Σε επιστολή προς το Γραφείο Συντονισμού των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων, κομμάτι του ΟΗΕ που επιβλέπει την υποστήριξη των αμάχων στη Συρία, οι ομάδες έγραψαν πως «η Συριακή κυβέρνηση στη Δαμασκό έχει ουσιαστική επίδραση στην απόδοση των οργανισμών του ΟΗΕ» και τους συνεργάτες τους.
Οι υπογράφοντες της επιστολής, δηλαδή οι ομάδες που επιδιώκουν να παρέχουν βοήθεια σε ανθρώπους που βρίσκονται σε έδαφος ελεγχόμενο από την αντίσταση, δήλωσαν ότι δε θα συμμετέχουν πλέον σ’ ένα σύστημα επιμερισμού πληροφοριών που χρησιμοποιείται από τον ΟΗΕ για τη διανομή βοήθειας.
Μάλιστα, ισχυρίστηκαν ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπασάρ Αλ-Άσαντ έχει εκμεταλλευτεί το σύστημα για να κατευθύνει βοήθεια σε περιοχές που ο ίδιος θεωρεί ως «πολιτικά αποδεκτές.»
«Η σκόπιμη χειραγώγηση από την κυβέρνηση της Συρίας και η αυταρέσκεια του ΟΗΕ βρίσκονται χέρι-χέρι,» έγραφε η επιστολή. «Ο λαός της Συρίας έχουν υποστεί ολοένα και περισσότερη ζημιά ως αποτέλεσμα.»
Οι υπογράφοντες θα επανεξετάσουν την αναστολή της συνεργασίας τους αν το σύστημα επιμερισμού πληροφοριών «λειτουργήσει ανεξάρτητα από τις πολιτικές προτεραιότητες της Συριακής κυβέρνησης.»
Δεν ήταν αμέσως σαφές πως η διακοπή της συνεργασίας θα μπορούσε να επηρεάσει την παράδοση βοήθειας στη Συρία, η οποία έχει παρακωλυθεί από σοβαρούς περιορισμούς από τότε που ξεκίνησε ο εμφύλιος πόλεμος πριν πέντε χρόνια.
Στους υπογράφοντες της επιστολής περιλαμβάνονται η Συριακή-Αμερικανική Ιατρική Κοινότητα και η Συριακή Πολιτική Άμυνας, οι οποίες λειτουργούν στις περιοχές που κατέχονται από τους αντάρτες που βρίσκονται σε αντίθεση με τον Άσαντ. Η επιστολή επίσης ανέφερε ότι οι 73 αυτές ομάδες παρέχουν συλλογικά βοήθεια σε περισσότερα από επτά εκατομμύρια Σύριους, συμπεριλαμβανομένου περίπου ενός εκατομμυρίου προσφύγων από την Ιορδανία, το Λίβανο και την Τουρκία.