Η μάσκα που απεικονίζει τον διάσημο ζωγράφο έχει γνωρίσει τεράστια επιτυχία εξαιτίας της σειράς που προβλήθηκε από την πλατφόρμα Netflix, ωστόσο η χρήση του προφίλ του καλλιτέχνη φαίνεται πως προκαλεί αντιδράσεις και νομικές διεκδικήσεις.
Το Ιδρυμα Gala-Salvador Dali, το οποίο δημιουργήθηκε το 1983 από τον ίδιο τον ζωγράφο με στόχο να προωθήσει και να προστατεύσει την κληρονομιά του, υποστηρίζει πως η χρήση της μάσκας στρεβλώνει την εικόνα του καλλιτέχνη.
Μάλιστα, οι ιθύνοντες απευθύνθηκαν σε νομικές υπηρεσίες, αφού υποστηρίζουν πως οι παραγωγοί της ισπανικής σειράς δεν έχουν ζητήσει άδεια χρήσης πνευματικών δικαιωμάτων για την εικόνα του ζωγράφου και πιθανόν κινηθούν νομικά. Οι κακές γλώσσες πάντως αναφέρουν πως το Ιδρυμα απλώς θέλει… κομμάτι από την πίτα των ευρώ που εξασφάλισε η σειρά.
Οι παραγωγοί της σειράς, η συνέχεια της οποίας θα προβληθεί και φέτος, υποστηρίζουν πως όντως δεν έλαβαν άδεια για τα πνευματικά δικαιώματα, αφού «πρόκειται για μια καρικατούρα, ένα σχέδιο που θυμίζει τον Σαλβαδόρ Νταλί, αλλά το μουστάκι μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον οποιονδήποτε». Η εταιρία παραγωγής Vancouver Media εξηγεί πως η καλλιτεχνική ομάδα ήταν ανάμεσα στη φιγούρα του Δον Κιχώτη και του Νταλί.
Ο Μπάιντεν μετέτρεψε σε ισόβια την ποινή 37 ανθρώπων από τους 40 που έχουν καταδικαστεί σε θάνατο
Η πρώτη σεζόν της σειράς με ελληνική απόδοση «Η Τέλεια Ληστεία» προβλήθηκε το 2017 και πραγματεύεται την ιστορία οχτώ ληστών που αποφασίζουν να εισβάλουν στο Νομισματοκοπείο της Ισπανίας, όπου κατά τις 11 ημέρες παραμονής τους εκεί τυπώνουν 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ, στη μεγαλύτερη ληστεία όλων των εποχών. Οι πρωταγωνιστές με ψευδώνυμα από διάφορες πόλεις, όπως «Μπερλίν» και «Τόκιο», καλύπτουν τα πρόσωπά τους με τη μάσκα και τη χαρακτηριστική φυσιογνωμία (το μουστάκι και τα μεγάλα μάτια) του σουρεάλ ζωγράφου, ώστε να μην τους αναγνωρίσουν οι όμηροι.
Επειτα από δύο επιτυχημένες σεζόν, το σήμα κατατεθέν της σειράς έχει χρησιμοποιηθεί από φιλάθλους ποδοσφαιρικών ομάδων, σε Καρναβάλια και Χάλοουιν ακόμη και από πραγματικούς ληστές που αποφάσισαν να εισβάλουν σε κάποια τράπεζα, φορώντας τη μάσκα. Το Ιδρυμα Νταλί δύσκολα θα μπορέσει να κυνηγήσει νομικά το Netflix, ωστόσο θα μπορούσε να επωφεληθεί από εταιρίες που κατασκευάζουν αντίτυπα από μάσκες και στολές των πρωταγωνιστών.
Επίσημη πηγή από την παραγωγή υποστηρίζει πάντως σε δηλώσεις της στην εφημερίδα «El País» πως η τηλεοπτική σειρά μόνο καλό κάνει η φήμη του Σαλβαδόρ Νταλί, αφού έγινε γνωστός σε μέρη του πλανήτη που ενδεχομένως να ήταν και λίγο παρεξηγημένος. «Είναι το καλύτερο μάρκετινγκ», αναφέρει η ίδια πηγή.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]