Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Biotechnology, επιστήμονες από το Imperial College, χρησιμοποίησαν την τεχνολογία για να εξαλείψουν τον πληθυσμό των κουνουπιών που είχαν στο εργαστήριο και μετέφεραν ελονοσία. Οι ερευνητές στόχευσαν στην μετατροπή των γενετικών χαρακτηριστικών που κάνουν τα κουνούπια αρσενικά και θηλυκά. Η ελονοσία μεταφέρεται αποκλειστικά από τα θηλυκά κουνούπια και από την έρευνα διαπιστώθηκε πως το 100% των κουνουπιών επηρεάστηκαν γενετικά.
«Η γενετική διαφορά μεταξύ αρσενικών και θηλυκών κουνουπιών είναι μηδαμινή» αναφέρεται στην έρευνα.
Το γονίδιο Doublesex ελέγχει τη μετατροπή των κουνουπιών σε αρσενικά και θηλυκά. Τα θηλυκά κουνούπια με δύο αντίγραφα του συγκεκριμένου γονιδίου δεν μπορούσαν να αναπαραχθούν ενώ τα αρσενικά δεν επηρεάστηκαν. Παράλληλα, διαπιστώθηκε πως τα μεταλλαγμένα θηλυκά κουνούπια δεν ανέπτυξαν την προβοσκίδα με την οποία τσιμπούν τους ανθρώπους και τρέφονται από το αίμα τους.
Πρόκειται για το πρώτο πείραμα που πετυχαίνει και αφορά τον έλεγχο του πληθυσμού των κουνουπιών μέσω γονιδιακών μεταλλάξεων για τον έλεγχο του πληθυσμού τους.
Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας, σκοπός των ερευνητών ήταν να βρεθεί ένας τρόπος να μεταλλαχθούν τα κουνούπια χωρίς να γίνονται πιο ανθεκτικά. Παράλληλα, στόχος τους είναι η μείωση πληθυσμών κουνουπιών που διαδίδουν την ελονοσία και τον Δάγγειο Πυρετό.
Και αν πλέον έχει ανοίξει ο δρόμος για την εξάλειψη των κουνουπιών, οι επιστήμονες δεν είναι διατεθειμένοι να τα εξαφανίσουν διότι δεν ξέρουν τι θα συμβεί: μπορεί να αντικατασταθούν από ζώα τα οποία είναι είτε λιγότερο είτε πολύ περισσότερο επικίνδυνα για τον άνθρωπο.
Μπορέλ: Δεν έχουν πολύ μεγάλο βεληνεκές οι πύραυλοι για τους οποίους έδωσαν το πράσινο φως οι ΗΠΑ
«Θέλουμε να προστατέψουμε την υγεία των ανθρώπων αλλά θέλουμε να προστατέψουμε και το περιβάλλον» αναφέρεται στην έρευνα.
Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι ακόμα οι επιστήμονες δεν έχουν διαπιστώσει τον ρόλο των κουνουπιών στο περιβάλλον. Για παράδειγμα, το κουνούπι Larvae είναι τροφή για… ψάρια και δεν τσιμπά ανθρώπους.
Επίσης εκφράζονται φόβοι και για τη μετάλλαξη του γονιδίου Doublesex στα κουνούπια: Το εν λόγω γονίδιο έχουν όλα τα έντομα του πλανήτη, οπότε σε περίπτωση που μεταλλαχτεί στα κουνούπια μετά από ανθρώπινη παρέμβαση μπορεί να επηρεαστούν όλα.
Οπότε οι επιστήμονες δεν στοχεύουν στην εξάλειψη όλων των κουνουπιών αλλά στη μεγάλη μείωση των πληθυσμών που μεταδίδουν αρρώστιες στους ανθρώπους. Για την ιστορία, υπάρχουν πάνω από 3.000 είδη κουνουπιών και τα περισσότερα δεν τρέφονται από ανθρώπινο αίμα.
Το πιο επικίνδυνο ζώο του πλανήτη είναι το θηλυκό ανωφελές κουνούπι καθώς αυτό μεταφέρει την ελονοσία και είναι υπεύθυνο για 216 εκατομμύρια κρούσματα ελονοσίας και 445.000 θανάτους μόνο το 2016!
Τα τελευταία χρόνια η επιστημονική κοινότητα έχει επικεντρωθεί στην καταπολέμηση των ασθενειών που προκαλούν τα κουνούπια, αλλά τα παράσιτα που μεταφέρουν έχουν την εκπληκτική ικανότητα να μεταλλάσσονται συνεχώς με αποτέλεσμα να προσαρμόζονται για να υπερνικούν όλες τις ανθρώπινες προσπάθειες.
Με την κλιματική αλλαγή και την αύξηση του ανθρώπινου πληθυσμού στον πλανήτη, θεωρείται πως θα υπάρξουν περισσότερες επιδημίες οι οποίες θα οφείλονται στα κουνούπια. Μάλιστα, δεν αποκλείεται οι ασθένειες που μεταφέρουν να μεταλλαχθούν και το μόνο σίγουρο είναι πως ότι και να κάνουν οι άνθρωποι δεν θα μπορέσουν να εξαφανίσουν τα κουνούπια.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]