Η αναφορά της Unicef, με θέμα τα τραύματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά από τον πόλεμο, την κλιματική αλλαγή και τη φτώχεια, σημείωσε πως 28 εκατομμύρια απ’ αυτά – δηλαδή πάνω απ’ το μισό των συνολικών παιδιών-μεταναστών – έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους λόγω της βίας και της ανασφάλειας.
Τα παιδιά αποτελούν επίσης ένα δυσανάλογο και αυξανόμενο ποσοστό των όσων έχουν αναζητήσει καταφύγιο έξω από τη χώρα γέννησής τους, καθώς αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ του συνόλου των προσφύγων. Ωστόσο, μόλις το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού αποτελείται από ανήλικες.
Η περίληψη της έκθεσης, με τίτλο «Εκτοπισμένοι,» περιγράφεται ως η πρώτη ολική παρουσίαση των παγκόσμιων δεδομένων για τα προαναφερόμενα παιδιά, συμπεριλαμβανομένων του τόπου γεννήσεώς τους, της μετατόπισής τους, και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν στην πορεία.
Η έκθεση αναφέρει ότι το περασμένο έτος, δύο χώρες – η Συρία και το Αφγανιστάν – αντιπροσώπευαν σχεδόν το ήμισυ της καταγωγής του συνόλου των παιδιών που ταξινομούνται ως πρόσφυγες από την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες. Επίσης, έδειξε ότι ο αριθμός των παιδιών-προσφύγων έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία 10 χρόνια.
«Τα παιδιά δεν φέρουν καμία ευθύνη για τις βόμβες και τις σφαίρες, τη βία των συμμοριών, τις διώξεις, τις κακές καλλιέργειες και τους χαμηλούς οικογενειακούς μισθούς που τους οδηγούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους,» γράφει η αναφορά.
Η Τουρκία φιλοξενεί τους περισσότερους πρόσφατους πρόσφυγες, αφού πάνω από τρεις εκατομμύρια άνθρωποι αποφεύγουν τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία. Αλλά ο Λίβανος φιλοξενεί περισσότερους πρόσφυγες από οποιαδήποτε άλλη χώρα σε σχέση με τον πληθυσμό της, αφού περίπου ένας στους πέντε ανθρώπους στο κράτος εκεί είναι πρόσφυγας.