Η έκκληση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου δράσης για την καταπολέμηση των ψευδών ειδήσεων, που αναμένετε να παρουσιαστεί την Τετάρτη.
Οι πλατφόρμες θα οφείλουν να παρέχουν να αναφορές από τον Ιανουαρίου μέχρι και τον Μάιο, σύμφωνα με όσα δήλωσε αξιωματούχος. Οι πληροφορίες θα συλλέγονται από την Ευρωπαϊκή Κομισιόν, η οποία μάλιστα σχεδιάζει να δημοσιεύσει τις αναφορές αυτές για να ευαισθητοποιήσει τους Ευρωπαίους ψηφοφόρους για το πώς εξωτερικοί παράγοντες προσπαθούν να επηρεάσουν την ψήφο τους.
Το σχέδιο της Τετάρτης θα αποκαλύψει, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει η ΕΕ, τη Ρωσία ως συστηματικό χρήστη συστηματικών εκστρατειών παραπληροφόρησης ευρείας κλίμακας. Πιο συγκεκριμένα, οι αναφορές θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, το πλήθος των πολιτικών διαφημίσεων, καθώς και το πόσα bots και ψευδείς λογαριασμοί έχουν αναγνωριστεί και απενεργοποιηθεί.
Βασιλιάς Κάρολος: Ο Πολ Μεσκάλ «αδειάζει» τον Μονάρχη - «Δεν είναι στη λίστα των προτεραιοτήτων μου»
Εταιρείες που έχουν υπογράψει τον Κώδικα Πρακτικής για την Παραπληροφόρηση θα κληθούν να παραδώσουν τις αναφορές αυτές, ενώ μέχρι στιγμής ανάμεσα στους υπογράφοντες συγκαταλέγονται Google, Facebook, Twitter, και Mozzila.
Το σχέδιο της Κομισιόν περιλαμβάνει αίτημα για την αύξηση της χρηματοδότησης στις υπηρεσίες παραπληροφόρησης στην Ευρώπη, μεταξύ αυτών και τη μονάδα StratCom της ΕΕ. Θα ζητηθεί επίσης η δημιουργία ενός συστήματος άμεσου συναγερμού, το οποίο θα ειδοποιεί τις κρατικές αρχές σε περίπτωση που μια χώρα βρίσκεται υπό συνεχή επίθεση ή διασπορά ψευδών ειδήσεων.
Με πληροφορίες από το Politico.eu
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]