Λίγες ημέρες μετά την ορκωμοσία του Μαδούρο για τη δεύτερη θητεία του (ύστερα από τις εκλογές–παρωδία του Μαΐου) ξέσπασαν ταραχές στο Καράκας και σε άλλες πόλεις, με εκατοντάδες χιλιάδες λαού να διαδηλώνει εναντίον του, ζητώντας νέες εκλογές.
Είχε προηγηθεί μια ανταρσία στον στρατό και προσπάθεια πραξικοπήματος κατά του Μαδούρο από ανώτερους αξιωματικούς.
Την προηγούμενη νύχτα (ξημερώματα της Τετάρτης) ξέσπασαν ταραχές στο Καράκας και στη νότια πολιτεία Μπολίβαρ, ύστερα από βίαιες διαδηλώσεις, στη διάρκεια των οποίων έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 4 άνθρωποι.
Πλέον είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και στρατιωτικής επέμβασης από τις ΗΠΑ, καθώς η Ουάσινγκτον έχει καταστήσει σαφές ότι «όλες οι επιλογές» είναι πάνω στο τραπέζι σε περίπτωση που ο αρχηγός του κράτους καταφύγει στη χρήση βίας εναντίον των διαδηλωτών της αντιπολίτευσης.
The cry of freedom: the people of #Venezuela have rejected socialism and the authoritarianism that accompanies it. pic.twitter.com/NBLgHwZINW
— Steve Hanke (@steve_hanke) January 23, 2019
Διεθνής αναγνώριση στον Γκουάιντο με μπροστάρη τον Τραμπ
Τον Χουάν Γκουάιντο , έσπευσε να αναγνωρίσει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που τόνισε ότι «οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν την απόλυτη οικονομική και διπλωματική ισχύ τους για την επαναφορά της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα», χαρακτηρίζοντας «παράνομη» την κυβέρνηση Μαδούρο και παροτρύνοντας παράλληλα και τις άλλες κυβερνήσεις της αμερικανικής ηπείρου να τον αναγνωρίσουν.
Στο κάλεσμα Τραμπ ανταποκρίθηκε άμεσα ο Καναδάς, με έναν κυβερνητικό αξιωματούχο να δηλώνει ότι και η Οττάβα αναγνωρίζει το προεδρικό αξίωμα του Γκουάιντο. Επίσης, σε αναγνώριση του Γκουάιντο ως νόμιμου προέδρου της Βενεζουέλας, προχώρησαν το Περού, η Βραζιλία, η Παραγουάη, η Χιλή, η Κολομβία, η Γουατεμάλα, η Κόστα Ρίκα και η Αργεντινή. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Μεξικού δήλωσαν ότι «προς το παρόν, αναγνωρίζουν τον Μαδούρο ως πρόεδρο» και συνιστούν ψυχραιμία, ενώ Βολιβία και Κούβα τάχθηκαν υπέρ του Μαδούρο, κάνοντας λόγο για «πραξικόπημα».
Στο πλευρό του Μαδούρο τάχθηκε και ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίν Ερντογάν, ο οποίος του τηλεφώνησε για να του εκφράσει τη συμπαράστασή του.
Ο Μαδούρο καλεί σε ξεσηκωμό
Λίγο μετά την αυτοανακήρυξη του Γκουάιντο σε πρόεδρο της Βενεζουέλας, ο Νικολάς Μαδούρο κάλεσε τους πολίτες της χώρας σε «μέγιστη λαϊκή κινητοποίηση».
«Ανδρες και γυναίκες της πατρίδας μας, ηρεμία, συνείδηση και μέγιστη λαϊκή κινητοποίηση για να κερδίσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα της Βενεζουέλας. Ας υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας, καταδικάζοντας τον φασισμό», έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter.
Llamo al pueblo aguerrido y combatiente a estar alertas, dedicados por una parte al trabajo y al estudio, y por la otra, movilizados para defender la estabilidad de la Patria. ¡Ni golpismo, ni intervencionismo, Venezuela quiere paz! pic.twitter.com/56vWkDdFdf
— Nicolás Maduro (@NicolasMaduro) January 24, 2019
Λίγο αργότερα, έκανε λόγο για απόπειρα πραξικόπηματος εναντίον του και ανακοίνωσε ότι η Βενεζουέλα προχωρά σε διακοπή των διπλωματικών της σχέσεων με τις ΗΠΑ, δίνοντας χρονικό διάστημα 72 ωρών στο αμερικανικό διπλωματικό προσωπικό να αποχωρήσει από τη χώρα. Η αμερικανική κυβέρνηση απάντησε ότι δεν υφίσταται διακοπή των διπλωματικών σχέσεων, καθώς ο Μαδούρο δεν είναι πρόεδρος.
RT @PartidoPSUV: Our beloved people take the streets to defend peace in San Fernando de #Apure #LealesSiempreTraidoresNunca @NicolasMaduro @dcabellor @EduardoPinateS @RCarrizalezPSUV pic.twitter.com/eW2FjmVbUU
— Nicolás Maduro (@maduro_en) January 23, 2019
«Ο Μαδούρο δεν έχει τη δικαιοδοσία να διακόψει τις διμερείς διπλωματικές σχέσεις», δήλωσε ο Μάικ Πομπέο, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. «Οι ΗΠΑ διατηρούν διπλωματικές σχέσεις με τη Βενεζουέλα, και θα τις διεξάγουν με την κυβέρνηση του μεταβατικού προέδρου Γκουάιντο, ο οποίος προσκάλεσε την αποστολή μας να παραμείνει στη Βενεζουέλα», ανέφερε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ο Πομπέο τόνισε ακόμη πως ο στρατός και τα σώματα ασφαλείας της Βενεζουέλας έχουν την υποχρέωση να «συνεχίσουν να προστατεύουν όλους τους πολίτες της Βενεζουέλας, καθώς και αυτούς των ΗΠΑ και τους άλλους ξένους υπηκόους» στο έδαφος της χώρας. «Καλούμε όλα τα μέρη να απέχουν από τη λήψη μέτρων που αντίκεινται στα προνόμια και στην ασυλία που απολαύουν τα μέλη της διπλωματικής κοινότητας», συμπλήρωσε ο αμερικανός υπουργός. Οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν στις προσήκουσες ενέργειες για να καταστήσουν υπεύθυνο οποιονδήποτε θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια της αποστολής μας και του προσωπικού μας», διεμήνυσε ακόμη ο Μάικ Πομπέο στην ανακοίνωσή του.
Έκκληση Γκουτέρες για διάλογο
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση για διάλογο στη Βενεζουέλα ώστε να αποτραπεί μια κλιμάκωση που θα οδηγούσε σε καταστροφή.
«Ελπίζουμε ότι η διεξαγωγή διαλόγου θα είναι δυνατή για να αποφευχθεί μια κλιμάκωση που θα οδηγήσει σε σύγκρουση, η οποία θα ήταν καταστροφική για τον λαό της χώρας και για την περιοχή», δήλωσε ο Γκουτέρες σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός και δόθηκε στη δημοσιότητα μέσω Facebook.
“Ο Γενικός Γραμματέας (του ΟΗΕ) υπογραμμίζει την άμεση ανάγκη για όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες να δεσμευτούν σε έναν περιεκτικό και αξιόπιστο πολιτικό διάλογο για να αντιμετωπιστεί η παρατεταμένη κρίση στη χώρα”, αναφέρει παράλληλα ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουγιάριτς σε ανακοίνωσή του.
Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε χθες Τετάρτη μεταβατικός «πρόεδρος», αψηφώντας τον Μαδούρο και δημιουργώντας κλίμα πολύ μεγάλης έντασης στη χώρα, αλλά και διεθνείς διπλωματικές τριβές.
«Κυρίαρχες κυβερνήσεις έχουν τη δυνατότητα να αποφασίσουν τι θέλουν», όταν πρόκειται να αναγνωρίσουν ποιος εκ των δύο είναι ο νόμιμος πρόεδρος, πρόσθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ στις δηλώσεις που έκανε από το Νταβός.
Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς και αριθμός χωρών της Λατινικής Αμερικής, με πρώτη τη Βραζιλία, αναγνώρισαν τον Χουάν Γκουαϊδό ως πρόεδρο, ενώ η ΕΕ ζήτησε να διεξαχθούν εκλογές και να εισακουσθεί η φωνή των πολιτών της Βενεζουέλας.
Η Ρωσία αντιθέτως επέκρινε την απόφαση των δυτικών χωρών να υποστηρίξουν τον Γκουαϊδό και η Τουρκία εξέφρασε την υποστήριξή της στον Νικολάς Μαδούρο.
Ο Γκουτέρες ζήτησε επίσης τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τις ανθρώπινες απώλειες στις ταραχές στη Βενεζουέλα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]