Το νέο σύστημα θα επιτρέπει στα άτομα που ζητούν διεθνή προστασία, να αιτούνται θεώρηση σε πρεσβείες ή προξενεία της ΕΕ στο εξωτερικό, είτε ηλεκτρονικά είτε γραπτώς, παρέχοντάς τους πρόσβαση στην ευρωπαϊκή επικράτεια και πιο συγκεκριμένα στο κράτος μέλος που εκδίδει τη θεώρηση, με μοναδικό σκοπό την υποβολή αίτησης ασύλου.
Με αυτήν την πρωτοβουλία, το Ευρωκοινοβούλιο επιθυμεί να διασφαλίσει ότι οι αιτούντες άσυλο μπορούν να χρησιμοποιήσουν νόμιμα μέσα στην Ευρώπη, να μειώσει τη διακίνηση ανθρώπων και τους θανάτους στις μεταναστευτικές οδούς στην ΕΕ και ιδίως στη Μεσόγειο.
Το ψήφισμα είναι πολύ σαφές, σχετικά με το γεγονός ότι οι δικαιούχοι θα πρέπει να αποδείξουν ότι είναι σε κίνδυνο δίωξης και δεν θα πρέπει να είναι ήδη μια διαδικασία μετεγκατάστασης. Η αξιολόγηση της αίτησης, δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει μια πλήρη διαδικασία καθορισμού του καθεστώτος του, αλλά πριν από την έκδοση της βίζας, κάθε αιτών θα πρέπει να υπόκεινται σε έλεγχο ασφαλείας από τα βασικά της επαρκούς εθνικών και ευρωπαϊκών δεδομένων, για να εγγυώνται ότι δεν ενέχουν κίνδυνο για την ασφάλεια.
Το ψήφισμα τονίζει επίσης την επιτακτική ανάγκη για ασφαλείς και νόμιμες οδούς προς την Ένωση, που είναι σημαντική και από την άποψη των ζητημάτων φύλου, δεδομένου ότι οι γυναίκες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες και, ως εκ τούτου, περισσότερο εκτεθειμένες στη σεξουαλική βία κατά μήκος των διαδρομών και στα κέντρα υποδοχής, καθώς όπως έχει τονίσει ο εισηγητής Λ. Αγκιλάρ στο παρελθόν, αυτό θα βοηθήσει κυρίως τις γυναίκες και τα παιδιά και τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς.
Ισραήλ: Δύο φωτοβολίδες έπεσαν μπροστά από το σπίτι του Μπενιαμίν Νετανιάχου στη Καισάρεια
Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές υπογράμμισαν ότι παρά τις πολυάριθμες ανακοινώσεις και αιτήματα για ασφαλή και νόμιμα δρομολόγια προς την Ευρώπη για τους αιτούντες άσυλο, η ΕΕ δεν διαθέτει εναρμονισμένο πλαίσιο για τις προστατευόμενες διαδικασίες εισόδου . Υπενθυμίζουν επίσης ότι, λόγω της έλλειψης νομικών επιλογών, το 90% των ατόμων που έχουν λάβει διεθνή προστασία έχουν φτάσει στο έδαφος της ΕΕ με αντικανονικά μέσα.
Το Κοινοβούλιο πιστεύει ότι η ανθρωπιστική βίζα θα βοηθήσει να μειωθεί ο απαράδεκτος αριθμός των θανάτων στη Μεσόγειο και στις μεταναστευτικές διαδρομές προς την ΕΕ (τουλάχιστον 30 000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα σύνορα της ΕΕ από το 2000), να καταπολεμηθούν οι λαθρέμποροι και να διαχειριστούν καλύτερα οι αφίξεις, η λήψη και η διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου.
Το εργαλείο αυτό θα συμβάλει στη βελτιστοποίηση των κρατών μελών της ΕΕ και των προϋπολογισμών για το άσυλο της ΕΕ, την επιβολή του νόμου, τον έλεγχο των συνόρων, την επιτήρηση και τις δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης, λένε οι ευρωβουλευτές.
Οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν ωστόσο ότι η απόφαση για την έκδοση ευρωπαϊκής θεώρησης ανθρωπιστικής βοήθειας θα πρέπει να παραμείνει στην αποκλειστική ευθύνη των κρατών μελών.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]