Ο Ντένις Μουκουέγκε είναι γυναικολόγος από την Δημοκρατία του Κονγκό που περιθάλπει θύματα σεξουαλικής βίας. Η Νάντια Μουράντ είναι ακτιβίστρια για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αφού υπήρξε σεξουαλική σκλάβα του Ισλαμικού Κράτους.
Η απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, που συνοδεύεται από ποσόν ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων θα πραγματοποιηθεί κατά την διάρκεια τελετής στο Οσλο στις 10 Δεκεμβρίου.
«Και οι δύο έθεσαν σε κίνδυνο την προσωπική τους ασφάλεια αγωνιζόμενοι με θάρρος κατά των εγκλημάτων πολέμου και διασφαλίζοντας δικαιοσύνη για τα θύματα», ανακοίνωσε η νορβηγική Επιτροπή του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης.
Η Επιτροπή δεν κατόρθωσε να επικοινωνήσει με τους δύο βραβευόμενους για να τους ενημερώσει.
«Εάν παρακολουθούν, τα συγχαρητήριά μου από καρδιάς», δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής.
BREAKING NEWS:
The Norwegian Nobel Committee has decided to award the Nobel Peace Prize for 2018 to Denis Mukwege and Nadia Murad for their efforts to end the use of sexual violence as a weapon of war and armed conflict. #NobelPrize #NobelPeacePrize pic.twitter.com/LaICSbQXWM— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 5, 2018
Οι φετινοί υποψήφιοι για το Νόμπελ 2018 έφτασαν τους 331, 216 πρόσωπα και 115 οργανισμοί. Το ρεκόρ των υποψηφιοτήτων ανήκει στο 2016, οπότε και είχαμε 376 υποψηφιότητες.
Φέτος τα στοιχήματα ήθελαν φαβορί τους ηγέτες της Νότιας και της Βόρειας Κορέας Μουν Τζε-ιν και Κιμ Γιονγκ-ουν αντίστοιχα αλλά και τον αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.
Ανάμεσα στους υποψηφίους ήταν και ο Ελληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ.
Νάντια Μουράντ Μπασί Τάχα
Πρόκειται για μία νεαρή Ιρακινή που αναγκάστηκε να γίνει σεξουαλική σκλάβα για την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Η Νάντια Μουράντ Μπασί Τάχα, μια 23χρονη γιαζίντι, μάχεται ώστε οι διώξεις που διαπράχθηκαν το 2014 κατά των γιαζίντι να αναγνωριστούν ως γενοκτονία.
Απήχθη από το χωριό της, το Κόσο, κοντά στη Σίντζαρ (βόρειο Ιράκ) τον Αύγουστο του 2014 και οδηγήθηκε στη Μοσούλη, πόλη που τελεί υπό τον έλεγχο του ΙΚ. Υπέστη ομαδικό βιασμό από τους μαχητές του ΙΚ και πουλήθηκε πολλές φορές ως σεξουαλική σκλάβα.
Nadia Murad, awarded the 2018 Nobel Peace Prize, is the witness who tells of the abuses perpetrated against herself and others. She has shown uncommon courage in recounting her own sufferings and speaking up on behalf of other victims.#NobelPrize pic.twitter.com/NeF70ig09J
— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 5, 2018
“Ο μεγάλος φόβος μου είναι πως, όταν ηττηθεί το ΙΚ, οι τρομοκράτες του ΙΚ θα ξυρίσουν τα γένια τους και θα αναμιχθούν με το πλήθος σαν να μην έχει συμβεί τίποτα”, εξήγησε. “Δεν πρέπει να αφήσουμε να το κάνουν αυτό”.
Ως πρέσβειρα καλής θέλησης του ΟΗΕ, θα προσπαθήσει να κάνει γνωστή την τύχη των θυμάτων της παράνομης διακίνησης ανθρώπων, ιδιαίτερα των προσφύγων, των γυναικών και των κοριτσιών.
Στο πλευρό της η Αμάλ Αλαμουντιν-Κλούνεϊ
Εκπροσωπείται από τη διεθνή δικηγόρο Αμάλ Αλαμουντίν-Κλούνεϊ, η οποία δήλωσε πως το ΙΚ είναι ένοχο για γενοκτονία και πρέπει να λογοδοτήσει.
“Χιλιάδες γυναίκες γιαζίντι έγιναν σκλάβες από μια τρομοκρατική οργάνωση, το ΙΚ, που διαπράττει γενοκτονία κι όμως το έγκλημα αυτό παραμένει ατιμώρητο”, δήλωσε.
“Ντρέπομαι ως άνθρωπος που διαπιστώνω πως οι εκκλήσεις τους για βοήθεια δεν εισακούονται”, πρόσθεσε η Κλούνεϊ, προκαλώντας ένα ξέσπασμα χειροκροτημάτων.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν δήλωσε ότι “συγκινήθηκε μέχρι δακρύων” από το μαρτύριο της Νάντια αλλά και από τη “δύναμη, το θάρρος και την αξιοπρέπειά της”.
Εκστρατεία στην Αγγλία
Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα Δευτέρα (19/9) εκστρατεία για την τιμωρία των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από το ΙΚ, στη διάρκεια μιας εκδήλωσης στην οποία θα συμμετάσχουν η Αμάλ Αλαμουντίν και η Νάντια Μουράντ στην έδρα του ΟΗΕ.
Απο την επίσκεψη της Νάντια Μουραντ με την Αμάλ Αλαμουντίν στη Δομή Φιλοξενίας των Σερρών
Η κοινότητα γιαζίντι είναι μια κουρδόφωνη μειονότητα που διώκεται από τους τζιχαντιστές.
Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ, περίπου 3.200 γιαζίντι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα χέρια του ΙΚ, η πλειονότητά τους στη Συρία. Τα κορίτσια γίνονται σεξουαλικές σκλάβες, ενώ τα αγόρια περνούν από κατήχηση και ακολούθως στέλνονται στη μάχη.
Επίσκεψη στον καταυλισμό των Σερρών
Στην Δομή Φιλοξενίας των Σερρών βρίσκονται ως πρόσφυγες 519 μέλη της κοινότητας Γεζίντι. Την κοινότητα είχε επισκεφθεί με ακρα μυστικότητα και χωρίς να κάνει δηλώσεις, την περασμένη Παρασκευή η δικηγόρος Αμαλ Αλαμουντιν – Κλούνεϊ μαζί με τη Νάντια Μουράντ και είχαν συνομιλία με γυναίκες του καταυλισμού οι οποίες είχαν πέσει θύματα κακοποίησης από τον ISIS, στα πλαίσια της εκστρατείας για την τιμωρία των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από το Ισλαμικό Κράτος (ISIS).
Ο γυναικολόγος Ντένις Μουκουέγκε
Ο γυναικολόγος από Κονγκό, δρ Ντένις Μουκουέγκε προβαίνει σε επεμβάσειςαποκατάστασης του κόλπου γυναικών που έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής βίας. Πρόσφατα τιμήθηκε για το έργο του με το βραβείο Ούλοφ Πάλμε.
Γιος ενός πάστορα του Μπουκάβου, πρωτεύουσας του Νότιου Κίβου, τρίτος μιας οικογένειας με εννέα παιδιά, ο Ντένις Μουκουέγκε σπούδασε ιατρική στο Μπουρούντι. Άρχισε να εργάζεται στο Λεμέρα, ένα προτεσταντικό νοσοκομείο στο Νότιο Κίβου και, όταν αυτό καταστράφηκε, το 1996, στον πρώτο πόλεμο του Κονγκό, ο δρ Μουκουέγκε εγκαταστάθηκε στο Πάνζι, το μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο του Μπουκάβου. Τα θύματα σεξουαλικής βίας έφταναν εκεί κατά εκατοντάδες. Οι γυναίκες αυτές περιφέρονταν σαν παρίες στην πόλη και στο νοσοκομείο οι άλλοι ασθενείς τις περιφρονούσαν.
The physician Denis Mukwege, awarded the Nobel Peace Prize, has spent large parts of his adult life helping the victims of sexual violence in the Democratic Republic of Congo. Dr. Mukwege and his staff have treated thousands of patients who have fallen victim to such assaults. pic.twitter.com/9CrNWfj7zu
— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 5, 2018
Ο δρ Μουκουέγκε εκπαιδεύθηκε τότε στην τεχνική της κολπικής αποκατάστασης, που εφαρμοζόταν ώς τότε μόνο στην Αντίς Αμπέμπα. Στη συνέχεια μύησε σ΄ αυτές τις πολύ ευαίσθητες επεμβάσεις νοσηλεύτριες, μαίες και άλλους γιατρούς του Πάνζι. Σήμερα το νοσοκομείο έχει μια εξειδικευμένη υπηρεσία που κάνει επεμβάσεις σε 10 γυναίκες την ημέρα και περιθάλπει άλλες 500 που περιμένουν την επέμβαση. Ο δρ Μουκουέγκε λέει στη δημοσιογράφο της «Λε Σουάρ» ότι η μεγαλύτερη χαρά του είναι να «επισκευάζει» μια γυναίκα και να της επιτρέπει έτσι να ξαναρχίσει τη ζωή της· και η μεγαλύτερη απελπισία του είναι να βλέπει ασθενείς του να επιστρέφουν μερικούς μήνες αργότερα, έχοντας πέσει και πάλι θύματα σεξουαλικής βίας.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]