Η αστυνομία «ταυτοποίησε και ανέκρινε 25 κρατουμένους από διαφορετικά σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, που κατηγορούνται ότι είναι μέλη μιας οργάνωσης που πρόσκειται στο Ντάες (το αραβικό ακρωνύμιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος) και στόχευσε στη ριζοσπαστικοποίηση άλλων κρατουμένων» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.
Η οργάνωση αποτελείτο από περίπου «είκοσι» κρατουμένους με τζιχαντιστικό παρελθόν και ορισμένους που είχαν ριζοσπαστικοποιηθεί στη φυλακή, σύμφωνα με μια πηγή από την αντιτρομοκρατική αστυνομία.
Η ίδια πηγή επιβεβαίωσε ότι μεταξύ των συλληφθέντων υπήρχαν πρόσωπα «που είχαν εμπλακεί στις επιθέσεις της 11ης Μαρτίου» του 2004, όταν μια οργάνωση της Αλ Κάιντα είχε πραγματοποιήσει βομβιστικές επιθέσεις στον προαστιακό σιδηρόδρομο, προκαλώντας τον θάνατο 191 ανθρώπων.
Πρόκειται για δύο Μαροκινούς, τον Τζαμάλ Ζουγκάμ, που κρίθηκε το 2007 ένοχος ότι ήταν ένας εκ των δραστών που μετέφεραν τις βόμβες και είχε καταδικαστεί στη συμβολική ποινή κάθειρξης 42.922 ετών και ο Χασάν ελ Χάσκι, που είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 14 ετών.
Άσμα αλ Άσαντ: Η σύζυγος του Μπασάρ Αλ Άσαντ καταθέτει αίτηση διαζυγίου
Η πλειονότητα των μελών του δικτύου ήταν μαροκινής ή ισπανικής υπηκοότητας με καταγωγή από το Μαρόκο, με κάποιους από τους Ισπανούς να «έχουν ασπαστεί» το Ισλάμ, ενώ μεταξύ τους ήταν κι ένας Δανός, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Το υπουργείο Εσωτερικών δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες σχετικά με τις δραστηριότητες του δικτύου ούτε εάν είχαν επαφές με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.
Σύμφωνα με την πηγή από την αντιτρομοκρατική που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, δεν φαίνεται πως είχαν «συγκεκριμένο σχέδιο» επίθεσης, αλλά δημιουργούσαν «πολεμικό κλίμα εναντίον των σωφρονιστικών υπαλλήλων».
«Αν και η έρευνα ξεκίνησε από έναν κρατούμενο σε μια φυλακή, η παράνομη δραστηριότητα του δικτύου επεκτείνεται σε 17 φυλακές, αριθμός που αντιπροσωπεύει το 55% των φυλακών όπου κρατούνται άτομα που συνδέονται με την τζιχαντιστική τρομοκρατία» τονίζεται στο δελτίο τύπου του υπουργείου.
Τα μέλη του δικτύου επικοινωνούσαν μεταξύ τους μέσω του ταχυδρομείου, χρησιμοποιώντας κρατουμένους.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]