Λιγότερο από μία εβδομάδα πριν τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία, την Κυριακή 7 Οκτωβρίου, ο Μπολσονάρου συγκεντρώνει το 31% στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με το ινστιτούτο Ibope, αύξηση τεσσάρων μονάδων σε σχέση με την Πέμπτη. Ο Χαντάντ παραμένει σταθερός στο 21%.
Ένα ακόμη κακό νέο για τον υποψήφιο της αριστεράς είναι ότι το ποσοστό των ψηφοφόρων που αποκλείουν το ενδεχόμενο να τον ψηφίσουν αυξήθηκε από το 27% στο 38%, ενώ του Μπολσονάρου παραμένει σταθερό στο 44%.
Στον δεύτερο γύρο, η δημοσκόπηση προβλέπει ισοψηφία 42% μεταξύ των δύο υποψηφίων, ενώ σε δημοσκόπηση της προηγούμενης Πέμπτης ο Χαντάντ εμφανιζόταν να κερδίζει με 42% έναντι 38%.
Ωστόσο μια άλλη δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Κυριακή από το ινστιτούτο MDA παρουσιάζει μια εντελώς διαφορετική εικόνα: ο Μπολσονάρου συγκεντρώνει το 28,2% στην πρόθεση ψήφου, έναντι 25,2% ο Χαντάντ, ο οποίος όμως φαίνεται να κερδίζει στον δεύτερο γύρο με 42,7% έναντι 37,3%.
Ο υποψήφιος του Κόμματος των Εργαζομένων προσπάθησε να εκμεταλλευθεί την κινητοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων γυναικών που κατέβηκαν το Σάββατο στον δρόμο για να καταγγείλουν τον Μπολσονάρου.
«Όχι αυτός που δεν σέβεται τη διαφορετικότητα, που δεν σέβεται τις γυναίκες, που δεν σέβεται τους μαύρους», δήλωσε ο Χαντάντ ενώπιον περίπου 400 οπαδών του στην Κουριτίμπα, οι οποίοι επαναλάμβαναν το σύνθημα «Ele, nao» (Όχι αυτός), το οποίο έχει αναχθεί σε βασικό μότο των αντιπάλων του ακροδεξιού υποψήφιου, γνωστού για τις ρατσιστικές, ομοφοβικές και μισογυνικές απόψεις.
Τηλεφώνημα Σολτς - Πούτιν για την Ουκρανία: Τι είπαν καγκελαρία και Κρεμλίνο
Στην Κουριτίμπα ο Χαντάντ είχε πάει να επισκεφθεί τον μέντορά του, τον Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας ο οποίος εκτίει από τον Απρίλιο ποινή φυλάκισης για διαφθορά.
Σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε χθες στην Jornal do Brasil ο Λούλα κάλεσε τους ψηφοφόρους «να σώσουν τη δημοκρατία» και να «απορρίψουν τη βαρβαρότητα».
Σε αυτή την ιδιαίτερα πολωμένη εκλογική αναμέτρηση, ο Λούλα απέρριψε τις κατηγορίες περί «εξτρεμισμού» που διατυπώνονται εναντίον του Κόμματος των Εργαζομένων από τους αντιπάλους του, κυρίως του κέντρου, υπενθυμίζοντας «τη δέσμευση του κόμματος στη δημοκρατία».
«Όποιος φλερτάρει με τη βαρβαρότητα καλλιεργεί τον εξτρεμισμό. Όποιος μάχεται εναντίον της δεν έχει τίποτα ακραίο (…) Στη σύγκρουση μεταξύ του πολιτισμού και της βαρβαρότητας, πρέπει κανείς να επιλέξει στρατόπεδο», τόνισε ο Λούλα.
Χθες ο δικαστής αρμόδιος για την καταπολέμηση της διαφθοράς Σέρτζιο Μόρο, που καταδίκασε τον Λούλα τον Ιούλιο του 2017 σε πρώτο βαθμό, έδωσε στη δημοσιότητα ένα μέρος της μαρτυρίας του Αντόνιο Παλότσι, πρώην βουλευτή του Κόμματος των Εργαζομένων. Αυτός κατηγορεί τον Λούλα ότι γνώριζε για το τεράστιο δίκτυο κατάχρησης δημόσιων πόρων από την πετρελαΪκή εταιρεία Petrobras από το 2007.
Στην ομολογία του, που αποτελεί μέρος της συμφωνίας συνεργασίας με τη δικαιοσύνη την οποία υπέγραψε για να μειωθεί η ποινή του, ο Παλότσι αναφέρει ότι το 2010 ο Λούλα είχε ζητήσει από τον πρώην πρόεδρο της Petrobras Σέρτζιο Γκαμπριέλι, σήμερα διευθυντή της προεκλογικής εκστρατείας του Χαντάντ, την ανάπτυξη 40 γεωτρύπανων για την αναζήτηση πετρελαϊκών κοιτασμάτων σε βαθιά ύδατα προκειμένου «να διασφαλιστεί το πολιτικό μέλλον της χώρας» και του Κόμματος των Εργαζομένων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]