ψηφιστεί μετά την πραγματογνωμοσύνη και τις σχετικές διαδικασίες, θα προβλέπεται η καταβολή της αναλογούσας αποζημίωσης, ενώ με το νόμο αυτό θα δοθεί ένα τέλος στη δικαστική διαμάχη ανάμεσα στο κράτος και την ιδιοκτήτρια του κτιρίου, που είχε ξεκινήσει από το 2011, με το σπίτι να παραμένει από τότε κενό.
Το μόνο στοιχείο που συνδέει με το παρελθόν αυτό το σπίτι στην μικρή πόλη Μπραουνάου αμ Ιν στο ομόσπονδο κρατίδιο της Ανω Αυστρίας, είναι η μαρμάρινη πλάκα από πέτρωμα από το ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν, την οποία είχε τοποθετήσει το 1989 έξω από το σπίτι ο δήμος της πόλης, με χαραγμένο το μήνυμα “Ποτέ ξανά φασισμός. Στη μνήμη των εκατομμυρίων νεκρών”.
Κάθε χρόνο, την ημέρα των γενεθλίων του Χίτλερ, διοργανώνονται αντιφασιστικές διαδηλώσεις μπροστά στο σπίτι, ωστόσο αυτό δεν αποτρέπει, από την άλλη, τους οπαδούς του ναζισμού να προσέρχονται στη διάρκεια του χρόνου στο σημείο αυτό για “προσκύνημα”.
Στο σπίτι με τη διεύθυνση “Σάλτσμπουργκερ Φόρστατ 15” στο Μραουνάου ο Αδόλφος Χίτλερ γεννήθηκε στις 20 Απριλίου του 1889 και έζησε εκεί μέχρι την ηλικία των τριών ετών, με την μικρή αυτή πόλη στις όχθες του ποταμού Ινν, να ζει μέχρι σήμερα στη μαύρη σκιά αυτής της “κληρονομιάς”.
Στο πλαίσιο των προσπαθειών για να απαλλαγεί η πόλη από τη μαύρη κηλίδα της “γενέτειρας του Χίτλερ”, το δημοτικό συμβούλιο της, είχε αποφασίσει ομόφωνα πριν έξι χρόνια να ανακαλέσει τον τίτλο του “επίτιμου δημότη” που φέρεται να είχε δοθεί στον Χίτλερ το 1933, όπως επίσης και την “άδεια παραμονής” που φέρεται να παραχωρήθηκε στον Χίτλερ το 1938, χρονιά κατά την οποία η ναζιστική Γερμανία προσάρτησε την Αυστρία.