Σε συνέντευξη του στο MKD ο Ζόραν Ζάεφ τόνισε ότι «Κατανοώ την αναταραχή με την προσθήκη της λέξης βόρεια στο Μακεδονία. Αλλά θέλω να πω ότι η βόρεια Ελλάδα είναι Ελλάδα, η δυτική Βουλγαρία είναι Βουλγαρία και δεν υπάρχει άλλη Μακεδονία πέρα από τη δική μας. Αυτή είναι η μόνη Μακεδονία και δεν υπάρχει άλλη στον κόσμο. Και γνωρίζοντας την προοπτική και το μέλλον αυτό πρέπει να το κάνουμε για τις επόμενες γενιές, για τα παιδιά μας. Και για αυτό πιστεύω ότι ένας σοβαρός λόγος για να ενωθούμε.
Δεν πρέπει να διχαζόμαστε (για το δημοψήφισμα). Θα ήθελα να απευθύνω έκκληση σε όλους τους συμπολίτες μας που ζουν στην Αμερική, αλλά και σε όλη τη διασπορά μας, ότι η «Μακεδονία» εκπληρώνει την προσδοκώμενη φιλοδοξία των πατέρων και των παππούδων μας. Έτσι πλέον η χώρα αναγνωρίζεται σε όλο τον κόσμο, οι πολίτες ζουν σε μακεδονικό έθνος που αναγνωρίζεται από όλους και πλέον η ταυτότητα θα είναι επιβεβαιωμένη και δεν θα γίνει αντικείμενο διαφωνιών ενώ επιβεβαιώνεται και αναγνωρίζεται στην «μακεδονική» γλώσσα. Και όλοι πρέπει να είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό».
Για τις φήμες περί ρωσικής ανάμειξης είπε:
«Η Ρωσία δηλώνει δημοσίως ότι είναι ενάντια στη συμμετοχή της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, και αυτό είναι το νόμιμο δικαίωμά τους. Παντού επισημαίνουμε ότι για εμάς δεν υπάρχει εναλλακτική αλλά πλήρης ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Θέλουμε να οικοδομήσουμε φιλία με τη Ρωσική Ομοσπονδία και να βελτιώσουμε τις σχέσεις, αλλά σίγουρα το 80% των πολιτών είναι για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ».
Ουκρανία: «Τεράστιες εκρήξεις» στη Σούμι μετά από ρωσικά πλήγματα – Δύο νεκροί
Θα σεβαστεί το αποτέλεσμα η αντιπολίτευση
Η εξωτερική πίεση για το δημοψήφισμα στα Σκόπια φαίνεται να αποδίδει καρπούς και έτσι μπορεί να εξηγηθεί η απότομη μεταστροφή της αντιπολίτευσης.
Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ Χρίστιαν Μίτσκοσκι δήκωσε ότι αν το δημοψήφισμα είναι επιτυχές και η πλειοψηφία των πολιτών ψηφίσει υπέρ της αλλαγής του ονόματος, το VMRO-DPMNE θα το σεβαστεί».
Επανέλαβε ότι το κόμμα του είναι υπέρ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ αλλά κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και τόνισε ότι η έκκληση προς τους πολίτες «να πράξουν κατά συνείδηση» συνιστά πατριωτική στάση.
Ερωτηθείς γιατί το VMRO-DPMNE δεν κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν «κατά», ο Μίτσκοσκι είπε ότι θα το έκανε αν το ερώτημα του δημοψηφίσματος αφορούσε αποκλειστικά την Συμφωνία των Πρεσπών και αν δεν χειραγωγούσε τους πολίτες, συνδέοντας την Συμφωνία των Πρεσπών με ΕΕ και ΝΑΤΟ.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]