Οι μετανάστες, οι περισσότεροι άνδρες, αλλά και γυναίκες με παιδιά, μερικές με μωρά στην αγκαλιά, αναχώρησαν το μεσημέρι από το καταφύγιο που τους παραχώρησαν οι τοπικές αρχές, ένα γήπεδο μπέιζμπολ όπου έχουν καταυλιστεί, για να κατευθυνθούν προς τη γέφυρα Ελ Τσαπαράλ, κοντά στο σημείο εισόδου στην Καλιφόρνια.
Η διέλευση Σαν Ισίδρο ανάμεσα στις δύο χώρες έμεινε κλειστή για περίπου 15 λεπτά, ενόσω ο αμερικανικός στρατός έκανε «γυμνάσια επιχειρησιακής ετοιμότητας μεγάλης κλίμακας», με τη συμμετοχή ελικοπτέρων και εκατοντάδων στρατιωτικών και αστυνομικών, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή υπηρεσία τελωνείων και προστασίας των συνόρων (CBP).
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε νωρίτερα την Πέμπτη να κλείσει «όλα τα σύνορα» των ΗΠΑ με το Μεξικό, ακόμη και να διακόψει τις διμερείς εμπορικές συναλλαγές, αν η κατάσταση εκτραχυνθεί, μετά την άφιξη πολλών χιλιάδων μεταναστών από κράτη της κεντρικής Αμερικής. Μία ημέρα νωρίτερα, η κυβέρνησή του εξουσιοδότησε το Πεντάγωνο να κάνει χρήση «θανατηφόρας βίας» αν χρειαστεί.
Πολλοί από τους μετανάστες είπαν ότι θα περιμένουν στο Τσαπαράλ μέχρι να τους επιτραπεί να ζητήσουν άσυλο.
«Είμαστε ήδη απελπισμένοι, χθες έβρεξε και γίναμε όλοι μούσκεμα. Δεν έχει μείνει καθόλου χώρος. Αρρωστήσαμε όλοι. Τα παιδιά μου έχουν κρυώσει (…) και κανένας δεν ήρθε να μας βοηθήσει», είπε ο Νταβίντ από την Ονδούρα.
Η ένταση ήταν χειροπιαστή στο πέρασμα για τους πεζούς, όπου συγκεντρώθηκαν πολλοί μετανάστες. Μεξικανοί αστυνομικοί και στρατιώτες στέκονταν φρουροί, υπό τον ήχο ενός ελικοπτέρου που έκανε κύκλους συνεχώς στην πλευρά των ΗΠΑ.
Τηλεφώνημα Σολτς - Πούτιν για την Ουκρανία: Τι είπαν καγκελαρία και Κρεμλίνο
Ο Έντγκαρ Κόρσο, στέλεχος της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Μεξικού, απευθύνθηκε στο πλήθος χρησιμοποιώντας μεγάφωνο, ενημερώνοντας τους μετανάστες ότι μπορούν να ζητήσουν άδεια παραμονής και να ψάξουν δουλειές στο Μεξικό. Πολλοί φώναξαν ότι δεν θέλουν. Πολλοί πήγαν στο σημείο με κουβέρτες, προφανώς εννοώντας να περιμένουν όλη τη νύχτα. Παιδιά έκλαιγαν, κάποια διαμαρτύρονταν πως κρυώνουν.
Ένα στέλεχος της ομάδας Beta, που αποτελείται από δημόσιους λειτουργούς και εθελοντές και συστήθηκε από την κυβέρνηση για να προσφέρει βοήθεια στους μετανάστες, προσπαθούσε να «λογικέψει» τους συγκεντρωμένους, θυμίζοντας πως χρειάζεται να εγγραφούν σε μια λίστα αναμονής για να υποβάλουν αίτηση χορήγησης ασύλου στις ΗΠΑ. Η αναμονή διαρκεί έξι μήνες, ακόμη και πάνω από έναν χρόνο. Τους έλεγε επίσης ότι μπορούν να ζητήσουν άσυλο και να ψάξουν δουλειά στην Τιχουάνα. «Υπάρχει ένα γραφείο εύρεσης εργασίας (…) Θα θέλετε να βγάλετε λίγα (χρήματα) πριν να πάτε στις ΗΠΑ (…) Πρέπει να περιμένετε τη σειρά σας», τους εκλιπαρούσε.
Περίπου 4.500 μετανάστες του πρώτου «καραβανιού», οι περισσότεροι από την Ονδούρα, έχουν φθάσει στην Τιχουάνα, όπου τα κέντρα υποδοχής έχουν κορεστεί και έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους αυτοσχέδιοι καταυλισμοί. Στην Μπάχα Καλιφόρνια, όπου υπάγεται η Τιχουάνα, βρίσκονται συνολικά περίπου 6.000 μετανάστες, κατά τις αρχές της Πολιτείας.
Οι μετανάστες αναχώρησαν από την Ονδούρα τη 13η Οκτωβρίου για να σωθούν από την ενδημική βία και τη φτώχεια και διένυσαν περίπου 4.200 χιλιόμετρα σε κάτι περισσότερο από έναν μήνα.
«Θέλω ο πρόεδρος Τραμπ να ξέρει ότι είμαστε ειρηνικοί άνθρωποι — δεν έχουμε όπλα, δεν ήρθαμε να κάνουμε τίποτα κακό. Θέλουμε να δουλέψουμε, θέλουμε οι ΗΠΑ να μας βοηθήσουν (…)», είπε ένας άνδρας που δεν έδωσε το όνομά του, ανεμίζοντας λευκή σημαία με γραμμένο το σύνθημα «Η ειρήνη και ο Θεός είναι μαζί μας».
Στην άλλη πλευρά των συνόρων, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει παρατάξει σχεδόν 9.000 στρατιωτικούς.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]