Στα δυόμισι χρόνια που πέρασαν από το ξέσπασμα του εμφύλιου πόλεμου, το Νότιο Σουδάν ήταν η σκηνή φρικαλεοτήτων, με παραδείγματα να περιλαμβάνουν τις σφαγές άμαχων πολιτών, την εισαγωγή των παιδιών σε πολιτοφυλακές, το κάψιμο προμηθειών έκτακτης ανάγκης και τον ευρύ βιασμό γυναικών και κοριτσιών. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σ’ αυτήν την περίοδο.
Την Κυριακή το βράδυ, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στη Τζούμπα, πρωτεύουσα του Νοτίου Σουδάν, η κυβέρνηση συμφώνησε να επιτρέψει την προσθήκη 4.000 ειρηνευτικών στρατευμάτων στην υπάρχουσα δύναμη των 14.000 στρατιωτών, αστυνομικών και στρατιωτικών παρατηρητών. Αμερικανοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του Γραμματέα του Κράτους, Τζον Κέρι, και της πρέσβειρας των Ηνωμένων Εθνών, Σαμάνθα Πάουερ, πίεσαν σκληρά για την αύξηση αυτή και το Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε την επέκταση της ισχύος.
Αφρικανικά έθνη επίσης υποστήριξαν την απόφαση, αν και η κυβέρνηση του Νοτίου Σουδάν είχε ισχυριστεί ότι θα ήταν μια προσβολή στην κυριαρχία του.
Λίγο αφότου η απόφαση δημοσιεύθηκε, η Πάουερ είπε ότι η κυβέρνηση του Νοτίου Σουδάν είναι αδύναμη όσον αφορά την κρατική δικαιοσύνη, και προειδοποίησε ότι η ειρηνευτική δύναμη δεν θα ήταν μια «πανάκεια.»
«Υπάρχει πολλή εγκληματικότητα σε εξέλιξη,» δήλωσε η Πάουερ. «Θα ήθελα να σημειώσω τις υποκείμενες εθνικές, φυλετικές και πολιτικές συγκρούσεις που μαστίζουν τη χώρα αυτή, τονίζοντας ότι μια ειρηνευτική αποστολή από μόνη της δεν μπορεί να τις λύσει.»
Το Νότιο Σουδάν, η «νεότερη» χώρα στον κόσμο, κέρδισε την ανεξαρτησία του από το Σουδάν το 2011, μετά από δεκαετίες αντάρτικου αγώνα. Αλλά το 2013, η χώρα εξερράγη σε εμφύλιο πόλεμο ύστερα από μια διαφωνία μεταξύ των κορυφαίων δύο πολιτικών ηγετών, οι οποίοι ανήκουν σε διαφορετικές φυλετικές ομάδες.
Πολλοί κάτοικοι του Νότιου Σουδάν είπαν πως ήλπιζαν ότι η κυβέρνησή τους θα επιτρέψει περισσότερες ειρηνευτικές δυνάμεις να συμπληρώσουν τη δύναμη των Ηνωμένων Εθνών που βρίσκεται ήδη στη χώρα, η οποία είναι ελαφρώς μικρότερη από το Τέξας στο μέγεθος. Η Πάουερ είπε ότι βάσεις των Ηνωμένων Εθνών προστατεύουν άμεσα 200.000 πολίτες.