Οι διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο κατά του κυβερνώντος κόμματος και του Έντι Ράμα είχαν δεκάδες τραυματίες από τα επεισόδια τα οποία έγιναν και πολλές συλλήψεις. Ενώ κατά την διάρκεια των συγκεντρώσεων έγινε και εισβολή στο Πρωθυπουργικό Μέγαρο από ομάδα περίπου 100 ατόμων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός της χώρας Έντι Ράμα το περασμένο «καυτό» για αυτόν Σαββατοκύριακο ήταν στην εκλογική του περιφέρεια στον Αυλώνα θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δείξει πως ο «λαός είναι μαζί του». Όλα όμως ξεκίνησαν από τους φοιτητές που ήταν στους δρόμους επί σειρά εβδομάδων, με αίτημα τις μεταρρυθμίσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα, μεταξύ των οποίων και η πάταξη εκφυλιστικών φαινομένων στα ακαδημαϊκά ιδρύματα με την κυβέρνηση Ράμα να απαντά με βίαιη καταστολή από τις αστυνομικές δυνάμεις.
Την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου έχει προγραμματιστεί στα Τίρανα από την αντιπολίτευση ακόμα μια διαδήλωση με κεντρικό σύνθημα την πάταξη της διαφθοράς, κάτι για το οποίο κατηγορούν τον Έντί Ράμα και την κυβέρνηση του.
Την ίδια ώρα οι αποκαλύψεις (με στοιχεία) για την σύνδεση της κυβέρνησης με εγκληματικές οργανώσεις, έχει ρίξει περισσότερα «λάδι στην φωτιά».
Το πολιτικό σκηνικό πήρε φωτιά όταν οι βουλευτές της αξιωματική αντιπολίτευσης (43 βουλευτές) αποφάσισαν να παραιτηθούν του βουλευτικού αξιώματος σε μια ένδειξη διαμαρτυρίας, ζητώντας από τον Έντι Ράμα να προκηρύξει πρόωρες εκλογές στην χώρα (σ.σ. υπενθυμίζεται οι οι βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία έγιναν το 2017 με τον νυν πρωθυπουργό έχοντας την πλειοψηφία 74 από τις 140 έδρες της Βουλής).
Ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπάσα δηλώνει: «Έγινε μια πρωτοφανής κίνηση στην ιστορία του πλουραλισμού. Όλη η αντιπολίτευση έχει λάβει απόφαση να υπακούσει στην εντολή των Αλβανών πολιτών, η οποία πήρε τη μορφή της εθνικής διαμαρτυρίας την 16η Φεβρουαρίου. Όλα τα αλλά είναι ανοησίες για να διαστρεβλώσουν την αλήθεια. Η αλήθεια είναι αυτή: Ο Έντι Ράμα δεν είναι πια ο πρωθυπουργός των Αλβανών. Το Κοινοβούλιο δεν είναι νόμιμο». Την ίδια στιγμή τόσο το Δημοκρατικό Κόμμα όσο και τα υπόλοιπα κόμμα της αντιπολίτευσης, σχεδιάζουν να μην συμμετάσχουν ούτε στις δημοτικές εκλογές το καλοκαίρι.
Την ίδια ώρα το κόμμα του Προέδρου της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα (Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ένταξη LSI) και τρίτη δύναμη στο Αλβανικό κοινοβούλιο, προσανατολίζεται και αυτό στην αποχώρηση και παράδοση των εδρών του. Μετά την αποχώρηση του Ιλίρ Μέτα στο κόμμα επικεφαλής είναι η γυναίκα του η οποία όμως κρατά μια σχετικά ουδέτερη στάση και ζητά από όλους αυτοσυγκράτηση, κάτι που έκανε με ανακοίνωση του και ο Αλβανός πρόεδρος κατά την διάρκεια των επεισοδίων το Σάββατο. Την ίδια στιγμή μέσα στο κόμμα υπάρχουν φωνές που δεν συμμερίζονται την άποψη της αποχώρησης.
Η όλα κατάσταση που επικρατεί στην πολιτική σκηνή, έχει περάσει και στον λαό οπού υπάρχει «διχασμός» και πόλωση, ενώ υπάρχει φόβος για το τι θα γίνει αν συνεχιστεί η πολιτική κρίση, με φόβους ακόμα και ενός νέου εμφυλίου.
Πηγές του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αλβανίας μιλώντας στο EleftherosTypos.gr αναφέρουν πως «δεν υπάρχει σκέψη πρόωρων εκλογών και πως η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο της καθώς σε έχει την πλειοψηφία». Σε ερώτηση για το τι θα γίνει σε νομοσχέδια που θα χρειαστούν διευρυμένη πλειοψηφία οι ίδιες πηγές δεν απάντησαν.
Οι πολιτικές πιέσεις που ασκούνται αυτήν την στιγμή τόσο στον Έντι Ράμα όσο και στην αντιπολίτευση είναι μεγάλες. Οι ΗΠΑ αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητούν από όλες τις πλευρές να βρουν μια λύση ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω ένταση.
Την ίδια ώρα ο Έντι Ράμα πραγματοποίησε την Τρίτη συνάντηση με τους βουλευτές του κόμματός του, όπου τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες προετοιμασίες για τις δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 30 Ιουνίου, ανεξάρτητα από την απόφαση που θα λάβει το Δημοκρατικό Κόμμα.
«Πρέπει να βελτιωθούμε. Θα συνεχίσουμε την περιοδεία μας σε όλη τη χώρα και θα προχωρήσουμε με τις προετοιμασίες των τοπικών κυβερνητικών εκλογών», δήλωσε ο Έντι Ράμα μεταξύ άλλων.