«Σας καθιστώ υπεύθυνους αν πάθει κάτι το μωρό μου, που είναι μόλις 20 μηνών», είπε ανήσυχος ο Γκουαϊδό στους αντιπάλους του, παρακαλώντας ξένους διπλωμάτες να τον συνοδεύσουν στην κατοικία του.
Ηταν μια δραματική κλιμάκωση της κρίσης στη Βενεζουέλα, για την επίλυση της οποίας η επίτροπος Εξωτερικών της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι ανακοίνωσε ότι συστάθηκε διεθνής ομάδα εργασίας με στόχο να φέρει αποτελέσματα μέσα σε 90 ημέρες. Στην ομάδα αυτή θα συμμετάσχουν Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Βρετανία, Ισπανία, Ισημερινός, Βολιβία (η μόνη φιλο-μαδουρική του γκρουπ), που θα έχουν την πρώτη τους συνάντηση την επόμενη εβδομάδα. Αν το τρίμηνο αποβεί άκαρπο, η Ε.Ε.
θα επιβάλει περισσότερες κυρώσεις σε ανώτατους αξιωματούχους του τσαβικού καθεστώτος.
Παράλληλα, η Μογκερίνι ανακοίνωσε ότι η Ε.Ε. είναι έτοιμη να αυξήσει την ανθρωπιστική βοήθεια στη Βενεζουέλα και στις γειτονικές της χώρες.
Δεν διευκρινίστηκε αν ύστερα από αυτή την εξέλιξη η Ε.Ε. είναι διατεθειμένη να παγώσει προσωρινά την «απειλή» της να αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό τη Δευτέρα αν ο Μαδούρο δεν προκηρύξει εκλογές ως την Κυριακή. H Eυρωβουλή πάντως αναγνώρισε χθες με μεγάλη πλειοψηφία τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας, καλώντας και τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να πράξουν το ίδιο μέχρι να εξαγγελθούν ελεύθερες, διαφανείς και αξιόπιστες εκλογές (ο ίδιος ο Γκουαϊδό σε χθεσινή του συνέντευξη στην «El Pais» δέχθηκε να γίνουν εκλογές σε 6-9 μήνες «αν σταματήσει ο σφετερισμός της εξουσίας από τον Μαδούρο»).
Μαγδεμβούργο: Η Σαουδική Αραβία είχε ζητήσει την έκδοση του δράστη της πολύνεκρης επίθεσης
Στο κοινό ψήφισμα των μεγάλων πολιτικών ομάδων, που ενέκρινε χθες η Ολομέλεια με 439 ψήφους υπέρ, 104 κατά και 88 αποχές, επιβεβαιώνεται η πλήρης στήριξη της Ευρωβουλής στην Εθνοσυνέλευση, η οποία είναι, όπως τονίζεται, ο μόνος σύννομος δημοκρατικός θεσμός στη Βενεζουέλα. Επισημαίνεται, επίσης, ότι οι εξουσίες της Εθνοσυνέλευσης πρέπει να αποκατασταθούν και να γίνουν σεβαστές, συμπεριλαμβανομένων των προνομίων και της ασφάλειας των μελών της.
Οι ευρωβουλευτές καταδίκασαν το κύμα καταπίεσης και βίας που έχει οδηγήσει ήδη σε δολοφονίες και ζητούν οι de facto αρχές της Βενεζουέλας να σταματήσουν όλες τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να λογοδοτήσουν όσοι είναι υπεύθυνοι για αυτές και να διασφαλίσουν ότι όλες οι θεμελιώδεις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα χαίρουν πλήρους σεβασμού. Περαιτέρω, οι ευρωβουλευτές στηρίζουν το κάλεσμα του γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για μια ανεξάρτητη και ενδελεχή έρευνα σχετικά με τις δολοφονίες που έχουν διαπραχθεί.
Καταγγέλλουν, επιπλέον, την κράτηση δημοσιογράφων που κάλυπταν την κατάσταση στη Βενεζουέλα, μεταξύ των οποίων βρίσκονται αρκετοί Ευρωπαίοι πολίτες, και ζητούν την άμεση απελευθέρωσή τους. Τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση Μαδούρο συνέλαβε δέκα δημοσιογράφους από Κολομβία, Ισπανία και Γαλλία, που κάλυπταν με τηλεοπτικά συνεργεία τις διαδηλώσεις, και χθες κατόπιν πιέσεων απελευθέρωσε τους δύο απεσταλμένους του γαλλικού καναλιού Quotidien TV.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε την Υπατη Αρμοστεία να συνεργαστεί με τις χώρες της περιοχής και άλλους σχετικούς διεθνείς παράγοντες με στόχο τη δημιουργία μιας ομάδας επαφών, η οποία θα μπορούσε να διαμεσολαβήσει για την οικοδόμηση μιας συμφωνίας για τη διενέργεια ελεύθερων, διαφανών και αξιόπιστων προεδρικών εκλογών σύμφωνα με ένα προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα και με τη συμμετοχή διεθνών παρατηρητών.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από ελληνικής πλευράς το ψήφισμα υπερψήφισαν οι παρόντες ευρωβουλευτές της Ν.Δ., του ΚΙΝ.ΑΛ. και του Ποταμιού, ο πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χρυσόγονος και ο Νότης Μαριάς. Καταψήφισαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου και Κωνσταντίνα Κούνεβα, όπως και του ΚΚΕ, ενώ αποχή ψήφισαν οι ευρωβουλευτές της Χρυσής Αυγής. Πετώντας εξάλλου την μπάλα στην εξέδρα, ο τρίτος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης δεν πήγε καθόλου στην ψηφοφορία.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]